Αλγόριθμος σχεδιασμένος για την παραγωγή εξαιρετικά ισχυρών εμβολίων covid-19

Οι εταιρείες στρέφονται στην τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη εμβολίων covid-19 που έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις από τα τρέχοντα εμβόλια σε προκαταρκτική φάση.

Η επόμενη γενιά εμβολίων covid-19 θα μπορούσε να αναπτυχθεί μέσω αλγορίθμων. Ήδη διεξάγονται δοκιμές σε διάφορες εταιρείες και ιδρύματα και τα αποτελέσματα φαίνεται να είναι ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με το περιοδικό Nature, αναπτύσσονται ήδη εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για τη «βελτιστοποίηση των γενετικών αλληλουχιών που υπάρχουν στα εμβόλια αγγελιοφόρου RNA (mRNA)». Αυτό, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, θα ανοίξει την πόρτα για την επίτευξη εμβολίων με μεγαλύτερη δραστικότητα και σταθερότητα από τα σημερινά και τα οποία θα μπορούσαν να διανεμηθούν σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία Baidu Research με έδρα την Καλιφόρνια εργάζεται πάνω σε έναν αλγόριθμο που χρησιμοποιεί τεχνικές από την υπολογιστική γλωσσολογία για να σχεδιάζει αλληλουχίες αγγελιοφόρου RNA με πιο περίπλοκα σχήματα και δομές. «Αυτό επιτρέπει στο γενετικό υλικό να διαρκέσει περισσότερο. ‘Οσο πιο σταθερό είναι το mRNA που εγχέεται στα κύτταρα ενός ατόμου, τόσο περισσότερα αντιγόνα θα παράγονται από τους μηχανισμούς του οργανισμού».

Με τη σειρά της, η εταιρεία σημειώνει ότι μία από τις επιστημονικές ομάδες της «ανέπτυξε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης ικανό να σχεδιάζει πολύ γρήγορα εξαιρετικά σταθερές αλληλουχίες εμβολίων mRNA κατά του covid-19, οι οποίες δεν είχαν ληφθεί προηγουμένως».

Με την τρέχουσα σταθερότητα, τα εμβόλια covid-19 πρέπει να αποθηκεύονται σε θερμοκρασίες κάτω των -15 βαθμών Κελσίου προκειμένου να διατηρηθεί η σύνθεσή τους ανέπαφη.

Ισχυρή και σχεδόν άμεση ανταπόκριση

Η αντίστοιχη επιστημονική μελέτη είναι ακόμη πιο ακριβής. Υποστηρίζει ότι ο εν λόγω αλγόριθμος βαφτίστηκε LinearDesign και ότι σε μόλις 11 λεπτά είναι ικανός να παράγει τις πρωτεΐνες Spike, βελτιώνοντας τη σταθερότητα της ένωσης. Επιπλέον, η απόκριση των αντισωμάτων ήταν έως και 128 φορές υψηλότερη με τη χρήση αυτού του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης σε σχέση με τα παραδοσιακά εμβόλια.

Ενώ όλα αυτά τα χαρακτηριστικά φαίνονται πολύ ελπιδοφόρα, το έργο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Ο αλγόριθμος LinearDesign έχει εφαρμοστεί μόνο για τη βελτιστοποίηση ενός από τα εμβόλια που έχουν πάρει άδεια παγκοσμίως κατά του covid-19: SW-BIC-213, που παράγεται από την StemiRNA και έχει πάρει άδεια στο Λάος για να χρησιμεύσει ως εφαρμογή έκτακτης ανάγκης.

Άλλες εταιρείες, όπως η γαλλική Sanofi, έχουν επίσης αρχίσει να εφαρμόζουν το μοντέλο LinearDesign σε ορισμένα από τα αγγελιοφόρα RNA προϊόντα τους που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο.

Πηγή: DW

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος