Οι φακές αποτελούν αγαπημένο υλικό των… καλλιτεχνών της κουζίνας ενώ το χταπόδι είναι ένας λατρεμένος μεζές που μυρίζει θάλασσα και καλοκαίρι ενώ παράλληλα παραπέμπει σε νηστείες. Ο Κωνσταντίνος Κωβαίος, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος και της Παγκόσμιας Ένωσης Αρχιμαγείρων, τα “παντρεύει” και ετοιμάζει για τη «Ραδιοτηλεόραση» και τα νηστίσιμά μας, χταπόδι με σαλάτα φακές.
Υλικά
Για το χταπόδι
- 1 χταπόδι περίπου 1 κιλού
- 1 φύλλο δάφνης
- Κόκκοι μαύρου πιπεριού
- 50 ml ξύδι κόκκινο
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι λευκό
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ρίγανη
Για τη σαλάτα
- 150 γραμμ. φακές ψιλές
- 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
- 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 ντομάτα κομμένη σε κύβους
- Άνηθος ψιλοκομμένος
- Λίγη κάπαρη ή καπαρόμηλα
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι λευκό
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι, τη δάφνη, τους κόκκους πιπεριού και το κόκκινο ξύδι και βράζουμε σε πολύ σιγανή φωτιά για περίπου 45 λεπτά. Για να δούμε αν το χταπόδι είναι έτοιμο το τρυπάμε με ένα πιρούνι. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε υγρά κατά τη διάρκεια.
- Βάζουμε τις φακές να βράσουν σε μια κατσαρόλα και πετάμε το πρώτο νερό. Τις ξαναβάζουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Τις κρυώνουμε καλά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα μαζί με τις βρασμένες φακές κι ανακατεύουμε καλά.
- Κόβουμε το χταπόδι σε φέτες και το μαρινάρουμε με το ελαιόλαδο, το ξύδι, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
- Σερβίρουμε με τη σαλάτα και το χταπόδι στο πλάι και διακοσμούμε με λίγη κάπαρη και ξερό κρεμμύδι κατά προτίμηση.
Tip
Μπορούμε να έχουμε φτιάξει τη σαλάτα και το χταπόδι μας από την προηγούμενη μέρα και να τα έχουμε στην μαρινάδα τους στο ψυγείο μέσα, για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.
Σαρακοστή
Η Σαρακοστή άρχισε και μαζί της και το έθιμο της κυρά Σαρακοστής. Τα επτά ποδαράκια της, συμβολίζουν τις επτά εβδομάδες, από τις Απόκριες μέχρι την Ανάσταση. Κάθε Σάββατο κόβουμε κι ένα πόδι. Το τελευταίο πόδι το κόβουμε το Μεγάλο Σάββατο και μάλιστα το έθιμο λέει ότι το βάζουμε μέσα σ’ ένα ξερό σύκο ή καρύδι κι όποιος το βρει του φέρνει γούρι.
* Ο Κωνσταντίνος Κωβαίος είναι chef de cuisine στο ξενοδοχείο London στη Γλυφάδα, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος και της Παγκόσμιας Ένωσης Αρχιμαγείρων (WACS). Έχει επίσης εργαστεί σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος