Χανιά: Δεν πρέπει να καταναλώνεται ο λαγοκέφαλος (audio)

Ο λαγοκέφαλος, είναι ένα ψάρι που δεν πρέπει να καταναλώνεται, αφού είναι εξαιρετικά τοξικό και επικίνδυνο αν καταναλωθεί από τον άνθρωπο και δεν υπάρχει αντίδοτο στην τοξίνη (ΤΤΧ) που περιέχει, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βρίσκεται και στη σάρκα του ψαριού και δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Χανιά: Δεν πρέπει να καταναλώνεται ο λαγοκέφαλος (audio)

Αφορμή για την ανακοίνωση στάθηκαν τα δημοσιεύματα σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με την αναφορά, ακόμα και με συνταγές, για την κατανάλωση του συγκεκριμένου είδους, αν κάποιος γνωρίζει πώς να το καθαρίσει, εφιστά την προσοχή των καταναλωτών, των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων σχετικά με το ψάρι Lagocephalus sceleratus (λαγοκέφαλος) το οποίο έχει εξαπλωθεί και εγκατασταθεί στην Κρήτη.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι:

Η τοξικότητα του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ηλικία, μέγεθος, αναπαραγωγική περίοδος κ.α., ενώ αυξάνεται την περίοδο αναπαραγωγής του, κυρίως τους θερινούς μήνες. Σε πολλές χώρες παρατηρούνται κάθε χρόνο δηλητηριάσεις από την κατανάλωσή του, με συσχετιζόμενα ποσοστά θνησιμότητας.

Το είδος αυτό έχει χαρακτηριστικό σχήμα σαν τορπίλη, δύο ασημένιες λωρίδες στις πλευρές του σώματος, στη ράχη είναι γκριζωπό με έντονα σκούρα στίγματα, δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα χαρακτηριστικά δυνατά δόντια σαν ράμφος.

Η διάθεση τους στην αγορά απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Καν. 853& 854/2004).

Μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο είδος δεν θεωρούνταν επιθετικό ή επικίνδυνο με άλλο τρόπο, εκτός της κατανάλωσης του. Παρόλα αυτά, εφιστούμε την προσοχή στους λουόμενους, να μην πλησιάζουν και να μην προσπαθούν να πιάσουν ή να ταΐσουν λαγοκέφαλους οι οποίοι πλησιάζουν σε ακτές, ιδιαιτέρως στις αρχές του καλοκαιριού, οπότε είναι η αναπαραγωγική περίοδος για το είδος στην περιοχή της Κρήτης.

Λόγω της πρόσφατης διαπλάτυνσης της διώρυγας του Σουέζ, πιθανόν νέα είδη να εμφανιστούν για πρώτη φορά.

Παρακαλούνται οι αλιείς σε περίπτωση σύλληψης στα εργαλεία τους, αλιευμάτων τα οποία δεν αναγνωρίζουν να κρατούν το δείγμα (συντηρημένο ή κατεψυγμένο) και να το προσκομίζουν στην Υπηρεσία μας.

Σε περίπτωση σύλληψης του είδους ή άλλων «ασυνήθιστων» ψαριών και θαλασσινών ειδών καθώς και για πληροφορίες παρακαλούμε να επικοινωνείτε με το Τμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας:

Τμήμα Αλιείας Χανίων τηλ. 2821346507 & 2821346506
email: alieia.cha@crete.gov.gr

Για το συγκεκριμένο είδος ψαριού, αλλά και για τα είδη που έρχονται στις θάλασσες της Κρήτης από διαφοετικά μέρη, μίλησε στην ΕΡΤ Χανίων η βιολόγος του ΕΛΚΕΘΕ, Παναγιώτα Περιστεράκη. Ακούστε τη συνέντευξή της:

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου / Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Β. Χειμώνας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ