Οι εργασίες του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 50 χρόνια μετά»: Η συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Αλέξη Παπαχελά και Κώστα Κωστή

Σύνοψη
  • Λαμβάνουν μέρος κορυφαίοι Έλληνες πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, τεχνοκράτες και δημοσιογράφοι
  • Το Σάββατο, στο τέλος του συνεδρίου θα συζητηθούν οι μεταρρυθμιστικές εκκρεμότητες της Ελλάδας

Σε πάνελ μετείχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του τριήμερου συνεδρίου που συνδιοργανώνουν η εφημερίδα Καθημερινή, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics

Ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον Κώστα Κωστή, Καθηγητή Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας, ΕΚΠΑ και Διευθυντή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, με συντονιστή τον Αλέξη Παπαχελά, Διευθυντή της Καθημερινής.

Tο τριήμερο συνέδριο πραγματοποιείται στην Εθνική Πινακοθήκη και το συνδιοργανώνουν η εφημερίδα Καθημερινή, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics, από τις 29 Φεβρουαρίου έως το Σάββατο 2 Μαρτίου, με θέμα «ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: 50 Χρόνια μετά».

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται από το μεταιχμιακό καλοκαίρι του 1974 και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Η επέτειος αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία αναστοχασμού, ιστορικού απολογισμού και εθνικής αυτογνωσίας για τον μισό αιώνα Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών και ακαδημαϊκών.

Πρώτη μέρα συνεδρίου – Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου

Στο γ΄ μέρος έλαβε χώρα η συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κώστα Κωστή, Καθηγητή Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας, ΕΚΠΑ και Διευθυντή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, με συντονιστή τον Αλέξη Παπαχελά, Διευθυντή της Καθημερινής.

Δείτε εδώ τη συζήτηση:

Το Συνέδριο θα συνεχιστεί αύριο Παρασκευή 1η Μαρτίου και το Σάββατο 2 Μαρτίου. Στο τέλος του συνεδρίου που θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, θα τεθεί το ερώτημα για τις πιο σημαντικές μεταρρυθμιστικές εκκρεμότητες της Ελλάδας σε μια μεγάλη συζήτηση, με τη συμμετοχή των Γιάννη Στουρνάρα, Στάθη Καλύβα, Χιούγκο Ντίξον, Κέβιν Φεδερστόουν, Χριστίνας Κουλούρη, Γιώργου Παγουλάτου.

Νωρίτερα, στις συζητήσεις, σήμερα Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου στα πρωινά πάνελ μετείχαν ο Γκίκας Χαρδούβελης, Πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, ο Συμεών Γ. Τσομώκος από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Γιώργος Αράπογλου, Διευθύνων Σύμβουλος, Pulse RC , η Σία Κοσιώνη, Δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του ΣΚΑΪ, ο Γιώργος Κουβαράς, Δημοσιογράφος της ΕΡΤ. Στην ενότητα Οικονομία, ο Γιώργος Αλογοσκούφης, Πρώην Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πρώην Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Πρώην Υπουργός Οικονομικών συζήτησαν με τον Νίκο Βέττα, Γενικό Διευθυντή Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE) και Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τη Μιράντα Ξαφά, Διευθύνουσα Σύμβουλο, EF Consulting, τον Παναγή Βουρλούμη πρώην Πρόεδρο του ΟΤΕ με συντονιστή τον Βασίλη Ζήρα, Δημοσιογράφο της Καθημερινής. Ο Προκόπης Παυλόπουλος, πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας συζητά με τον Νότη Παπαδόπουλο, Δημοσιογράφο της Καθημερινής.

Στο β’ μέρος, στις 16:30 η συζήτηση του Αθανασίου Έλλις, Διευθυντή αγγλόφωνης έκδοσης της εφημερίδας Καθημερινή, με τον Παναγιώτη Πικραμμένο, πρώην Πρωθυπουργό και πρώην Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης. Στην ενότητα Δικαιοσύνη και Θεσμική Ακεραιότητα (ώρα 17:00) ο Γιώργος Φλωρίδης, Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Κώστας Σκανδαλίδης, πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ο Νίκος Βούτσης, πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων συζητούν με τον Νικηφόρο Διαμαντούρο, Ομότιμο Καθηγητή ΕΚΠΑ, την Καλλιόπη Σπανού, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ με συντονιστή τον Παύλο Τσίμα, Δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ και στις 18:00 ο Λουκάς Παπαδήμος, πρώην Πρωθυπουργός σε συζήτηση με τον καθηγητή Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας, ΕΚΠΑ και Διευθυντή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης Κώστα Κωστή.

Στη διάρκεια του συνεδρίου θα λάβουν μέρος κορυφαίοι Έλληνες πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, τεχνοκράτες και δημοσιογράφοι. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και οι πρώην πρωθυπουργοί Γεώργιος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος, Παναγιώτης Πικραμμένος, Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις ιστορικού απολογισμού και προβληματισμού για το μέλλον. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια και γνωστός ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ θα αναφερθεί στην κεντρική ομιλία του στο πώς τοποθετείται η περίοδος της Μεταπολίτευσης στα 200 χρόνια του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Πολιτικοί και τεχνοκράτες που χειρίστηκαν κρίσιμους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις ειδικών και δημοσιογράφων σε ξεχωριστά πάνελ.

Η οργανωτική επιτροπή απαρτίζεται από τον καθηγητή και διευθυντή του ΜΙΕΤ, Κώστα Κωστή, τον καθηγητή Μαρκ Μαζάουερ, την εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Ελέιν Παπούλιας, τον καθηγητή του LSE Κέβιν Φεδερστόουν, τον ιδρυτή και πρόεδρο του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, Συμεών Τσομώκο, και τον διευθυντή της «Καθημερινής», Αλέξη Παπαχελά.

Δείτε όλο το πρόγραμμα εδώ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος