Αδύνατο να ταυτοποιηθούν οι 40 εναπομείναντες Ισραηλινοί όμηροι που απαιτούνται για την πρώτη φάση της κατάπαυσης του πυρός  

Η Χαμάς έχει επισημάνει ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να εντοπίσει και να αναγνωρίσει  40 ισραηλινούς ομήρους που χρειάζονται για την πρώτη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο και πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες, εγείροντας φόβους ότι θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι νεκροί από ό,τι είναι δημοσίως γνωστό.

Σύμφωνα με το πλαίσιο που έθεσαν οι διαπραγματευτές, κατά τη διάρκεια μιας αρχικής παύσης έξι εβδομάδων στις μάχες η Χαμάς θα έπρεπε να απελευθερώσει 40 από τους εναπομείναντες ομήρους, συμπεριλαμβανομένων όλων των γυναικών, καθώς και άρρωστων και ηλικιωμένων ανδρών. Σε αντάλλαγμα, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα αποφυλακίζονταν από τις ισραηλινές φυλακές. Η Χαμάς είπε στους διεθνείς διαμεσολαβητές – μεταξύ των οποίων το Κατάρ και η Αίγυπτος – ότι δεν έχει ζωντανούς 40 ομήρους που να πληρούν αυτά τα κριτήρια απελευθέρωσης, ανέφεραν και οι δύο πηγές.

 Επίσης, τα αρχεία του CNN για τις συνθήκες ομηρίας υποδηλώνουν ότι υπάρχουν λιγότεροι από 40 όμηροι ζωντανοί που πληρούν τα προτεινόμενα κριτήρια.

Η αδυναμία —ή η απροθυμία— της Χαμάς να πει στο Ισραήλ ποιοι όμηροι είναι ζωντανοί είναι ένα σημαντικό εμπόδιο, πρόσθεσε η δεύτερη πηγή. Καθώς η Χαμάς προφανώς δεν μπορεί να συγκεντρώσει 40 άτομα στις προτεινόμενες κατηγορίες, το Ισραήλ πιέζει ώστε η Χαμάς να συμπληρώσει την αρχική απελευθέρωση με νεότερους άνδρες ομήρους, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών, είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Κατά τη διάρκεια των μηνών διαπραγματεύσεων από την τελευταία κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ έχει επανειλημμένα ζητήσει μια λίστα με τους ομήρους και τις συνθήκες τους. Η Χαμάς υποστήριξε ότι χρειάζεται μια παύση στις μάχες για να μπορέσει να εντοπίσει και να συλλέξει τους ομήρους, το ίδιο επιχείρημα που προέβαλε τον Νοέμβριο πριν από μια εβδομαδιαία παύση που έληξε αφού η Χαμάς απέτυχε να παραδώσει περισσότερους ομήρους.

Οι περισσότεροι από τους σχεδόν 100 ομήρους που έμειναν ζωντανοί πιστεύεται ότι είναι άνδρες στρατιώτες των IDF ή έφεδροι στρατεύσιμης ηλικίας. Η Χαμάς αναμένεται να προσπαθήσει να τις χρησιμοποιήσει σε μεταγενέστερα στάδια για να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί πιο σημαντικές παραχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων κρατουμένων υψηλού επιπέδου και οριστικής παύσης των εχθροπραξιών.

Πηγή: Rador.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος