Χανιά:Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης παραπέμφθηκε η γνωμοδότηση για τις ΒΑΠΕ (ηχητικό)

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης θα γνωμοδοτήσει τελικά για το θέμα της εγκατάστασης Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΒΑΠΕ) σε περιοχές του νησιού. Επένδυση για την οποία έχουν καταθέσει προσφορές οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ και ο όμιλος Elica Group, συμφερόντων των Ομίλων Κοπελούζου και Σαμαρά. Το θέμα συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, αλλά λόγω της σπουδαιότητάς του και των αντιδράσεων από τοπικούς φορείς και συλλογικότητες, η οριστική απόφαση θα ληφθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, σε επόμενη συνεδρίασή του. Χανιά:Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης παραπέμφθηκε η γνωμοδότηση για τις ΒΑΠΕ (ηχητικό)
Υπενθυμίζεται ότι η αρχική έγκριση αφορούσε:
1)Το επενδυτικό σχέδιο «Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) Κρήτης» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ, προϋπολογισμού 2,46 δισ. ευρώ, που αφορά στην ανάπτυξη 33 συστοιχιών Αιολικών Σταθμών ισχύος 1.077 MW στην Κρήτη και τη διασύνδεσή τους με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλασσίου καλωδίου.
2)Το έργο «Κρήτη Πράσινο Νησί» του επιχειρηματικού ομίλου Elica Group, συμφερόντων των Ομίλων Κοπελούζου και Σαμαρά, είναι ύψους €1,99 δισ. και αφορά στην ανάπτυξη 36 συστοιχιών Αιολικών Σταθμών ισχύος 1.005 MW στην Κρήτη και στη διασύνδεσή τους μέσω υποθαλασσίου καλωδίου με την ηπειρωτική Ελλάδα. Σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ Χανίων η αρχιτέκτονας Βάνα Σφακιανάκη, που συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και η οποία παρακολουθεί στενά τα τελευταία χρόνια τις εξελίξεις στα χωροταξικά και περιβαλλοντικά θέματα του νησιού, τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη να επαγρυπνούν, αλλά και να ενημερώνονται οι πολίτες, ώστε να μπορούν να παρέμβουν δυναμικά με στόχο την αποτροπή των σχεδίων αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος της Κρήτης. Όπως είπε η κ. Σφακιανάκη, τα αιολικά πάρκα των δύο επενδύσεων, βρίσκονται εντός περιοχών Natura, σε ποσοστό άνω του 70%!

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη της κ. Σφακιανάκη:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος