Επέκταση του Λαογραφικού Μουσείου Καναλίων Καρδίτσας

Κατά το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, πολλοί απόδημοι Καναλιώτες διάλεξαν να περάσουν στη γενέτειρά τους, τα Κανάλια Καρδίτσας και με την ευκαιρία να επισκεφθούν και το «Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο» του χωριού, με τα 879 αντικείμενα, που το ίδρυσε ο Σύλλογος Καναλιωτών Βόλου εδώ και 50 σχεδόν χρόνια, το 1977, και το εγκαινίασε ο γνωστός λαογράφος Κίτσος Μακρής, με καταγωγή από τα Κανάλια.

Εκεί διαπίστωσαν ότι το Μουσείο, που στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο πέτρινο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου, έτους 1918, δωρεά του Ανδρέα Συγγρού, επεκτάθηκε και στις άλλες δύο αίθουσες, πέρα από τις δύο αρχικές, που είχαν διαμορφωθεί σε μια ενιαία πλέον μεγάλη και ευρύχωρη αίθουσα, σε σχήμα «Γ» από την Εφορία Νεότερων Μνημείων του Βόλου, στις αρχές του 2000.

Ο δάσκαλος – υπεύθυνος του Μουσείου Αντώνης Λάσδας, που εδώ και 30 χρόνια το έχει πλέον αναλάβει εργολαβικά αμισθί από το Σύλλογο, αφού ετοίμασε λεπτομερειακά και καλαίσθητα τις δύο αυτές αίθουσες, πήρε τα επί πλέον αντικείμενα, που τα είχε ως τώρα στην αποθήκη και τα τοποθέτησε όμορφα και εντυπωσιακά στις δύο αυτές αίθουσες, είτε κρεμώντας τα με τάξη και ευπρέπεια στους τοίχους, είτε αραδιάζοντάς τα περιμετρικά στο πάτωμα (τα μεγάλα και βαριά αντικείμενα).

Και όλα αυτά, αφού πρώτα τα καθάρισε όλα με τη σειρά. Τα μεν ξύλινα τα έβαψε στο φυσικό τους χρώμα για να εξαλειφθούν τα ελαττώματά τους, τα δε σιδερένια τα πέρασε με πετρέλαιο για να ξεσκουριάσουν από την πολυκαιρία και να διατηρηθούν στην κανονική τους κατάσταση.

Όπως αναφέρει ο Κ. Μαυρομμάτης, “όταν λοιπόν, πήγαμε και μας ξενάγησε στην έκθεση μείναμε έκθαμβοι από την επιμέλεια και τη λειτουργικότητα του κάθε εκθέματος. Η κάθε μία από τις δύο αίθουσες έμοιαζε με επίσημο μεγάλο δωμάτιο αρχοντόσπιτου, φροντισμένο και στολισμένο με ιδιαίτερη χάρη και ευπρέπεια. Τα ποικίλα αντικείμενα προβάλλονταν ζωηρά υπό το φως των προβολέων και η όλη εικόνα έλαμπε μπροστά στα μάτια μας.

Συγχαρήκαμε θερμά το δάσκαλο για την ωραία αυτή νέα δημιουργία του, που την κατόρθωσε βοηθούμενος μερικές φορές από το πρώην πρόεδρο του χωριού Χριστόδουλο Ζέκιο. Τώρα πλέον που ξανοίγει ο καιρός μπορούν να επισκέπτονται το Μουσείο και πάλι, όπως κάθε χρόνο, τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία, αλλά και τα Γυμνάσια, κυρίως της Καρδίτσας, όπως επίσης να το επισκέπτονται και άλλοι επισκέπτες που ανεβαίνουν στα Κανάλια για να φάνε στα τέσσερα πεντακάθαρα εστιατόρια της πλατείας και ακόμη να δροσιστούν, ιδιαίτερα το Καλοκαίρι. Αρκεί να τηλεφωνούν στον Αντώνη Λάσδα για να κλείσουν τη συνάντησή τους στο τηλέφωνο 6975.400.051.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ολόκληρος ο κατάλογος των δωρητών με τις δωρεές τους και την ημερομηνία δωρεάς τους, έχει ψηφιοποιηθεί στο σύστημα excel και έτσι ο καθένας δωρητής μπορεί να ανεύρει εύκολα όλες μαζί τις διάφορες δωρεές του”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος