«Οι απαγορευμένες ταινίες των Ναζί» στην ΕΡΤ1

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γερμανίας 2015, «Οι απαγορευμένες ταινίες των Ναζί», σε σκηνοθεσία Φέλιξ Μάλερ, μεταδίδει η ΕΡΤ1, στο πλαίσιο της σειράς CINE AFTER, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, στις 00:40.Υπόθεση: Χίλιες διακόσιες  (1.200) κινηματογραφικές ταινίες παρήχθησαν από το Τρίτο Ράιχ στη Γερμανία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου εκατό από αυτές ήταν κραυγαλέα ναζιστικής προπαγάνδας και περισσότερες από σαράντα εξακολουθούν να παραμένουν απαγορευμένες από τις γερμανικές Αρχές, σχεδόν εβδομήντα χρόνια μετά το τέλος του ναζιστικού καθεστώτος.

«Οι απαγορευμένες ταινίες των Ναζί» στην ΕΡΤ1

Θα πρέπει πλέον οι ταινίες αυτές να κυκλοφορήσουν ελεύθερα; Ο σκηνοθέτης Φέλιξ Μάλερ καταγράφει τα υπέρ και τα κατά αυτού του ενδεχόμενου, μέσα από συνεντεύξεις Γερμανών ιστορικών κινηματογράφου, αρχειονόμων, αλλά και κινηματογραφόφιλων. Χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από τις ταινίες και καταγράφοντας συζητήσεις από περιορισμένες δημόσιες προβολές στο Μόναχο, το Βερολίνο, το Παρίσι και στην Ιερουσαλήμ, ο Μάλερ δείχνει πόσο επίμαχες παραμένουν οι ταινίες αυτές 70 χρόνια μετά, τη δύναμη του κινηματογράφου και τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν, όταν αυτός χρησιμοποιείται για ιδεολογικούς σκοπούς και πώς η προπαγάνδα μπορεί να έχει δυνητικές επιπτώσεις στο σύγχρονο κόσμο, όταν χρησιμοποιείται σε κοινά επιρρεπή στη χειραγώγηση.

«Οι απαγορευμένες ταινίες των Ναζί» στην ΕΡΤ1

Το ντοκιμαντέρ έχει επιλεγεί στο επίσημο πρόγραμμα φεστιβάλ στην Ιταλία, στην Αγγλία, στην Ισπανία, στο Βέλγιο, στο Ισραήλ, στις ΗΠΑ, στην Αυστρία, στην Πολωνία και έχει ήδη μεταδοθεί από το ARTE. (Διάρκεια: 94′)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ