Σε τεντωμένο σκοινί η Μέι με τις 48 υπογραφές-Το καμπανάκι της Γαλλίας (video)

Θέμα τίθεται για την πολιτική επιβίωση της Τερέζας Μέι στην ηγεσία των Τόρις, την ώρα που ορίστηκαν νέοι υπουργοί. Για το Brexit o  ευρωσκεπικιστής Στίβεν Μπάρκλεϊ και για το υπουργείο Εργασίας η πρώην υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ρουντ. Στη Βρετανία, καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις και ιδιαίτερα έντονες οι πιέσεις που ασκούνται στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για το προσχέδιο της συμφωνίας για το Brexit. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, συγκεντρώθηκαν πολλές από τις απαιτούμενες 48 επιστολές για αποπομπή της Τερέζα Μέι από την ηγεσία του κόμματος, αν και επίσημα περίπου 20 βουλευτές το έχουν δηλώσει δημόσια. Σύμφωνα πάντως με τη Sun, στελέχη των Τόρις βρίσκονται σε μυστικές συνομιλίες με τους Eργατικούς για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Την ίδια ώρα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Λεμέρ δήλωσε σήμερα πως οι Βρετανοί αξιωματούχοι που υποστήριξαν το Brexit έχουν στο εξής να επιλέξουν ανάμεσα στην «αποκήρυξη», αποδεχόμενοι το σχέδιο συμφωνίας που διαπραγματεύθηκε η Τερέζα Μέι, και την «οικονομική καταστροφή».

«Υπάρχουν ψεύτες και ανεύθυνοι πολιτικοί στη Βρετανία οι οποίοι είπαν στον βρετανικό λαό πως το Brexit θα κατέληγε σε ένα καλύτερο αύριο», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Η γαλλική προεδρία απέρριψε κάθε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας στην οποία κατέληξε το Λονδίνο με τον επικεφαλής των διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

Ανάλογη και η στάση της Ολλανδίας. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα είναι πρόθυμες να αλλάξουν την προτεινόμενη συμφωνία για το Brexit αν απορριφθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Τα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησαν σήμερα τη βρετανική κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε «άρνηση» αναφορικά με το χάσμα μεταξύ πλουσίων-φτωχών που ολοένα και βαθαίνει στη χώρα κι ότι το Brexit απλά θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Έπειτα από μια αποστολή 12 ημερών στη Βρετανία, ο επικεφαλής για το θέμα της φτώχειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ Φίλιπ Άλστον συμπέρανε μια «πολύ μεγάλη επιδείνωση της κατάστασης των φτωχότερων».

Στην έκθεσή του που δημοσιεύτηκε σήμερα γίνεται λόγος για ένα ποσοστό φτώχειας μεταξύ των παιδιών στη Βρετανία που θα μπορούσε να ανέλθει σε 40%. Συμπληρώνει ότι ένας Βρετανός στους 5 ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, βάσει των εθνικών κριτηρίων.

Στη Βρετανία, σύμφωνα με πληροφορίες του επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ  της Daily Telegraph, επικαλούμενος πληροφορίες από το στρατόπεδο του Brexit την ερχόμενη Τρίτη  η κα Μέι θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρόταση μομφής καθώς καθώς βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος αναμένεται να καταθέσουν τις 48 επιστολές που απαιτούνται για την εκκίνηση της διαδικασίας αμφισβήτησης της ηγεσίας της.

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα καταψηφίσει το σχέδιο συμφωνίας της πρωθυπουργού  για το Brexit άρα εκείνη θα πρέπει να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μια διαφορετική συμφωνία, δήλωσε σήμερα ένας από τους πρώην υπουργούς της για το Brexit.

«Η πολιτική την οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε θα απορριφθεί, νομίζω, από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Τότε η πρωθυπουργός θα πρέπει να βρει μια εναλλακτική», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντέιβις.

Από την πλευρά της η Τερέζα Μέι περνά στην αντεπίθεση υπερασπιζόμενη με όλα τα μέσα το σχέδιο συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, αλλά και τη θέση της, που απειλείται από την ανταρσία που εκδηλώθηκε στις τάξεις των Τόρις και τις ηχηρές αποχωρήσεις από την κυβέρνησή της δεν αποκλείεται να έχουν συνέχεια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ακροατών του ραδιοφωνικού δικτύου LBC, δήλωσε ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός όταν ακροατής αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μίας «ευπρεπούς παραίτησης».

Η Μέι αρνήθηκε ότι είναι ένας σύγχρονος Νέβιλ Τσάμπερλεν, ο Βρετανός ηγέτης που λοιδορήθηκε για την διαβεβαίωσή του ότι έχει κατευνάσει το Βερολίνο και διασφαλίσει ειρήνη με την Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ έναν χρόνο πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Οχι δεν είμαι ένας σύγχρονος Τσάμπερλεν και ο λόγος είναι ο εξής: δεν θα παραμείνουμε δεσμευμένοι για πάντα σε κάτι που δεν θέλουμε», είπε στο LBC.

Δηλώνει αποφασισμένη  να φτάσει μέχρι το τέλος  λέγοντας  πως πιστεύει  με όλο της το είναι οτι ο δρόμος που ακολούθησε  είναι ο καλύτερος για τη χώρα  της  και άφησε να πλανάται η σκιά της οπισθοδρόμησης του Brexit εάν δεν εξασφαλισθεί η υποστήριξη του βρετανικού κοινοβουλίου.

Οι προειδοποιήσεις της  ωστόσο δεν φαίνεται ότι έπεισαν τους κοινοβουλευτικούς της συμμάχους στο μικρό Δημοκρατικό Ενωτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), από τους βουλευτές του οποίου εξαρτάται η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία.

Ένας ακόμη πονοκέφαλος υπήρξε η στάση του Μαικλ Γκόυβ. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ήθελαν τον υπουργό Περιβάλλοντος και ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της εκστρατείας υπέρ του Brexit, να ετοιμάζεται να αποχωρήσει με την σειρά του από την κυβέρνηση. Ερωτηθείς πριν από λίγη ώρα δεν θέλησε να το επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει. Ωστόσο, δεν αποδέχθηκε την πρόταση της Μέι να διαδεχθεί τον παραιτηθέντα υπουργό αρμόδιο για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ καθώς του απέκλεισε την δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας.

Το παρήγορο για την πρωθυπουργό είναι ότι η βρετανική λίρα ανέκαμψε κάπως σήμερα μετά από δημοσιεύματα ότι κορυφαίος ευρωσκεπτικιστής υπουργός δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων υπέρμαχων του Brexit που παραιτήθηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση.

Ανταπόκριση : Ευδοξία Λυμπέρη 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος