Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο-Επετειακή εξ αποστάσεως συνεδρία «Αντιστεκόμαστε, επικοινωνούμε!»

Με μότο «Μια πανδημία, μια ματαίωση… Αντιστεκόμαστε, επικοινωνούμε!» κι ένα σποτ στο οποίο ένας αετός ανοίγει τα φτερά του για να πετάξει επάνω ακριβώς από τη λέξη «Επικοινωνούμε», μια εικόνα με εμφανή αλληγορική σημασία, οι διοργανωτές του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» απαντούν με τον δικό τους τρόπο στην υγειονομική κρίση και στις συνέπειές της.

Μετά την αναγκαστική αναβολή του προγράμματος που είχε σχεδιαστεί να αρχίσει στις 2 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη, οι συντελεστές της δράσης αποφάσισαν την ίδια ημέρα να διοργανώσουν μία επετειακή εξ αποστάσεως συνεδρία (live session), στην οποία θα συμμετάσχουν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και φοιτητές από διάφορα σημεία του πλανήτη.

Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο-Επετειακή εξ αποστάσεως συνεδρία «Αντιστεκόμαστε, επικοινωνούμε!»

Μήνυμα αισιοδοξίας στους νέους

«Καμία ημέρα ας μην πάει χαμένη. Η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη, μετά από πολλά αιτήματα και επικοινωνία με τους φοιτητές μας, οι οποίοι εξέφρασαν, τόσο τη νοσταλγία για τις προηγούμενες διοργανώσεις όσο και τη σφοδρή επιθυμία να συνδεθούν ξανά με τους ανθρώπους του ΔΘΠ και να επικοινωνήσουν, έστω και διαδικτυακά. Και η πανδημία δεν θα πρέπει να μας καταβάλει, γι’ αυτό και θα καλύψουμε την ημέρα εκείνη με μία μεγάλη, αλλά εξ αποστάσεως αντάμωση» αναφέρει χαρακτηριστικά η ιδρύτρια και ακαδημαϊκή διευθύντρια του ΔΘΠ, Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στην επετειακή αυτή συνεδρία θα συμμετάσχουν συνολικά 70 εισηγητές και φοιτητές, οι οποίοι θα εκφράσουν τις απόψεις τους για την πρωτοφανή κατάσταση την οποία όλοι μας βιώνουμε, αλλά και ένα μήνυμα αισιοδοξίας που θα απευθύνεται κυρίως στους νέους ανθρώπους. Μεταξύ των συμμετεχόντων θα είναι η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Οδυσσέας Ιωάννου, ο Τάσος Νούσιας, η Μαρία Χούκλη, η Μαρία Δεναξά, αλλά και ο κορυφαίος φιλέλληνας Gregory Nagy, καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και επικεφαλής του Center for Hellenic Studies στην Ουάσινγκτον. Το «παρών» θα δώσουν πρυτάνεις και πανεπιστημιακοί από ελληνικά και ξένα ΑΕΙ. Σημαντική θα είναι και η παρουσία των δημοσιογράφων από ελληνικά και διεθνή μέσα (Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία).

«Το πρόγραμμα θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη»

«Δυστυχώς λόγω της πανδημίας, δεν μπορέσαμε να μεταβούμε στην  Κωνσταντινούπολη, ωστόσο όλοι μας νιώθουμε στο βάθος ότι βρισκόμαστε εκεί, στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, την ανεπανάληπτη εστία πολιτισμού και εκπαίδευσης. Στόχος μας είναι να επαναδιοργανώσουμε τη μετάβασή μας και τις συνεδριακές διαδικασίες και σε συνεννόηση με τον σχολάρχη, κ. Δ. Ζώτο, να έχουμε αυτό το προνόμιο το επόμενο διάστημα» καταλήγει η υπεύθυνη του προγράμματος, Ν. Τσιτσανούδη.

  • Χορηγός επικοινωνίας του ΔΘΠ είναι η ΕΡΤ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του ΔΘΠ https://summerschool.ac.uoi.gr/6o-therino-panepistimio/6o-perilipseis-eisigiseon/ όπου έχει αναρτηθεί σύνοψη των εισηγήσεων και των μελετών που θα παρουσιάζονταν στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που οργανωνόταν δέκα μήνες αδιαλείπτως.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος