Ν. Φίλης στο Πρώτο για εκλογική διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ: Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν παραπέμπει σε ρευστοποίηση (audio)

«Εμείς έχουμε καταστατικό το οποίο δεν παραπέμπει σε ρευστοποίηση του κόμματος όπως κάνουν άλλα κόμματα αρχηγικού χαρακτήρα. Εμείς έχουμε ένα καταστατικό που βασίζεται στην συλλογικότητα και στην συντεταγμένη δημοκρατική λειτουργία» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ερωτηθείς εάν στον ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθούσαν την ίδια διαδικασία για εκλογή ηγεσίας.

Ως θετικό, έκρινε ότι ο κόσμος πηγαίνει σε μια διαδικασία συμμετοχής, την οποία ωστόσο σημείωσε πως δεν θεωρεί ουσιαστική. «Μην βγάζουμε συμπεράσματα υπερβολικά» είπε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς εάν το αποτέλεσμα των εκλογών θα παίξει ρόλο στο ζήτημα των συνεργασιών και της προοδευτικής διακυβέρνησης, απάντησε πως «κανείς από τους δύο υποψήφιους δεν έχει το προγραμματικό στοιχείο της κεντροδεξιάς συνεννόησης όπως είχε ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος δεν είναι πια. Θα ακούσουμε τους δύο υποψήφιους σε ό,τι αφορά στην ουσία της αντιμετώπισης των προβλημάτων της κοινωνίας».

Αναφέρθηκε και στις δημοσκοπήσεις, υπογραμμίζοντας ότι έπεσαν έξω για άλλη μια φορά. «Αποδείχθηκε, στην ιστορία του ΚΙΝΑΛ, ότι γίνονται δημοσκοπήσεις σκοπιμότητας. Δεν μπορεί να βγαίνει ο Λοβέρδος φαβορί στις δημοσκοπήσεις και να πάτωσε στις εκλογές».

 

Στο ζήτημα της πανδημίας, ο κ. Φίλης αντιπρότεινε την παροχή θετικών κινήτρων στους άνω των 60 προκειμένου να εμβολιαστούν, αντί για την επιβολή προστίμου.

«Το 150άρι (σ.σ. το freedom pass) για το παιδί είναι ένα δωράκι. Ήταν ένα μέτρο που δεν εστίαζε στην ανάγκη τα παιδιά να πειστούν μέσα από τα ιδανικά της αλληλεγγύης να πάνε να το κάνουν, είναι μια σχέση εμπορική. Είναι άλλο να το δώσεις σε έναν ηλικιωμένο που ζει από την σύνταξή του και άλλο σε ένα παιδί που θα πάει να πάρει ένα χαρτζιλίκi. Eδώ μιλάμε για ηλικιωμένους ανθρώπους με συντάξεις των 400 ευρώ που αν τους κόψεις το 100άρικο θα είναι ακόμα πιο δύσκολος ο χειμώνας τους. Αν τους δώσεις ένα 100άρικο είναι ένα κίνητρο για να μπορέσουν να μπουν στην μάχη» προσέθεσε ο κ. Φίλης.

Όταν στην κοινωνία μας υπάρχει ένα 35%-40% που με διάφορες απόψεις δεν θέλουν να εμβολιαστούν, πρέπει ένα πολιτικό κόμμα να κουβεντιάσει μαζί τους και να τους πείσει, σημείωσε. «Η αντίληψη ότι είναι η πανδημία των αντιεμβολιαστών είναι λανθασμένη. Πρώτον και οι εμβολιασμένοι κολλάνε. Επίσης, δεν υπάρχει κανείς ασφαλής αν δεν είναι και ο διπλανός του».

Ο κ. Φίλης, υποστήριξε πως δεν έχει υπάρξει συστηματική προσπάθεια προσέγγισης των ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί, όχι από τις τηλεοράσεις, αλλά στα σπίτια, στις εκκλησίες, στα σχολεία, να πάνε συνεργεία υγειονομικών, ιερείς να μιλήσουν με τον κόσμο για την πανδημία και τα εμβόλια. «Με την τηλεόραση δεν πείθουν κανέναν. Περισσότερο τώρα με την ιστορία της λίστας Πέτσα που δόθηκαν χρήματα αφειδώς στα μέσα ενημέρωσης, ο κόσμος είναι υποψιασμένος ότι όλα αυτά είναι προπαγάνδα, δεν είναι η ουσία. Άρα πόρτα πόρτα η επαφή με τον κόσμο».

Επιπλέον τόνισε πως θα πρέπει οι επιστήμονες να μιλάνε λιγότερο στα μέσα ενημέρωσης και να λένε πράγματα που να συμφωνούν μεταξύ τους. «Να μην υπάρχει μια δημόσια αντιπαράθεση που ζήσαμε τον προηγούμενο χρόνο. Η συζήτηση πρέπει να γίνεται κατά μόνας με τους επαγγελματίες υγείας, να στρατευθούν στην μάχη να πείσουν τον κόσμο. Έχουμε πολλούς γιατρούς που συνιστούσαν ακόμα και σε εγκύους να μην κάνουν το εμβόλιο, με αποτέλεσμα να πεθάνουν 3 και να είναι διασωληνωμένες άλλες 9».

Σε σχέση με την μαθητική κοινότητα, επεσήμανε πως 1 στα 4 κρούσματα ημερησίως είναι παιδιά και θα έπρεπε να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός. Αντίθετα «ενώθηκαν τμήματα και ψηφίστηκε νόμος για αύξηση των παιδιών ανά τμήμα, ενώ δεν αξιοποιήθηκαν διαθέσιμες αίθουσες με έναν μικρό αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών. Το σημαντικό είναι η ασφαλής λειτουργία των σχολείων. Όπως γίνεται και σε άλλες χώρες του κόσμου, όταν υπάρχει ένα κρούσμα σε ένα τμήμα είναι λογικό να κλείνει το τμήμα για τρεις μέρες, να γίνονται τεστ στα παιδιά και να λειτουργεί μετά με ασφάλεια».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος