Αυστηρή απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις (video)

Αυστηρή απάντηση της Αθήνας στις εμπρηστικές δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εθνική υπόθεση για την Τουρκία το Αιγαίο φέρεται να δηλώνει ο Τσαβούσογλου. Οξύνεται εκ νέου το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την προκλητική ανακοίνωση της Άγκυρας που καταλογίζει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σοβαρή έλλειψη γνώσης των θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου. Στη λακωνική απάντησή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει με δηκτικό τρόπο, ότι το να γνωρίζεις το διεθνές δίκαιο σημαίνει πάνω από όλα να το σέβεσαι και να μην το παραβιάζεις.

Με μια απαράδεκτη σε ύφος και περιεχόμενο ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, η Άγκυρα συνεχίζει να κρατά ψηλά την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Αφορμή για την τουρκική αντίδραση έδωσε το σαφές μήνυμα που έστειλε ο Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας στην Ρόδο στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου ότι δεν υπάρχουν Γκρίζες Ζώνες και ότι η Ελλάδα εχει δικαίωμα και υποχρέωση για την αμυντική θωράκιση των νησιών.

Αυστηρή απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις (video)Η τουρκική ανακοίνωση κάνει λόγο για «σοβαρή έλλειψη γνώσης βασικών αρχών του διεθνούς δίκαιου». Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Η αντίδραση στην στρατικοποίηση των νησιών, που απειλεί την ασφάλεια της Τουρκίας ,συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα, που αναγνωρίζεται στη χώρα μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου». Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι η απειλή από την Τουρκία είναι «φανταστική» και γίνεται η επίκληση της για να ερμηνευθεί κατά βούληση ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ προκειμένου να εξαφανισθεί η υποχρέωση αποστρατικοποίησης, ενώ κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις της από το διεθνές δίκαιο το οποίο σε άλλες περιπτώσεις επικαλείται. Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η ένταση στο Αιγαίο προκαλείται από την Ελλάδα.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε αιχμηρή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «Το να γνωρίζεις το διεθνές δίκαιο σημαίνει πάνω από όλα να το σέβεσαι και να μην το παραβιάζεις».

«Η ερμηνεία του Διεθνούς Δίκαιου και των Διεθνών Συνθηκών που δίνει η Τουρκία είναι, για μια ακόμη φορά, αυθαίρετη … και ουδόλως βοηθα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» επισημαινει η ΝΔ κάνοντας λόγο για απαράδκετη ανακοίνωση που αποκαλύπτει εκνευρισμό και διάθεση πρόκλησης έντασης.

Σε ένα άλλο μέτωπο το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Πιρι Ρεις το οποίο σύμφωνα με την NAVTEX που έχει εκδώσει η Τουρκία θα πραγματοποιήσει έρευνες σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου χωρίς ακόμη να εχει καθορίσει συντεταγμένες, έχει αποπλεύσει από την Σμύρνη και εχει πάρει πορεία προς το Νότιο Αιγαίο πλέοντας σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

Ρεπορτάζ: Νίκος Μελέτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος