Δυτική Μακεδονία: Κατά του ΧΥΤΑ επικίνδυνων αποβλήτων

Την ομόφωνή του αντίθεση στη δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής επικίνδυνων υλικών στα όρια της Περιφέρειας αποφάσισε το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας στη χθεσινή (13/7/2016) συνεδρίασή του. Σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων η Δυτική Μακεδονία δεν αποκλείεται ως χώρος απόθεσης επικίνδυνων υλικών, τα οποία θα πρέπει να εναποτίθενται πρώτα στις Περιφέρειας όπου παράγονται.

Στη σχετική εισήγηση της Περιφέρειας προβλέπεται για τη Δυτική Μακεδονία μόνο η λειτουργία του χώρου υγειονομικής ταφής του αμιάντου της περιοχής, στο πρώην εργοστάσιο των ΜΑΒΕ, αλλά και των περιπτώσεων του αμιάντου που προέρχεται από άλλες περιοχές οι οποίες όμως θα παραλαμβάνουν άλλα επικίνδυνα υλικά που παράγονται στη Δυτική Μακεδονία.

Στο θέμα αυτό υπήρξαν αντιδράσεις από πλευράς κατοίκων της περιοχής, όπως και αιχμές από τον περιφερειακό σύμβουλο, Φώτη Κεχαγιά, ότι δεν έγινε με τον ενδεδειγμένο τρόπο η υγειονομική ταφή των αποθέσεων του αμιάντου. Για το λόγο αυτό μάλιστα ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης ζήτησε να γίνει επιπρόσθετος έλεγχος στο συγκεκριμένο έργο.

Από την πλευρά του το περιφερειακό συμβούλιο απέρριψε την πρόταση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργου Δακή για τη διάθεση κονδυλίων από τον Τοπικό Πόρο για την ενημέρωση των πολιτών πάνω στο θέμα, αλλά και την εκστρατεία ενημέρωσης για να μη γίνει, όπως είπε, «χαβούζα» επικίνδυνων υλικών η Δυτική Μακεδονία, τόσο σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών όσο και σε επίπεδο επιτρόπων Υγείας και Περιβάλλοντος, αλλά και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος