Ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος στο ΕΡΤ3social

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας από το 1999 και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Μετρά δηλαδή 17 χρόνια στο… τιμόνι του  39ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Σπούδασε σκηνοθεσία  κινηματογράφου στη Σοβιετική Ένωση. Σκηνοθέτης μικρού και μεγάλου μήκους ταινιών και ταινιών ντοκιμαντέρ. Πιο πολύ όμως από όλα παραμένει λάτρης του κινηματογράφου.  Ο ίδιος  μίλησε στο ΕΡΤ3social για τη φετινή διοργάνωση, τονίζοντας  πως δεν έχουν σταθερή προσήλωση για ανάδειξη κάποιου μότο κάθε χρονιά. Φέτος  πάντως, δηλώνει αισιόδοξα, το μότο θα μπορούσε να είναι το «Φεστιβάλ ετών 39»!

Ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας  Αντώνης Παπαδόπουλος στο ΕΡΤ3social

 Γιατί ένας νέος κινηματογραφιστής να στείλει την ταινία του και να λάβει μέρος στο Φεστιβάλ;

Διότι είναι το σημαντικότερο, το πλέον αξιόπιστο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στη χώρα μας και γιατί είναι το μόνο που δίνει επαγγελματική διέξοδο προσφέροντας μεταξύ των άλλων και βραβεία παραγωγής της επόμενης ταινίας τους, καθώς και διέξοδο στο εξωτερικό.

οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στη χώρα μας συνεχίζουν να απασχολούν σταθερά μια μεγάλη μερίδα νέων δημιουργών.  Φέτος  μάλιστα οι περισσότερες ελληνικές ταινίες είναι ανεξάρτητες παραγωγές. Πώς θα λέγατε ότι παρουσιάζεται η κρίση μέσα από τις ταινίες; Πράγματι φέτος όλες οι ταινίες που έχουν γυριστεί στην Ελλάδα, εκτός από 2-3, είναι ανεξάρτητες παραγωγές. Αυτό, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά, ένα νέο κινηματογραφικό κύμα, η ορμητική είσοδος τόσο πολλών νέων και νεαρών ανεξάρτητων παραγωγών. Με την προσθήκη των κρατικών παραγωγών που έχουν δρομολογηθεί (ΕΚΚ, ΕΡΤ) είμαι πολύ αισιόδοξος ότι από του χρόνου θα έχουμε μια πολύ παγιωμένη κατάσταση παραγωγής υψηλών απαιτήσεων.

 Η χρηματοδότηση όπως κάθε χρόνο προέρχεται από το Δήμο Δράμας και το Υπουργείο Πολιτισμού;  Δυστυχώς στα χρόνια της κρίσης η χρηματοδότηση της Πολιτείας βαίνει συνεχώς μειούμενη. Ευελπιστώντας ότι κάπου εδώ θα σταθεροποιηθεί η κεντρική χρηματοδότηση αναζητούμε επιτυχώς και αρωγή από άλλους οργανισμούς και φορείς.

Και η ΕΡΤ με την ΕΡΤ3 στηρίζουν  το Φεστιβάλ σε όλη τη διάρκεια της πορείας του ωστόσο… Εδώ και 27 χρόνια η ΕΡΤ στηρίζει σταθερά το θεσμό αυτό που προάγει το νέο σινεμά κυρίως με χρηματική και ηθική υποστήριξη, αλλά και αθλοθέτηση βραβείων, χρηματικών επάθλων κα. Η ΕΡΤ3 υποστηρίζει ενεργά το θεσμό του Φεστιβάλ κυρίως μέσω της επικοινωνίας και της μεγάλης προβολής όλων μας των δραστηριοτήτων.

 Διανύουμε δύσκολους καιρούς… Λίγα χρόνια πριν είχατε δηλώσει ότι το Φεστιβάλ κινδυνεύει με συρρίκνωση ή κατάργηση. Νιώθετε ότι το Φεστιβάλ έχει διαφύγει τον… κίνδυνο; Δεν θυμάμαι να έχει τεθεί ποτέ ζήτημα κατάργησης και δεν πιστεύω ότι υπάρχει κιόλας. Ο κίνδυνος της συρρίκνωσης όμως ελλοχεύει καθώς δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα όπως προείπα το θέμα της οικονομικής συνεισφοράς της Πολιτείας. Πάντως όπως διαπιστώνετε κι εσείς το Φεστιβάλ όχι μόνον δεν βρίσκεται σε κίνδυνο αλλά σε πλήρη ακμή, οργανωτική και καλλιτεχνική.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου Fipresci είναι πάντα παρούσα στο Φεστιβάλ. Θεωρείτε ότι αυτό είναι μια αναγνώριση σε σχέση με τη διεθνή ταυτότητα του Φεστιβάλ; Το υψηλό κύρος που απολαμβάνει το Φεστιβάλ διεθνώς πιστοποιείται βεβαίως και με την συμμετοχή της διεθνούς ομοσπονδίας κριτικών κινηματογράφου (FIPRESCI)  για δεύτερη φορά αποδίδοντας ένα βραβείο στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα. Θεωρούμε ότι είναι ένα ακόμα δείγμα, μετά και από αυτό της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, της σημαντικότητας του Διεθνούς μας Φεστιβάλ.

Φέτος και η Ελληνική Βουλή στηρίζει το Φεστιβάλ με τη θεσμοθέτηση ενός νέου βραβείου… Μας τιμά ιδιαίτερα η άμεση ανταπόκριση του Προέδρου της Βουλής να στηρίξει ηθικά και υλικά αυτό το Διεθνή θεσμό. Έτσι θεσμοθετείται ένα ακόμα βραβείο που θα απονεμηθεί στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα με τον τίτλο «Ανθρώπινες αξίες»,

Μεγαλώνετε (και μεγαλώνουμε) μαζί με το Φεστιβάλ. Μεγαλώνει ηλικιακά και το κοινό του; Τι κάνετε για να προσελκύσετε, για παράδειγμα φέτος, τους πιτσιρικάδες της Δράμας;   Παρόλο που το Φεστιβάλ μετράει 39 χρόνια πια, καταφέρνει να μην χάνει την επαφή του με την πραγματικότητα που αλλάζει και με τα θέματα που απασχολούν κάθε φορά τους νέους. Κάθε χρόνο, διοργανώνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ειδικές εκδηλώσεις για παιδιά, αλλά και κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ έχουμε ειδικές κινηματογραφικές προβολές, ραδιοφωνικά εργαστήρια κλπ.

Μια από τις επιτυχημένες δράσεις με νέο… πρόσωπο φέτος είναι τα Αίθρια Λογοτεχνικά μεσημέρια με βραβευμένους συγγραφείς να έρχονται στη Δράμα και να συνομιλούν με το κοινό. Αναφέρω ενδεικτικά: Σωτήρης Δημητρίου, Βασίλης Κατσικονούρης, Ηλίας Μαγκλίνης, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, Γιάννης Μπασκόζος σε παρουσίαση και επιμέλεια του συγγραφέα-δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη. Πείτε μας περισσότερα για αυτό; Τα αίθρια λογοτεχνικά μεσημέρια είναι μια από τις πολύ αγαπημένες δράσεις του Φεστιβάλ και αφορούν στη σχέση της λογοτεχνίας με τον κινηματογράφο. Κάθε μεσημέρι στις 13.30  καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε και να συνομιλήσουμε με σπουδαίους συγγραφείς με αφορμή την έκδοση του τελευταίου τους βιβλίου.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνιστικού είναι φέτος ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Bobby Roth, γνωστός από ιδιαιτέρως πετυχημένες τηλεοπτικές σειρές όπως τα «Lost», «Prison Break», «The Insiders» και από επεισόδια των σειρών «Grey’s Anatomy», «The Mentalist».  Είναι όμως και ένας καταξιωμένος δάσκαλος που παρήγαγε πρωτότυπο εξειδικευμένο εκπαιδευτικό υλικό, με τη μορφή μιας σειράς ντοκιμαντέρ για επαγγελματίες του κινηματογράφου. Πώς τον προσεγγίσατε; Η συνεργασία με τον σπουδαίο αυτό δημιουργό ξεκίνησε πέρσι μέσω της συνεργάτιδας του Φεστιβάλ Βαρβάρας Δούκα. Χάρη στις προσπάθειές της και στην επιμονή της γενικής συντονίστριας προγράμματος του Φεστιβάλ, Σοφίας Γεωργιάδου, κατορθώσαμε να τον φέρουμε στην Ελλάδα, κάτι που δεν ήταν καθόλου απλό εξαιτίας του πολύ πιεσμένου και γεμάτου προγράμματός του. Στη διάρκεια του Masterclass που έκανε πέρσι τον Οκτώβριο στο ΤΡΙΑΝΟΝ στην Αθήνα είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει το υψηλό επίπεδο των ελλήνων σκηνοθετών και ενδιαφέρθηκε να συμμετάσχει στη φετινή μας επιτροπή του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος. Η παρουσία του εδώ κατέστη δυνατή με την συνδρομή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος