Αυτοκτονίες και αυτοκτονικότητα [Μέρος 2ο]

Κάθε 40 δευτερόλεπτα σημειώνεται παγκοσμίως μία αυτοκτονία· κάθε χρόνο 800.000 άνθρωποι βάζουν τέλος στη ζωή τους. Στην Ελλάδα τουλάχιστον δύο άνθρωποι αυτοκτονούν καθημερινά, και οι θάνατοι από αυτοκτονία είναι περισσότεροι από τις ανθρωποκτονίες και τους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2020 θα έχουμε παγκοσμίως μία αυτοκτονία κάθε 20 δευτερόλεπτα και μία απόπειρα αυτοκτονίας κάθε 1 δευτερόλεπτο.

Αυτοκτονίες και αυτοκτονικότητα [Μέρος 2ο]Τα στοιχεία που μας δίνει  η συντονίστρια του κέντρου για την πρόληψη της αυτοκτονίας που λειτουργεί η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κλίμακα», Όλγα Θεοδωρικάκου, είναι συγκλονιστικά. Όμως όταν κάποιος αποφασίζει να αυτοκτονήσει, υπάρχει τρόπος να τον εμποδίσουμε. «Πιστεύουμε ότι το 90% των αυτοκτονιών θα μπορούσε να προληφθεί», συνεχίζει. Η Κλίμακα λειτουργεί από το 2007 -με επαγγελματίες ψυχικής υγείας, 7 ημέρες την εβδομάδα- την 24ωρη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές.

Ακούστε την συνέντευξη της Όλγας Θεοδωρικάκου στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Στο ντιβάνι της κρίσης».

 

Το 2018, η γραμμή βοήθειας 1018 δέχτηκε περισσότερες από 16.000 κλήσεις, από ανθρώπους που βρίσκονταν σε κρίση αλλά και από ανθρώπους που ανησυχούσαν για συγγενείς ή κοντινά τους πρόσωπα. Αυτό που ενδιαφέρει τους ανθρώπους του 1018 είναι να διασφαλίσουν ότι εκείνη τη στιγμή το άτομο θα είναι ασφαλές και πως θα λάβει τη βοήθεια που πρέπει να πάρει.

Αυτοκτονίες και αυτοκτονικότητα [Μέρος 2ο]

«Στόχος είναι ο άνθρωπος που μας τηλεφωνεί  να μας δώσει χρόνο, γιατί, αν μας δώσει λίγο χρόνο, τότε θα μπορέσουμε να τον βοηθήσουμε, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση μαζί»,  λέει η Όλγα Θεοδωρικάκου.

Οι άντρες αυτοκτονούν, αλλά οι γυναίκες κάνουν περισσότερες απόπειρες. Στην Ελλάδα, τους υψηλότερους δείκτες  έχουν οι υπερήλικες και στη συνέχεια οι άντρες παραγωγικών ηλικιών, δηλαδή 45-50 και 55-59. Οι άντρες συνήθως αυτοκτονούν δι’ απαγχονισμού ή αυτοπυροβολισμού, σε πενταπλάσια συχνότητα από τις γυναίκες, οι οποίες επιλέγουν την πτώση από ύψος για να δώσουν τέλος στη ζωή τους.

Πάγιο αίτημα αποτελεί η υιοθέτηση μιας εθνικής στρατηγικής αποτροπής των αυτοκτονιών.

Διαβάστε επίσης:

Επιμέλεια κειμένου: Μπέττυ Σαβούρδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος