Η ισορροπημένη διατροφή “σύμμαχος” των μαθητών στις εξετάσεις

Βρισκόμαστε ήδη στην «καρδιά» των εξετάσεων, μια ιδιαίτερα απαιτητική και φορτισμένη περίοδο, τόσο για τους μαθητές όσο και για τους γονείς, που αγχώνονται ιδιαίτερα για τη σωστή διατροφή που πρέπει να ακολουθήσουν τα παιδιά τους, ώστε να ενισχύσουν τη μνήμη τους και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Πράγματι, η εφαρμογή ενός ισορροπημένου διατροφικού πλάνου μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη πνευματική απόδοση των υποψηφίων κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, γιατί, όπως έχει αποδειχθεί, μόνο το διάβασμα δεν αρκεί!

Η ισορροπημένη διατροφή “σύμμαχος” των μαθητών στις εξετάσειςΤα βασικά συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής, σύμφωνα με τους διαιτολόγους-διατροφολόγους του προγράμματος ΕΥΖΗΝ του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, είναι:

Η καθημερινή κατανάλωση πρωινού. Η σπουδαιότητα του πρωινού για τον ανθρώπινο οργανισμό αποτελεί πια μια πολύ διαδεδομένη γνώση. Μεταξύ άλλων ευεργετικών επιδράσεων, μεγάλος αριθμός μελετών υποστηρίζει ότι το πρωινό σχετίζεται άμεσα με την πνευματική απόδοση και τη γνωσιακή λειτουργία, καθώς συμβάλλει σε βελτιωμένη μνήμη, πνευματική εγρήγορση, αυξημένη ικανότητα συγκέντρωσης, μάθησης και επίλυσης προβλημάτων. Πολύ σημαντική είναι και η επίδρασή του στη διάθεση, αφού φαίνεται ότι μειώνει το άγχος, τη συναισθηματική κατάθλιψη και τη μελαγχολία.

Η ισορροπημένη διατροφή “σύμμαχος” των μαθητών στις εξετάσεις
Τα τρία κύρια γεύματα, τα οποία θα περιλαμβάνουν τρόφιμα όλων των ομάδων, είναι απαραίτητα κατά τη διάρκεια των εξετάσεων για την καλύτερη επίδοση των μαθητών.

Το σταθερό πλάνο γευμάτων. Τρία κύρια γεύματα με ενδιάμεσα σνακ υψηλής θρεπτικής αξίας αποτελούν τον βέλτιστο αριθμό ημερήσιων γευμάτων, με σκοπό την επαρκή πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών, όλες τις ώρες. Στην προσπάθεια διατήρησης ενός σταθερού πλάνου γευμάτων κατά την περίοδο των εξετάσεων, είναι σημαντικό αφενός να μην παραλείπονται γεύματα, αφετέρου να αποφεύγεται το συνεχές «τσιμπολόγημα» μεταξύ των γευμάτων.

Η επαρκής ενυδάτωση. Η καλή κατάσταση ενυδάτωσης αποτελεί έναν εξίσου σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει την πνευματική απόδοση. Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η αφυδάτωση οδηγεί σε μείωση της νοητικής λειτουργίας τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Έτσι, για παιδιά ηλικίας 14-18 ετών συστήνεται η κατανάλωση 10-12 ποτηριών κάθε μέρα, με το νερό να αποτελεί τη βασική επιλογή. Είναι σημαντικό επίσης, η πρόσληψη υγρών να αυξάνεται τις θερμές ημέρες αλλά και όταν πραγματοποιείται σωματική δραστηριότητα.

Η ισορροπημένη διατροφή “σύμμαχος” των μαθητών στις εξετάσεις
H κατανάλωση 10-12 ποτηριών νερού -κατά κύριο λόγο- και φυσικών χυμών είναι απαραίτητη για την επαρκή ενυδάτωση των μαθητών.

Η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων. Καθώς κανένα τρόφιμο δεν «τα έχει όλα», καταναλώνοντας ποικιλία τροφίμων, τόσο από τις διαφορετικές ομάδες τροφίμων όσο και από την ίδια ομάδα τροφίμων, μπορεί το παιδί να εξασφαλίσει επαρκή πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών που έχει ανάγκη. Έτσι, άλλωστε, δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι κηδεμόνες για την ανάγκη λήψης κάποιου συμπληρώματος (εκτός κι αν έχουν διαγνωστεί ελλείψεις).

Συνοψίζοντας, η ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή καλύπτει τις ανάγκες του παιδιού και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Συνδυάζοντας τα διατροφικά σημεία που αναφέρθηκαν με επαρκή ξεκούραση, ύπνο και τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί το παιδί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη τους στη διαδικασία του διαβάσματος και των εξετάσεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος