«Ο μικρός πρίγκιπας και το ρόδο του» – Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Θοδωρή Τσαπακίδη

Το μιούζικαλ δωματίου «Ο μικρός πρίγκιπας και το ρόδο του», σε σκηνοθεσία Θοδωρή Τσαπακίδη, παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, το σπίτι-μουσείο που συνδέθηκε με την ιστορία της γενιάς του ’30 και φέρει μια μοναδική γοητεία εποχής.

Συνέντευξη στην Ασπασία Κακολύρη

«Να μ’ αγαπάς με πάθος. 

…εσύ έχεις άστρα που ξέρουν να γελούν».

Μία σχέση που αποτέλεσε έμπνευση για ένα παγκόσμιο παραμύθι, που γράφτηκε κατά τη διάρκεια του μεγάλου πολέμου. Η Κονσουέλο, η σύζυγος του Αντουάν, γίνεται το ρόδο του «Μικρού Πρίγκιπα», ενός βιβλίου που μεταφράστηκε σε πάνω από 250 γλώσσες και που πουλά περί τα 2 εκατομμύρια αντίτυπα κάθε χρόνο.

Για την παράσταση, που εξερευνά την ερωτική ιστορία, μέσα από τις αληθινές ερωτικές επιστολές, των δύο εραστών-συζύγων, του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί, του Γάλλου συγγραφέα που ήθελε να γίνει πιλότος, και της Κονσουέλο Σουνσίν Σανδοβάλ, μιας Σαλβαδοριανής καλλιτέχνιδας, που αποφάσισε να γίνει σύζυγος, μιλάει στη «Ραδιοτηλεόραση» ο σκηνοθέτης Θοδωρής Τσαπακίδης.

Τo πολυμεταφρασμένο παγκόσμιο παραμύθι του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί αποτέλεσε προφανώς πηγή έμπνευσης για την παράσταση. Γιατί επιλέξατε να το μεταφέρετε στη σκηνή ως μιούζικαλ;

Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ο Μικρός πρίγκιπας γίνεται παράσταση μουσικού θεάτρου. Το 2002 ο Richard Cocciante συνέθεσε τον δικό του Μικρό Πρίγκιπα, στο Casino de Paris. Ο Μικρός πρίγκιπας και το ρόδο του, στην Οικία Κατακουζηνού, είναι, όμως, κάτι άλλο. Όπως μαρτυράει και ο τίτλος, που είναι δανεισμένος, έπειτα από την από ευγενική παραχώρηση των εκδόσεων Πατάκη, από το βιβλίο του Αλέν Βιρκοντελέ, Ο μικρός πρίγκιπας και το ρόδο του. Αντουάν και Κονσουέλο ντε Σεντ Εξιπερί. Ένας μυθικός έρωτας (μετάφραση: Έφη Κορομηλά), η παράσταση φωτίζει μέσα από επιστολές και άλλα στοιχεία την περιπετειώδη σχέση του ζεύγους Εξιπερί.

«Ο μικρός πρίγκιπας και το ρόδο του» – Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Θοδωρή Τσαπακίδη

Όπως υπονοεί ο τίτλος η σχέση τους προβάλλεται στη σχέση του Μικρού Πρίγκιπα με το λουλούδι του, το οποίο εγκατέλειψε στον μικροσκοπικό του πλανήτη και έφυγε μακριά. Για να έρθω στην ερώτησή σας, όμως, “γιατί μιούζικαλ;” Η μουσική με τρόπο αδιαμεσολάβητο προκαλεί το συναίσθημά μας. Την ατμόσφαιρα που διαπνέει τις επιστολές των δύο εραστών, που είναι μακριά ο ένας από τον άλλον, όπως και εκείνη των ταξιδιών του Μικρού Πρίγκιπα, μάς μεταφέρει η μουσική και τα τραγούδια (σύνθεση και ερμηνεία στο πιάνο: Βέρα Χατζηπαπά, στίχοι: Θοδωρής Τσαπακίδης και Ελπίδα Τοπάλογλου). Πρόκειται για ένα μιούζικαλ δωματίου, με όλα τα ειδοποιά χαρακτηριστικά του: μουσική, τραγούδια, χορός (χορογραφίες: Δημήτρης Ράπτης, βοηθός χορογράφου: Αλεξία Φάλλα) και πρόζα. Μέσω της μουσικής, ο Μικρός Πρίγκιπας μιλάει απευθείας στις καρδιές των θεατών. Και τα άστρα γελούν ξανά.

Τι συμβολίζει ο Μικρός πρίγκιπας και ποιο είναι το ρόδο του;

Ο Μικρός πρίγκιπας εδώ δεν είναι σύμβολο, είναι το βάσανο του δημιουργού του. Η επιτυχία του συγκεκριμένου έργου επηρέασε βαθιά τον Εξιπερί, σε βαθμό που ο συγγραφέας ταυτίστηκε με το δημιούργημά του. Το ρόδο του, από την άλλη, είναι αυτό που ο ίδιος πότισε, αυτό που προστάτεψε με ένα παραβάν, αυτό που έβαλε κάτω από γυάλα… αλλά που δεν μπόρεσε να εξημερώσει: η Κονσουέλο Σουνσίν Σανδοβάλ από το Σαλβαδόρ, ο μεγάλος έρωτας της ζωής του Αντουάν, του Τόνιό της.

«Ο μικρός πρίγκιπας και το ρόδο του» – Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Θοδωρή Τσαπακίδη

Ένα τόσο ιδιαίτερο κείμενο, και μάλιστα σε μορφή μιούζικαλ, πόσο εύκολο είναι να μεταφερθεί στο θέατρο;

Είχαμε την τύχη να δουλέψουμε μαζί, άνθρωποι με επαγγελματικό ήθος και καλλιτεχνική επάρκεια. Πέρα από όσους ανέφερα ήδη, οι ηθοποιοί Βαγγέλης Παπαδάκης και Ελπίδα Τοπάλογλου (α’ διανομή), Βασίλης Πουλάκος και Μαρία Ρήγα (β’ διανομή), ο βραβευμένος ενδυματολόγος Βασίλης Μπαρμπαρίγος, και ο φωτιστής Τάσος Παλαιορούτας. Η αγάπη μας για το θέατρο και τη μουσική μάς καθοδήγησαν στον σωστό δρόμο. Εξάλλου η σαφής δραματουργία (που οφείλει να κατατείνει σε μια απλή ιστορία που ο κάθε θεατής μπορεί να αφηγηθεί), προϊόν της έρευνας που προηγήθηκε των δοκιμών, διευκόλυνε σημαντικά τη δουλειά των υπολοίπων. Μεγάλη βοήθεια προσέφεραν, επίσης, οι άνθρωποι της Οικίας Κατακουζηνού, η επιμελήτρια του χώρου, Σοφία Πελοποννησίου και η κ. Βικτωρία Ποντικάκη. Η δυσκολία, όμως, υπήρξε ανάλογη με εκείνην του να εξημερώσεις μιαν αλεπού.

Ποιο είναι το συναίσθημα που θα αποκομίσουν οι θεατές της παράστασης;

Σημαντικό είναι πως οι θεατές συγκινούνται. Το είδος των συναισθημάτων που τους γεννά η παράσταση έχει να κάνει με τα βιώματα και τις εμπειρίες του καθενός ξεχωριστά, με την ηλικία του, όσο και με τη συγκεκριμένη στιγμή που θα παρακολουθήσει την παράσταση. Κι αν χρειάζεται να συνοψίσω τα πάντα σε μια λέξη, αυτή είναι “τρυφερότητα”.

Ο χώρος, το Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, επιλέχθηκε ειδικά για την παράσταση;

Προφανώς. Αν δεν είχε συμβεί αυτό, αν δεν ήταν συμβατός με τη δραματουργία, πιστέψτε με, τα έργα του Σαγκάλ, του Γκίκα, του Τσαρούχη και τόσων άλλων μεγάλων ζωγράφων, που υπάρχουν στην Οικία Κατακουζηνού, θα είχαν καταπιεί την παράσταση. Τώρα συμβαίνει ένα μαγικό πράγμα σε αυτό το σαλόνι, όταν οι δύο πρωταγωνιστές χορεύουν βαλς στην αρχή της παράστασης, υπό τους ήχους του πιάνου, που παίζει η κ. Χατζηπαπά. Ένα μαγικό πράγμα που παρασύρει τους θεατές σε μιαν άλλη εποχή, σ’ έναν μεγάλο έρωτα, τον καιρό του μεγάλου πολέμου. Και όταν ακούει κανείς τον Εξιπερί να γράφει: “Μικρή κι αγαπημένη Κονσουέλο, φτερωτό ποντικάκι μου, Πιμπερνέλ μου [είδος λουλουδιού], τρελούτσικη γυναικούλα μου, αγάπη μου, τι κάνετε; Μου λείπετε. Μου λείπετε πραγματικά, βαθιά, σαν μια πηγή με δροσερό νερό. […] Μικρή και αγαπημένη Κονσουέλο, είστε η γυναίκα μου για όλη μου τη ζωή και μέχρι την τελευταία μου πνοή”, ένα χαμόγελο ζωγραφίζει τα χείλη του. Πικρό ή γλυκό, μόνοι ή με παρέα, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει πως χαμογελάει, αυτό ήταν το δώρο του Μικρού Πρίγκιπα, αυτό είναι και το δικό μας.

«Ο μικρός πρίγκιπας και το ρόδο του» – Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Θοδωρή Τσαπακίδη

Ο μικρός πρίγκιπας και το ρόδο του  

Ένα μιούζικαλ δωματίου

 

Μουσική: Βέρα Χατζηπαπά

Δραματουργία-Σκηνοθεσία: Θοδωρής Τσαπακίδης

Επιστολές: Αντούαν & Κονσουέλο ντε Σαιντ Εξυπερύ

Μετάφραση: Έφη Κορομηλά

Στίχοι: Ελπίδα Τοπάλογλου & Θοδωρής Τσαπακίδης

Σκηνικά-Κοστούμια: Βασίλης Μπαρμπαρίγος

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Χορογραφίες: Δημήτρης Ράπτης

Παίζουν και τραγουδούν (αλφαβητικά):

Α΄ διανομή: Βαγγέλης Παπαδάκης, Ελπίδα Τοπάλογλου

Β΄ διανομή: Βασίλης Πουλάκος, Μαρία Ρήγα

Στο πιάνο: Βέρα Χατζηπαπά

Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού

Λεωφ. Βασ. Αμαλίας 4, Αθήνα (απέναντι από τον Εθνικό κήπο)

https://katakouzenos.gr

Παραστάσεις:

24, 26, 31 Μαΐου

Ώρα έναρξης: 21:00

Διάρκεια παράστασης: 75’

 

Τιμές Εισιτηρίων:

Γενική Είσοδος: 12€

Μειωμένο: 8€

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ