Εκδήλωση για τον Ελληνισμό της Αιγύπτου

Η διαχρονική παρουσία και προσφορά των Αιγυπτιωτών Ελλήνων βρέθηκε στο επίκεντρο της διαδικτυακής εκδήλωσης με θέμα «Έλληνες της Διασποράς στον Τομέα του Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος και της Διπλωματίας».

Η εκδήλωση εντάσσεται στον πρώτο θεματικό κύκλο εκδηλώσεων που διοργανώνει το Δίκτυο Πανεπιστημιακών Θεσμοθετημένων Εργαστηρίων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Οι Έλληνες της Αιγύπτου υπήρξαν μεγάλοι ευεργέτες, κοσμοπολίτες, φιλομαθείς, πολύγλωσσοι, με επιχειρηματικό πνεύμα και άριστες επαφές εκτός Αιγύπτου, τόνισαν οι ομιλητές αναφερόμενοι στα χαρακτηριστικά της αιγυπτιώτικης νοοτροπίας που
αναγνωρίζονται στη διαχρονική παρουσία του Ελληνισμού της Αιγύπτου.

Ειδικότερα, στη διαχρονική παρουσία του Ελληνισμού στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή αναφέρθηκε ο τέως πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, Στέφανος Ταμβάκης.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρήστος Καβαλής, παρουσίασε ένα χρονολόγιο με τους σταθμούς της ελληνικής παρουσίας στην Αίγυπτο. Ξεκινώντας από τη φαραωνική εποχή,  ο κ. Καβαλής αναφέρθηκε στις εμπορικές σχέσεις με τους Κρήτες τον 28ο αιώνα π.Χ. στους Έλληνες μισθοφόρους τον 17ο αιώνα π.Χ., στην εποχή των Πτολεμαίων και  στην ελληνορωμαϊκή περίοδο, φτάνοντας μέχρι την ίδρυση της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας το 43 μ.Χ. και τη σύγχρονη περίοδο.

Για τους «Πηλιορείτες Εν Αιγύπτω» και την Αρχειακή Εθνογραφία με την οπτική των Νέων Τεχνολογιών & του Διαδικτύου μίλησε ο διδάσκων του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Π.Δ.Μ. Αλέξανδρος Καπανιάρης, εξηγώντας ποια ήταν τα στάδια της δημιουργίας μίας ψηφιακής αφήγησης, μέσα από την οποία ζωντάνεψαν ανθρώπινες ιστορίες.

Τέλος, ένα «Μικρό οδοιπορικό στην ποίηση του Κ.Π. Καβάφη» έκανε ο αναπληρωτής Καθηγητής Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Διδακτικής του Π.Τ.Δ.Ε. της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Σταύρος Καμαρούδης.

Στον χαιρετισμό του, ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης, αναφέρθηκε στη σχέση ανάμεσα στον ελληνισμό στον αιγυπτιακό χώρο με το μητροπολιτικό κέντρο που η αρχή του χρονολογείται από την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου της Αλεξάνδρειας το 331 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο. Ακόμα, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «οι Έλληνες της Αιγύπτου θα συνεχίσουν να αποτελούν μια από τις θεμελιώδεις παραμέτρους των ελληνο-αιγυπτιακών διμερών σχέσεων».

Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη
Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος