Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο

Το γαλακτομπούρεκο είναι διαχρονική αξία. Το έχουμε συνδέσει με ένα σωρό περιστάσεις: με κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια στη γιαγιά, με απογευματινό καφέ και κουβεντούλα, με παρεΐστικες καλοκαιρινές στιγμές μετά το μπάνιο στη θάλασσα… και με πολλά ακόμα. Ένα θεϊκό, τραγανό γαλακτομούρεκο με αφράτη κρέμα και σιρόπι όσο ακριβώς γλυκό χρειάζεται, χωρίς να σε λιγώνει, φτιάχνει για τη “Ραδιοτηλεόραση” (και για εσάς!) ο chef Κωνσταντίνος Μουζάκης. 

Υλικά

  • 4 κούπες γάλα
  • 1/2 κούπα βούτυρο γάλακτος
  • 3 ολόκληρα αυγά και 2 κρόκους
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 2/3 κούπας σιμιγδάλι
  • 2 τεμάχια από ξύσμα λεμόνι
  • φύλλο κρούστας

Σιρόπι

  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό
  • Mισό λεμόνι

Εκτέλεση 

  1. Παίρνουμε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το γάλα μαζί με τη ζάχαρη, και την τοποθετούμε πάνω στη φωτιά μέχρι να αρχίσει να πάρει βράση.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και τους κρόκους, και τα χτυπάμε καλά.
  3. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το γάλα, ρίχνουμε μέσα τα αυγά και ανακατεύουμε συνέχεια.
  4. Μόλις ζεσταθεί πολύ το γάλα, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το ξύσμα από το λεμόνι, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να αρχίσει να «δέσει» η κρέμα.
  5. Μόλις βγάλουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα με την κρέμα, ρίχνουμε μέσα το φρέσκο βούτυρο και ανακατεύουμε συνέχεια, μέχρι να απορροφήσει το βούτυρο.
  6. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο για τα φύλλα κρούστας.
  7. Σε ταψί αλείφουμε με βούτυρο παντού με ένα πινέλο και ξεκινάμε την διαδικασία με τα φύλλα.
  8. Ένα-ένα φύλλο το βουτυρώνουμε και το τοποθετούμε ομοιόμορφα μέσα στο ταψί και όταν φτάσουμε σε επτά φύλλα, ρίχνουμε μέσα την κρέμα.
  9. Τα φύλλα που θα περισσεύσουν από το ταψί, τα γυρίζουμε προς τα μέσα.
  10. Συνεχίζουμε με άλλα οκτώ φύλλα βουτυρωμένα πάνω από το ταψί.
  11. Τέλος, κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι τα φύλλα που περισσεύουν, και με το πινέλο βουτυρώνουμε παντού -ακόμη και στα τοιχώματα του ταψιού.
  12. Χαράζουμε το γλυκό σε κομμάτια της αρεσκείας μας.
  13. Το ψήνουμε αμέσως στους 190 βαθμούς Κελσίου για 25 λεπτά -πάντα με την επίβλεψή μας.
  14. Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετούμε τα υλικά για το σιρόπι και τα βάζουμε στο μάτι της κουζίνας μέχρι να δέσει το μείγμα.
  15. Μόλις πάρει βράση, μετράμε 7 λεπτά και είναι έτοιμο.
  16. Μόλις ψηθεί το γαλακτομπούρεκο και το βγάλουμε από τον φούρνο, αλείφουμε με το πινέλο από πάνω με λιωμένο βούτυρο γάλακτος.
  17. Ρίχνουμε με μια κουτάλα το ζεστό σιρόπι στο ζεστό γαλακτομπούρεκο, και είναι έτοιμο.
  18. Μόλις αρχίσει να κρυώνει, το σερβίρουμε.

Ο Κωνσταντίνος Μουζάκης είναι Διευθυντής Γαστρονομίας & Υπεύθυνος Δράσεων Επισιτισμού στις Μόνιμες Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Μέλος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδας, Μέλος της Παγκόσμιας ‘Ένωσης Αρχιμαγείρων (WACS), Μέλος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας & Υπεύθυνος τμήματος της Επτανησιακής Διατροφής, «CHEF EUROPE 2015″, Πιστοποιητής στον ΕΟΤ για το σήμα της ελληνικής κουζίνας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ