Έφυγε” από τη ζωή ο Κρητικός υποσμηναγός που δραπέτευσε με ντακότα από τη χούντα!

«Έφυγε» χθες από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, ο Μιχάλης Μανιαδάκης ο άνθρωπος που είχε συνδέσει το όνομα του με μια ιστορική πράξη αντίστασης κατά της χούντας, αλλά και πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Καλού Χωριού. Μια πράξη που σημάδεψε τη νεώτερη ελληνική ιστορία, όταν ο Καλοχωριανός πιλότος οδήγησε το αεροπλάνο ως τη Ρωσία.


Δραπέτευσε με ντακότα από τη χούντα!

Στις 9 Σεπτεμβρίου 1970 ο ιπτάμενος υποσμηναγός Μιχάλης Μανιαδάκης που ήταν χαρακτηρισμένος ως αντιφρονών από το καθεστώς των συνταγματαρχών, διέφυγε στη Σοβιετική Ένωση με μια ντακότα.
Η χούντα αιφνιδιάστηκε και δεν δίστασε να ζητήσει από τους Τούρκους να καταρρίψουν το αεροπλάνο. Οι Τούρκοι δίστασαν.
Ο υποσμηναγός Μανιαδακης μετά από περιπετειώδη πτήση έφθασε στη Σεβαστούπολη. Η χούντα αποσιώπησε την είδηση. Οι πολίτες δεν διάβασαν ποτέ την είδηση.
Οι αξιωματικοί του καθεστώτος προσπάθησαν να τον παρουσιάσουν ως ψυχοπαθή. Οι συνάδελφοι του όμως, θεώρησαν ότι πέτυχε έναν αεροπορικό άθλο.
Το «κυνήγι» του αντιφρονούντα και οι απανωτές μεταθέσεις.

Έφυγε” από τη ζωή ο Κρητικός υποσμηναγός που δραπέτευσε με ντακότα από τη χούντα!

Όταν οι συνταγματάρχες έβαλαν την Ελλάδα στον γύψο, στο στράτευμα υπήρξαν λίγοι αλλά ηρωικοί αξιωματικοί που αντιστάθηκαν. Οι περισσότεροι υπάκουσαν στις διαταγές. Την πρωτοκαθεδρία είχε ο στρατός και οι άλλοι ακολουθούσαν. Οι αξιωματικοί δεν έχουν δικές τους πεποιθήσεις, αλλά ο υποσμηναγός Μιχάλης Μανιδάκης από την αρχή είχε καταγραφεί ως αντιφρονών. Ανήμερα του πραξικοπήματος λογομάχησε έντονα με τον προϊστάμενό του, ο οποίος τον διέταξε να κοιμηθεί στο πάτωμα επειδή τα κρεβάτια δεν έφθαναν για όλους. Είχαν κοπεί οι άδειες λόγω της εθνοσωτηρίου επαναστάσεως.
Αυτός αρνήθηκε. Ο διοικητής του είπε ότι μπορεί να τον στήσει στα πέντε μέτρα και ο Μανιαδάκης του απάντησε ότι οι αξιωματικοί σκοτώνονται, αλλά δεν εξευτελίζονται. Μετά άρχισαν τα καψώνια. Μέσα σε λίγους μήνες, ο υποσμηναγός μετατέθηκε στην Τανάγρα, από εκεί στην Πάτρα, μετά στη Σούδα, τη Λάρισα και πάλι στη Σούδα. Τον Απρίλιο του 1970 παίρνει εντολή μετάθεσης στο Τατόι στη σχολή πολέμου, όπου θα έπρεπε να δώσει κι εξετάσεις εθνικοφροσύνης.
Η διαταγή τον βρίσκει στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Εκεί αποφασίζει να αφήσει καριέρα και οικογένεια και να δραπετεύσει στη Σοβιετική Ένωση, όπου κατά τη γνώμη του μπορούσε να δράσει κατά της χούντας. Δεν ήταν ούτε καπιταλιστής ούτε κομμουνιστής, ήταν απλώς ένας ανένταχτος δημοκράτης.
Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η ημέρα τέλεσης της κηδείας του.
Πηγή: cretalive.gr, anatolh.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος