Αβγό γίγας στην Πτολεμαΐδα

Για εκείνους που γιορτάζουν το Πάσχα δεν νοείται μεγάλη εβδομάδα χωρίς κόκκινα αβγά. Τουλάχιστον αυτό επιτάσσει η παράδοση.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μαίρη Κεσκιλίδου παρουσιάζει μια άλλου είδους δράση με αβγά, που θέλει να καταστεί παράδοση στην Πτολεμαΐδα.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Δεν πρόκειται για το παράγωγο κάποιου τεράστιου πτηνού, αλλά για ένα αβγό κατασκευασμένο από συνήθη υλικά μονωτικό, φελιζόλ και ζωγραφισμένο ανάλογα, τονίζει η εικαστικός Ντανιέλα Νικόλοβα- Σιδηροπούλου, που επιμελήθηκε για 11η χρονιά την δημιουργία του, με την βοήθεια του δήμου Εορδαίας.

Φέτος το αβγό φιλοξενείται σε ένα μικρό πάρκο που δημιουργήθηκε για αυτόν τον σκοπό με πασχαλινή διάθεση. Το αβγό ύψους δυο μέτρων και βάρους περίπου δέκα κιλών, στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδος, περιμένει μικρούς και μεγάλους να βάλουν την δική τους εορταστική πινελιά. 

Αβγό γίγας στην Πτολεμαΐδα

Παράλληλα, τα παιδιά ζωγραφίζουν τα εκατοντάδες αυγά που είναι δεμένα και κρεμασμένα  γύρω από την κατασκευή και τα οποία συνηθίζουν να τα παίρνουν ως ενθύμιο της εκδήλωσης.

Επρόκειτο για μια ιδέα που ξεκίνησε το 2013, με μικρότερες κατασκευές, σαν ένα κάλεσμα στα παιδιά να εκφράσουν την δημιουργικότητα και την φαντασία τους χρησιμοποιώντας πινέλα και μπογιές.

Το τεράστιο αυγό βαμμένο στα χρώματα του ουράνιου τόξου, σύμβολο ελπίδας και αισιοδοξίας για τον μέλλον, όπως το οραματίζονται τα παιδιά. Η δράση διαρκεί μόνο μια ημέρα, αλλά το πασχαλινό πάρκο θα λειτουργεί για ένα τριήμερο, προσφέροντας την χαρά της κοινής δημιουργίας.

Αβγό γίγας στην Πτολεμαΐδα

Ένα αρχετυπικό σύμβολο της δημιουργίας, αφού σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο Έρωτας βγήκε από το αρχέγονο Αβγό, που γέννησε η Νύκτα.

Το κυνήγι των κρυμμένων αβγών και τα κουνελάκια, ένα έθιμο που τηρούν οι σαξονικής καταγωγής λαοί έχει βαθιές ρίζες. Την εποχή της εαρινής ισημερίας τιμάται η αρχαία γιορτή προς τιμήν της θεάς Eostre, της  παγανιστικής θεάς της γονιμότητας των ανθρώπων και των καλλιεργειών.

Αβγό γίγας στην Πτολεμαΐδα

Η γλωσσική σύνδεση μεταξύ της Ēostre και της λέξεως «ανατολή -East», είναι άμεσα αντιληπτή, καθώς οι αγγλόφωνοι γιορτάζουν Easter και όχι Πάσχα όπως άλλοι. Μια γιορτή ειδωλολατρικής προελεύσεως, που αποτίει φόρο τιμής στην αναγέννηση της Γης και της ζωής μετά τον χειμώνα. Τα χρωματιστά αβγά έχουν συνδεθεί με τον εορτασμό της άνοιξης τουλάχιστον από το 580 π.Χ. στην Περσία, ένα από τα πολλά παραδείγματα πολιτιστικής οικειοποίησης.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ