Έφηβοι και νέοι οδηγοί κινδυνεύουν περισσότερο στους δρόμους στην Ελλάδα

Οι νέοι οδηγοί διατρέχουν 2 με 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμπλακούν σε θανατηφόρο ή άλλο δυστύχημα σε σχέση με τους πιο έμπειρους οδηγούς. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα που τονίστηκαν στην Ημερίδα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος YEARS για την ασφάλεια των νέων στον δρόμο, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017 στην Αθήνα, παρουσία πλήθους εκπροσώπων της Πολιτείας και φορέων για την Οδική Ασφάλεια.

Έφηβοι και νέοι οδηγοί κινδυνεύουν περισσότερο στους δρόμους στην Ελλάδα

To ευρωπαϊκό πρόγραμμα YEARS (Young Europeans Acting for Road Safety) υλοποιείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών και το Συμβουλευτικό Όργανο του Κοινοβουλίου για  την  Ασφάλεια  των  Μεταφορών (PACTS) του Ηνωμένου  Βασιλείου, με  την  υποστήριξη  της  Ευρωπαϊκής  Επιτροπής  και  κορυφαίων  ευρωπαϊκών οργανισμών για την οδική ασφάλεια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί συγκεκριμένα στην προστασία των εφήβων και νεαρών ανδρών που, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αντιπροσωπεύουν το 72% και 82% αντίστοιχα των θυμάτων από τροχαίο συμβάν σε αυτές τις ηλικίες.

Σύμφωνα με στοιχεία, μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι έφηβοι και νεαροί οδηγοί και επιβάτες που κινούνται με δίκυκλα, σε επαρχιακές οδούς.

Επίσης, σχετική έκθεση, που δημοσίευσε το ETSC, δείχνει ότι η χώρα μας διατηρεί την πρωτιά και στις συγκρούσεις με μόνο ένα όχημα (single-vehicle collisions) και με θύματα κυρίως νέους οδηγούς και επιβάτες. Κύριες αιτίες:

  • η υπερβολική ταχύτητα,
  • η απόσπαση προσοχής και
  • το αλκοόλ.

Έφηβοι και νέοι οδηγοί κινδυνεύουν περισσότερο στους δρόμους στην Ελλάδα

Ένα από τα κύρια συμπεράσματα της Ημερίδας YEARS στην Αθήνα είναι ότι πλέον είναι επιτακτική και κρίσιμη ανάγκη να υπάρξει και στην Ελλάδα ενεργοποίηση και συμπόρευση Πολιτείας και φορέων για τον σχεδιασμό συντονισμένης και στοχευμένης δράσης, με στόχο την αντιμετώπιση των ιδιαίτερα μεγάλων κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι και νεαροί οδηγοί, πεζοί και ποδηλάτες, σε σχέση με άλλες ηλικιακές ομάδες.

Η χώρα μας μάλιστα αντιμετωπίζει ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα καθώς το 2015 κατέγραψε πανευρωπαϊκά τον υψηλότερο αριθμό θανάτων νέων ανθρώπων στον δρόμο αναλογικά με τον πληθυσμό της.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, ανάμεσα σε άλλους, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτριος Αναγνωστάκης, ο Γενικός Γραμματέας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, Παυσανίας Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ευτύχιος Φυτράκης και ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης, Ταξίαρχος Δημήτριος Αθανασόπουλος, εκπροσωπώντας τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα.

Τα στοιχεία που αφορούν στην Οδική Ασφάλεια των νέων στην Ελλάδα επιβεβαίωσε στην κεντρική εισήγησή της η Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ., Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, τονίζοντας την ανησυχία της για τις θλιβερές πρωτιές που καταγράφει πανευρωπαϊκά η χώρα μας στα τροχαία δυστυχήματα όπου εμπλέκονται νέοι ηλικίας 15-24. Προτείνοντας λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η κ. Μυλωνά παρουσίασε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων ευαισθητοποίησης των νέων που σχεδιάζει και υλοποιεί το Ινστιτούτο «Πάνος Μυλωνάς», βάσει διεθνώς βέλτιστων πρακτικών και σε συνεργασία με κορυφαίους ευρωπαϊκούς οργανισμούς για την Οδική Ασφάλεια.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ETSC, Antonio Avenoso, στην εισήγησή του κάλεσε όλους τους φορείς στην Ελλάδα να εστιάσουν στην προστασία των νέων και των ευάλωτων χρηστών στους δρόμους επενδύοντας στην εκπαίδευση από μικρή ηλικία και σε στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης. «Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν από μικρά πως το να κινούνται ως πεζοί ή ποδηλάτες στους δρόμους είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που κάνουν στη ζωή τους» είπε ο κ. Avenoso, τονίζοντας ωστόσο πως «η εκπαίδευση από μόνη της δεν μπορεί να υποκαταστήσει σε καμία περίπτωση την αποτελεσματικότητα της συστηματικής αστυνόμευσης και άλλων μέτρων για την πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων».

Έφηβοι και νέοι οδηγοί κινδυνεύουν περισσότερο στους δρόμους στην Ελλάδα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος