Στην Αλόννησο για ήρεμες διακοπές (φωτορεπορτάζ)

Οι Σποράδες με την εκπληκτική φυσική τους ομορφιά κατέχουν ξεχωριστή θέση στο σύνολο των ελληνικών νησιών. Πυκνή βλάστηση, πανέμορφες παραλίες και ένας κοσμοπολίτικος χαρακτήρας… Η Αλόννησος σε σύγκριση με τη Σκιάθο και τη Σκόπελο προσφέρει περισσότερη ηρεμία και σε πολλά πράγματα παραμένει ανόθευτη τουριστικά.

Στην Αλόννησο για ήρεμες διακοπές (φωτορεπορτάζ)

Της Τζένης Χαραλαμπίδου  

H Αλόννησος έχει ακόμη παρθένες παραλίες. Συναντάμε γραφικά ψαροχώρια με άσπρα φρεσκοβαμμένα σπίτια, πλακόστρωτα σοκάκια και εκκλησάκια. Είναι ο παράδεισος για τους φίλους των καταδύσεων, καθώς στον θαλάσσιο βυθό που βρίσκεται γύρω της κείτονται πολλά ναυάγια, αρχαία και σύγχρονα.

Επιπλέον, ανήκει στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο των Βορείων Σποράδων, που περιλαμβάνει, εκτός από τη θαλάσσια περιοχή, την Αλόννησο, έξι μικρότερα νησιά (Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάντζουρα και Γιούρα) και 22 βραχονησίδες.

Σε ορισμένες παραλίες και θαλάσσιες σπηλιές φιλοξενείται ένα μεγάλο μέρος του εναπομείναντος πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus. Πάντως, είναι λίγο σπάνιο να δείτε τις φώκιες, καθώς κρύβονται μόλις αντιληφθούν ανθρώπινη παρουσία.

Στην Αλόννησο για ήρεμες διακοπές (φωτορεπορτάζ)

Το πλοίο μας φέρνει στο Πατητήρι, που είναι το λιμάνι και η πρωτεύουσα του νησιού. Το όνομά του προέκυψε από την εποχή που η Αλόννησος ήταν γεμάτη αμπέλια και εκεί βρίσκονταν τα πατητήρια των σταφυλιών και οι αποθήκες των κρασιών. Αρχικά η πρωτεύουσα ήταν το Χωριό, που σήμερα λέγεται Παλιό Χωριό ή Παλιά Χώρα και βρίσκεται περίπου 3 χλμ. πάνω από το Πατητήρι. Με τον καταστροφικό σεισμό του 1965, η Παλιά Χώρα υπέστη μεγάλες ζημιές και οι κάτοικοι την εγκατέλειψαν κατεβαίνοντας στο λιμάνι. Το Πατητήρι τα επόμενα χρόνια αναπτύχθηκε ραγδαία και σε αυτό βρίσκονται σήμερα όλες οι υπηρεσίες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Η Παλιά Χώρα μετά από καιρό αποκαταστάθηκε, τα χαλάσματα επανήλθαν στην αρχική τους μορφή και σήμερα αποτελεί έναν γραφικό και παραδοσιακό οικισμό.

Το νησί πήρε το σημερινό του όνομα το 1838, την εποχή του Όθωνα, ενώ παλιότερα λεγόταν Λιαδρόμια ή Ηλιοδρόμια. Κατοικήθηκε για πρώτη φορά στην Παλαιολιθική εποχή και κατά την αρχαιότητα ήταν γνωστό με το όνομα Ίκος.

Στην Αλόννησο για ήρεμες διακοπές (φωτορεπορτάζ)

Αφού γνωρίσουμε το Πατητήρι, παίρνουμε τον δρόμο για την Παλιά Χώρα με το αυτοκίνητο ή με τα πόδια, ακολουθώντας το παλιό πλακόστρωτο ανηφορικό μονοπάτι. Είναι το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού και βρίσκεται σε υψόμετρο 255. Θα περπατήσουμε στα πλακόστρωτα σοκάκια, ανάμεσα στα πετρόκτιστα σπίτια με τις αυλές τους στολισμένες με βουκαμβίλιες και κληματαριές. Η αισθητική και η αρχιτεκτονική τους είναι αξιοθαύμαστη. Στην κορυφή βρίσκονται τα ερείπια του βυζαντινού κάστρου με καταπληκτική θέα στο Αιγαίο πέλαγος.

Αξίζει να επισκεφτούμε τις εκκλησίες του Χριστού, του Αγίου Αθανασίου, του Αγίου Γεωργίου, το μοναστήρι της Ανάληψης, το Μεσαιωνικό Τείχος και το Κοκκινόκαστρο. Στη χερσόνησο του Κοκκινόκαστρου θα δούμε τα ευρήματα από την αρχαία πόλη Ίκος.

Για τη διαμονή μας έχουμε πολλές επιλογές. Από ενοικιαζόμενα μέχρι ξενοδοχειακές μονάδες στις κυριότερες παραλίες που απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια.

Στην Αλόννησο για ήρεμες διακοπές (φωτορεπορτάζ)

Οι περισσότερες καλές παραλίες βρίσκονται στη νότια πλευρά που είναι πεδινή, ενώ στη βόρεια βρίσκουμε λιγότερες και πιο απομονωμένες. Ξεχωρίζουν οι παραλίες Ρουσούμ Γιαλός, Μηλιά, Τζώρτζης, Τσουκαλιά, Χρυσή Μηλιά, Λεφτός Γιαλός, Άγιος Δημήτριος, Μαρπούντα, Μεγάλος Μουρτιάς, που έχουν βότσαλο. Όμορφες αμμουδιές έχουν οι παραλίες Κοκκινόκαστρο, Βύθισμα, Τσακλιά, Μεγάλη Άμμος, Άγιοι Ανάργυροι, Βότση και Σπαρτίνες.

Η επίσκεψη στα γύρω νησάκια είναι μια πρόκληση και αξίζει τον κόπο να βρείτε ένα πλωτό μέσο για μια ημερήσια εκδρομή. Αξίζει να επισκεφτούμε τη νήσο Περιστέρα, με τον κάβο του πειρατή και με πολλά αρχαία ναυάγια γύρω της. Τα Σκάντζουρα, με τα λευκά μάρμαρα και το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι. Την Κυρά Παναγιά με το μοναστήρι της Παναγίας, την Ψαθούρα με την υπέροχη παραλία στη νότια πλευρά και το φάρο. Τα Γιούρα, με τη σπηλιά του Κύκλωπα και τα εξαιρετικά ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Στην Αλόννησο για ήρεμες διακοπές (φωτορεπορτάζ)

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

Ακτοπλοϊκώς, με οχηματαγωγό πλοίο (διάρκεια 4½ ώρες) ή με ιπτάμενο δελφίνι (διάρκεια 2½ ώρες), από τον Άγιο Κωνσταντίνο και τον Βόλο. Η Αλόννησος συνδέεται επίσης ακτοπλοϊκώς και με Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο, Κύμη, Αιδηψό, Ωρεούς, Πευκί, Πλατανιά, Θεσσαλονίκη, Μαρμαρά, Μουδανιά και Πόρτο Καρά.

Στην Αλόννησο για ήρεμες διακοπές (φωτορεπορτάζ)

ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΡΩΤΗΣΕΤΕ

  • Δήμος Αλοννήσου: 24240-65.555
  • Λιμενικός σταθμός: 24240-65.595
  • Αστυνομικός σταθμός: 24240-65.205
  • Περιφερειακό Ιατρείο: 24240-65.208

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

  • Το Λαογραφικό Μουσείο, στην πρώτη είσοδο του Κάστρου της Χώρας. Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο στο Πατητήρι, που στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό πέτρινο κτίριο.
  • Το γραφικό εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, που κτίστηκε τον 13ο αιώνα και βρίσκεται ανάμεσα στους κόλπους Μεγάλης Άμμου και Τσουκαλιάς.
  • Τα ερείπια ενός αρχαίου εργαστηρίου αμφορέων, πίσω από την παραλία, στην περιοχή Τσουκάλια.
  • Το Κέντρο Ενημέρωσης για τη μεσογειακή φώκια Monachus monachus, στο Πατητήρι.

Στην Αλόννησο για ήρεμες διακοπές (φωτορεπορτάζ)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ