Διήμερο φεστιβάλ περιβαλλοντικού ντοκιμαντέρ

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών διοργανώνει φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην αίθουσα “Ασπροπάρης” του Μουσείου, στις 29 & 30 Ιουλίου 2016, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Τα ντοκιμαντέρ αυτά αποτελούν ελληνικές και ξένες παραγωγές και ορισμένα μάλιστα εξ αυτών ήταν υποψήφια για Όσκαρ.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την Καλλιστώ (Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή στη Φύση) και τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δάσους Δαδιάς–Λευκίμης–Σουφλίου, που παραχώρησαν τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν.

Πρόκειται για ακόμα μία πρωτοβουλία του Μουσείου, το οποίο σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις, προωθεί κοινά μηνύματα και στόχους σε σχέση με το περιβάλλον και την προστασία του.

Διήμερο φεστιβάλ περιβαλλοντικού ντοκιμαντέρ

Πρόγραμμα

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Στη Γη των Αρπακτικών. Σκηνοθεσία: Νικόλαος Βεζυργιάννης. Παραγωγή: Σιγγιρίδου Σοφία & ΣΙΑ Ε.Ε. – Photo/GraphsStudioE.E. για τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης- Σουφλίου. Διάρκεια: 25’. Χώρα παραγωγής: Ελλάδα. Λίγα λόγια: Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου. Μια από τις πρώτες περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα που τέθηκε σε καθεστώς προστασίας και εφαρμόστηκαν προγράμματα οικοτουρισμού. Ένας βιότοπος με ιδιαίτερη αξία για την ορνιθοπανίδα όπου συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης), ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Το ντοκιμαντέρ εισάγει τον θεατή στον μαγικό κόσμο των αρπακτικών πουλιών του δάσους της Δαδιάς. Παρουσιάζει, επίσης, τον ρόλο και τις δράσεις του Φορέα Διαχείρισης για την προστασία και την ανάδειξη του Εθνικού Πάρκου.

Ανεμοδαρμένες Πτήσεις. Σκηνοθεσία: Δάφνη Τόλη. Παραγωγή: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Διάρκεια: 42′. Έτος Παραγωγής: 2015. Χώρα παραγωγής: Ελλάδα. Λίγα λόγιαΧειμώνας στο Δέλτα του Έβρου. Χιλιάδες υδρόβια πουλιά κατακλύζουν κάθε πιθαμή του υγροτόπου. Και μαζί τους, τα 30 εναπομείναντα ζευγάρια νανόχηνας διεκδικούν τον δικό τους χώρο μαζί με κυνηγούς, παρατηρητές πουλιών, αλλά και λαθροθήρες. Από τον Αρκτικό Κύκλο έως τη Μεσόγειο και από το Δέλτα του Έβρου έως τη λίμνη Κερκίνη, το ντοκιμαντέρ Ανεμοδαρμένες πτήσεις μάς προσκαλεί σε ένα οδοιπορικό συνύπαρξης πουλιών και ανθρώπου στους υγρότοπους της Βόρειας Ελλάδας.

Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Σκηνοθεσία: Λώρα Μαραγκουδάκη. Παραγωγή: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Διάρκεια: 65′. Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα. Έτος Παραγωγής: 2014. Λίγα λόγια:  Άνοιξη στα Ιόνια νησιά. Ο καιρός ανοίγει, οι λόγγοι ανθίζουν, τα καφενεία γεμίζουν άντρες με στολές παραλλαγής, τα τζιπ παρελαύνουν περήφανα στους δρόμους. Είναι η εποχή του τρυγονιού που ταξιδεύει από την Αφρική για να φωλιάσει στη Βόρεια Ευρώπη. Στους λόγγους, τα καρτέρια στη σειρά. Καραμπίνες, σκυλιά, ασύρματοι και η τελευταία λέξη της μόδας στον εξοπλισμό κυνηγιού. Και σε όσους δεν αρέσει αυτή η “παράδοση”, υπομονή! Μόνο μια μικρή λεπτομέρεια διαφεύγει: το ανοιξιάτικο κυνήγι έχει απαγορευτεί από το 1985. Το ντοκιμαντέρ “Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια” ρίχνει μια χιουμοριστική και εις βάθος ματιά στην επί δεκαετίες αποδεκτή “παράδοση” της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας στα Ιόνια νησιά. Μιας παράδοσης σε κρίση, που δημιουργεί μέτωπα συγκρούσεων όχι μόνο μεταξύ λαθροθήρων και τρυγονιών, αλλά και μεταξύ των κατοίκων.

Διήμερο φεστιβάλ περιβαλλοντικού ντοκιμαντέρ
Φωτο από το site του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείου Μανιταριών

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Τα μονοπάτια της ομορφιάς: Βάλια Κάλντα, το καταφύγιο της Αρκούδας. Σκηνοθεσία: Διονύσης Πετρουτσόπουλος. Παραγωγή: Εκπαιδευτική Τηλεόραση, Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Οργάνωση “Καλλιστώ“. Διάρκεια: 15’. Χώρα παραγωγής: Ελλάδα. ‘Έτος Παραγωγής: 2008. Λίγα λόγια: Εδώ και 10 χρόνια οι άνθρωποι της Καλλιστώς προωθούν την βιώσιμη συνύπαρξη ανθρώπου και άγριας ζωής, δίνοντας έμφαση σε τέσσερα είδη σαρκοφάγων (αρκούδα, λύκο, τσακάλι, λύγκα) και στους βιότοπούς τους. Σε αυτό το σύντομο ντοκιμαντέρ, η επιστημονική ομάδα της Καλλιστώς μάς ξεναγεί στη Βάλια Κάλντα, τη “Ζεστή Κοιλάδα” της Βόρειας Πίνδου, της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδας. Θα μάθουμε πώς μεταβάλλονται στο πέρασμα του χρόνου οι σχέσεις ανθρώπου, περιβάλλοντος και άγριας πανίδας. Επίσης, θα παρακολουθήσουμε από κοντά τη διαδικασία τοποθέτησης ραδιοκολλάρου σε μία αρκούδα ώστε μέσω δορυφόρου να μελετηθούν οι μετακινήσεις της και η ευρύτερη συμπεριφορά της και να βγουν επιστημονικά συμπεράσματα που θα υπηρετήσουν την προστασία αυτού του πανέμορφου είδους.

1000 Miles. Σκηνοθεσία – Παραγωγή: Βασίλης Κεχαγιάς, Γιάννης Βαλτής. Διάρκεια: 33′. Χώρα παραγωγής: Ελλάδα. Έτος Παραγωγής: 2015. Λίγα λόγια: Η Πένυ και ο Τζορτζ ξεκίνησαν το ταξίδι τους τον Μάρτιο του 2005. Χρειάστηκαν τρεις μήνες για να διανύσουν τα 1000 μίλια. Μέχρι το 2014, η Πένυ και ο Τζορτζ έκαναν συνολικά 4 μεγάλα ταξίδια διασχίζοντας τουλάχιστον 3.000 μίλια μέσα από την άγρια ελληνική φύση που συρρικνώνεται διαρκώς. Το 2007 κάηκε το 10% των παρθένων ελληνικών δασών και από τότε, κάθε χρόνο, καταστρέφεται ένα μεγάλο κομμάτι τους από φωτιές και άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, από το 1980 έως το 2005 ο πληθυσμός των αηδονιών μειώθηκε κατά 63% και κάθε χρόνο χάνονται πρόσθετα 4%. Ο Τζορτζ πέθανε τον Αύγουστο του 2014 σε ηλικία 16 ετών. Από το 2015 η Πένυ ζει και εργάζεται στη Κρακοβία ως δασκάλα.

Ταξιδιάρικα Πουλιά (Le peuple migrateur). Σκηνοθεσία: Ζακ Περέν, Ζακ Κλιζό, Μισέλ Ντεμπά. Έτος Παραγωγής: 2015. Διάρκεια: 103′. Χώρα παραγωγής: Γαλλία. Λίγα λόγια: Αυτό το συναρπαστικό και πανέμορφο ντοκιμαντέρ που χρειάστηκε τρία χρόνια και γυρίσματα στις επτά ηπείρους για να ολοκληρωθεί, παρακολουθεί τα μεταναστευτικά πουλιά σε ένα ταξίδι που πραγματοποιούν κάθε χρόνο: αυτό της αναζήτησής τους για επιβίωση. Με εκπληκτική φωτογραφία που είναι εξ ολοκλήρου φυσική και καθόλου αλλοιωμένη από ειδικά εφέ, το ντοκιμαντέρ αυτό που ήταν υποψήφιο για Όσκαρ μας ταξιδεύει στη μαγεία του κόσμου των πουλιών.


info

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών 

  • Πίνδου 20, TK 42200, Καλαμπάκα
  • Τηλ: 2432024959
  • Fax: 2432024959
  • e-mail: info@meteoramuseum.gr

Το Μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά για το κοινό:

  • Δευτέρα-Παρασκευή: 10:00-20:00
  • Σάββατο-Κυριακή & Αργίες: 10:00-20:00

Διήμερο φεστιβάλ περιβαλλοντικού ντοκιμαντέρ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος