Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα πως πήραν τον «πλήρη» έλεγχο της κοιλάδας του Παντσίρ, όπου είχε οργανωθεί αντίσταση εναντίον τους αφού κατέλαβαν την εξουσία.
Φωτογραφίες οι οποίες μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν μαχητές των Ταλιμπάν να στέκονται μπροστά στην πύλη του κτιριακού συγκροτήματος του κυβερνήτη του Παντσίρ.
«Με τη νίκη αυτή η χώρα μας βγαίνει τελείως πλέον από τον μαρασμό του πολέμου», ανέφερε ο βασικός εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κινήματος, ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε δήλωσε ότι η κοιλάνδα Πανσίρ, το τελευταίο προπύργιο του «εχθρού», καταλήφθηκε, εξηγώντας ότι το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης «απάντησε αρνητικά» όταν οι ισλαμιστές αντάρτες προσπάθησαν να διαπραγματευθούν.
Εξάλλου ο Μουτζάχιντ πρόσθεσε ότι δεν υπήρξαν απώλειες μεταξύ των αμάχων στη διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ επεσήμανε ότι η σύνδεση στο διαδίκτυο στην επαρχία θα αποκατασταθεί «από σήμερα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρώην αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν Αμρουλάχ Σάλεχ, που είχε καταφύγει στην Πανσίρ και πολεμούσε εναντίον των Ταλιμπάν, διέφυγε στο Τατζικιστάν. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Μετώπου Μασούντ έγραψε στο Twitter ότι «είναι ασφαλής».
Σε ό,τι αφορά την νέα αφγανική κυβέρνηση ο Μουτζάχιντ δήλωσε ότι η σύνθεσή της θα ανακοινωθεί σύντομα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε, εξηγώντας ότι «μένουν κάποια τεχνικά ζητήματα», ενώ απέρριψε τις πληροφορίες ότι η ανακοίνωση καθυστερεί λόγω διαφωνιών.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα θα κάνει σύντομα δημόσια εμφάνιση.
Ο Μουτζάχιντ προειδοποίησε επίσης οποιονδήποτε προσπαθήσει να αντισταθεί στους Ταλιμπάν και ζήτησε από τα μέλη του αφγανικού στρατού να επιστρέψουν για να υπηρετήσουν στις νέες υπηρεσίες ασφαλείας.
«Το Ισλαμικό Εμιράτο είναι πολύ ευαίσθητο στο θέμα των εξεγέρσεων. Οποιοσδήποτε προσπαθήσει να προκαλέσει εξέγερση θα παταχθεί σκληρά», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας που σχηματίστηκαν τα προηγούμενα 20 χρόνια θα κληθούν να επανενταχθούν στις δυνάμεις ασφαλείας στο πλευρό των Ταλιμπάν», επισήμανε.
Εξάλλου είχε δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα εναντίον των κατοίκων της επαρχίας, που ανήκουν σε διαφορετική εθνότητα από τους παστούν Ταλιμπάν. «Είναι αδελφοί μας και θα συνεργαστούμε προς ένα κοινό σκοπό και την ευημερία της χώρας», είχε αναφέρει.
Οι Ταλιμπάν διαβεβαίωσαν χθες Κυριακή πως πολλοί τομείς της κοιλάδας του Παντσίρ καταλήφθηκαν από δυνάμεις του καθεστώτος τους, πληροφορία που διέψευσαν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης υποστηρικτές του ΕΜΑ, κατά τους οποίους οι μαχητές του αποσύρθηκαν σε ορεινές περιοχές.
Το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης (ΕΜΑ) έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα πως «πρότεινε στους Ταλιμπάν να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στο Πανσίρ και να αποσύρουν τις δυνάμεις τους. Σε ανταπόδοση, ζητήσαμε από τα στρατεύματά μας να απόσχουν από οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια».
Το ΕΜΑ ανέφερε χθες μέσω Twitter ότι ο εκπρόσωπός του Φαχίμ Ντάστι – διάσημος Αφγανός δημοσιογράφος – και ο στρατηγός Άμπντουλ Ουντόντ Ζάρα σκοτώθηκαν στις μάχες των τελευταίων ημερών.
Το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης υποστήριξε στο λογαριασμό του στο Twitter πως εξακολουθεί να κρατάει «στρατηγικές θέσεις» στην κοιλάδα. «Η μάχη εναντίον των Ταλιμπάν και των εταίρων τους θα συνεχιστεί», πρόσθεσε.
Σοκ στη διεθνή κοινή γνώμη έχει προκαλέσει η είδηση που μετέδωσε το BBC ότι μέλη των Ταλιμπάν, ή κάποιοι που πρόσκεινται στο Ισλαμικό Κράτος δολοφόνησαν γυναίκα, στον όγδοο μήνα κύησης, μπροστά στα μάτια του συζύγου της και του γιού της. Οι ατυχή γυναίκα εργαζόταν σε φυλακή και αυτή, όπως πολλές άλλες, που εργάζονταν στην αστυνομία, ήταν στο στόχαστρο των Ταλιμπάν.
Taliban accused of killing a female police officer in Afghanistan.
Banu Negar was reportedly beaten and shot in front of her husband and children.
She was also pregnant.https://t.co/YoS5NHN8QA pic.twitter.com/DArYWWQxzc
— Natasha Fatah (@NatashaFatah) September 5, 2021
Μέχρι στιγμής για τις καταγγελίες αυτές δεν έχει υπάρξει αντίδραση απο τους Ταλιμπάν όμως φωτογραφίες απεικονίζουν το θύμα αιμόφυρτο ενώ σε Βίντεο νεαρός που δηλώνει πως είναι ο γιός του θύματος, λέει πως τρεις άνδρες, που δήλωσαν ότι είναι «Μουτζαχεντίν», μπήκαν στο σπίτι τους και δολοφόνησαν τη μητέρα του.
Στο μεταξύ περίπου χίλιοι άνθρωποι, ανάμεσά τους δεκάδες Αμερικανοί και Αφγανοί εφοδιασμένοι με βίζες για τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, παρέμεναν αποκλεισμένοι στο Αφγανιστάν για πέμπτη ημέρα χθες, εν αναμονή της οριστικής έγκρισης των Ταλιμπάν για την αναχώρηση των πτήσεων που θα τους απομακρύνουν από τη χώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας The New York Times.
Κατά το δημοσίευμα, η κατάσταση είναι παρόμοια με αυτή χιλιάδων ανθρώπων που δεν μπόρεσαν να επιβιβαστούν σε πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Ο Μάικ Μακόλ, κορυφαίο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι έξι αεροσκάφη παραμένουν ακινητοποιημένα στο διεθνές αεροδρόμιο της Μαζάρ-ι-Σαρίφ έχοντας επιβιβάσει Αμερικανούς και Αφγανούς διερμηνείς αλλά αδυνατούν να φύγουν διότι δεν έχουν λάβει έγκριση των Ταλιμπάν. Εκτίμησε μάλιστα οι Ταλιμπάν περιμένουν «κάτι σε αντάλλαγμα» για την έγκριση των πτήσεων, προσθέτοντας πως πιστεύει ότι επιζητούν την «πλήρη αναγνώριση από τις ΗΠΑ» του καθεστώτος τους.
«Οι Ταλιμπάν δεν κρατούν υπό ομηρία τα αεροσκάφη», διαβεβαίωσε την εφημερίδα ο Έρικ Μοντάλβο, απόστρατος ταγματάρχης των Πεζοναυτών που συμμετέχει στην οργάνωση των πτήσεων.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιορίστηκε να πει πως η αμερικανική διπλωματία δεν έχει αξιόπιστο τρόπο να επαληθεύσει βασικές λεπτομέρειες για τις πτήσεις τσάρτερ, όπως τον αριθμό των πολιτών των ΗΠΑ και των άλλων στα αεροσκάφη, πρόσθεσε πάντως πως η Ουάσινγκτον θα πιέσει τους Ταλιμπάν «να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να αφήνουν κόσμο να φεύγει ελεύθερα από το Αφγανιστάν».
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ, AFP, Reuters, BBC
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος