58ο Δημήτρια: Συναυλία Flash από το Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής του ΑΠΘ και του Ινστιτούτου Γκαίτε στο Γενί Τζαμί

Στο πλαίσιο του58ου Φεστιβάλ Δημητρίων θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια συναυλία με έργα για φωνή και κλαρινέτο ή κοντραμπάσο κλαρινέτο (ένα εντυπωσιακό και  δυσεύρετο λόγω μεγέθους και έκτασης όργανο) σε έναν χώρο με ιδιαίτερη ακουστική και προφανείς πολιτισμικές συμπαραδηλώσεις (Ανατολή-Δύση), το Γενί Τζαμί. Η είσοδος στη συναυλία είναι ελεύθερη.

Στη συναυλία συμμετέχουν δύο Γερμανίδες ερμηνεύτριες σύγχρονης μουσικής, η Nina Janßen-Deinzer, μία από τις πιο σημαντικές κλαρινετίστριες της γενιάς της και η σοπράνο Johanna Greulich με πολυσχιδή καριέρα στον χώρο της σύγχρονης μουσικής και του μουσικού θεάτρου.

H συναυλία αποτελεί συνδιοργάνωση του Εργαστηρίου Σύγχρονης Μουσικής (ΕΣΜ), του Goethe Institut Thessaloniki και του Δήμου Θεσσαλονίκης.  Εντάσσεται στο project του Εργαστηρίου Σύγχρονης Μουσικής που αφορά στη διοργάνωση συναυλιών/παραστάσεων σύγχρονης μουσικής, σε ιστορικά μνημεία της Θεσσαλονίκης.

Τα έργα που θα ερμηνεύσουν η Nina Janßen-Deinzer και η Johanna Greulich είναι του Γιώργου Απέργη, ενός από τους σημαντικότερους συνθέτες της εποχής μας –Cinq Couplets για φωνή και κοντραμπάσο κλαρινέτο (1988) – του Luciano Berio, μιας από τις ηγετικές μορφές της μεταπολεμικής μουσικής – Sequenza III σόλο φωνή (1966) – του Wolfgang Rihm, ενός από τους πλέον γνωστούς μεταπολεμικούς συνθέτες της Γερμανίας – Zu singen για σοπράνο και κλαρινέτο (2006) – και του Arnulf Herrmann – Rockabye για σοπράνο και κλαρινέτο/κοντραμπάσο κλαρινέτο (2020).

Τέλος, στη συναυλία παρουσιάζονται έργα τριών συνθετών της Θεσσαλονίκης, των Μιχάλη Λαπιδάκη –Reflections I & II  για σοπράνο και κοντραμπάσο κλαρινέτο (πρεμιέρα, 2023) – Δημήτρη Μαρωνίδη, Impulse Response για κοντραμπάσο κλαρινέτο και ηλεκτρονικά (πρεμιέρα, 2023) – και Δημήτρη Παπαγεωργίου – Debout (version II) για κοντραμπάσο κλαρινέτο (2023).

Η συναυλία είναι συμπαραγωγή του Εργαστήριου Σύγχρονης Μουσικής (ΕΣΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του  Goethe Institut Thessaloniki.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Nina Janßen-Deinzer, κλαρινέτο & κοντραμπάσο κλαρινέτο
Johanna Greulich, σοπράνο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Georges Aperghis, Cinq Couplets για φωνή και κοντραμπάσο κλαρινέτο (1988)
Arnulf Herrmann, Rockabye για σοπράνο και κλαρινέτο/κοντραμπάσο κλαρινέτο (2020)
Wolfgang Rihm, Zu singen για σοπράνο και κλαρινέτο (2006)
Michalis Lapidakis,Reflections I & II για σοπράνο και κοντραμπάσο κλαρινέτο
Dimitri Papageorgiou, Debout (version II) για κοντραμπάσο κλαρινέτο (2023)
Dimitris Maronidis, Impulse Response για κοντραμπάσο κλαρινέτο και ηλεκτρονικά (2023)
Luciano Berio, Sequenza III σόλο φωνή (1966)
 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος