“Η Πόλη Ανάποδα” στις δημοτικές εκλογές της Θεσσαλονίκης

Τις προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού “Η πόλη ανάποδα” στο Δήμο Θεσσαλονίκης ανέπτυξε στην εκπομπή “Μέρα με Χρώμα” η Μαρία Κέκη τυπικά επικεφαλής συνδυασμού. Ο συνδυασμός που συμμετέχζει εδώ και τεσσερα χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης έχει σαν χαρακτηριστικό του τη συλλογικότητα. Υπάρχει δηλαδή συλλογική εκπροσώπηση και τυπικα ορίζεται ένας υποψήφιος δήμαρχος ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι εναλάσσονται στο Συμβούλιο. Μέχρι σήμερα υπήρξαν τρεις εναλλαγές στο ΔΣ ενώ σήμερα στο συνδυασμό μετέχουν έξι άτομα (τρεις γυναίκες και τρεις άντρες). Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, επισήμανε η κα Κέκη.

Παρουσιάζοντας κάποιες από τις θέσεις του συνδυασμού η κα Κέκη ζήτησε την αλλαγή χρήσης του πάρκου Ελευθερίας καθώς η σημερινή αποτελεί ύβρη στους Έλληνες Εβραίους μάρτυρες. “Ζητάμε την κατάργηση του πάρκινγκ και τη μετατροπή του χώρου σε πάρκο μνήμης υψηλού πρασίνου” τόνισε ενώ διασαφήνισε ότι βασική θέση του συνδυασμού αποτελεί η απομάκρυνση του ΙΧ απο το κέντρο της πόλης.

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα ελεύθερων χώρων στη Θεσσαλονίκη είναι σύμφωνα με την “Πόλη Ανάποδα” και η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ εκτός πόλης, μάλλον στα δυτικά, και η δημιουργία ενός μεγάλου ανοιχτού χώρου υψηλού πρασίνου στη θέση της. Όπως πρόσθεσε η κα Κέκη αυτό θα συμβάλει στη δημιουργία ενός κάθετου πράσινου άξονα από το Σειχ Σου και το ΑΠΘ μέχρι το πάρκο Ξαρχάκου και την παραλία, ώστε να ανασάνει η Θεσσαλονίκη.

Για τα λεωφορεία και το συγκοινωνιακό, η κα Κέκη επισήμανε ότι είναι μεγάλο πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη αλλά χρειάζεται πολιτική πρωτοβουλία για να αλλάξει η κατάσταση. Ο συνδυασμός προτείνει αποκλειστικές λεωφορειολωρίδες, ενιαίο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και μέσο σταθερής τροχιάς με περιορισμό της πρόσβασης των ΙΧ στο κέντρο της πόλης.

Άλλωστε σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ Γιάννη Δήμκα, που μίλησε στην εκπομπή, ο ΟΑΣΘ εδω και μια δεκαετία έχει αφεθεί στην απαξίωση. Έχει δημιουργηθεί τεχνητά μια έκτακτη ανάγκη για να δοθεί έργο του Οργανισμού σε ιδιωτικές εταιρίες, πρόσθεσε ο κ. Δήμκας καθώς δεν έχουν γίνει προσλήψεις προσωπικού, από το 2011 για οδηγούς και από το 2008 σε τεχνικούς αλλά δεν υπάρχουν και λεωφορεία. Ενώ σήμερα ενώ ο ΟΑΣΘ έπρεπε να λειτουργεί 367 λεωφορεία, στους δρόμους βγαίνουν μόνον 260-270. Αυτή τη στιγμή ο Οργανισμός έχει τριών ειδων λεωφορεία, από τα δικά του 520 λειτουργούν μόνον τα 80, 240 με leasing μεταχειρισμένα και τα 49 που πήρε ο Δήμος Θεσσαλονίκης από τη Λειψία. Δεν γίνεται όμως η συντήρηση που πρέπει σ’ αυτά λόγω έλλειψης προσωπικού, πρόσθεσε ο κ. Δήμκας.

Η κα Κέκη στη συνέχεια ανέφερε ότι στο ΔΘ δεν γίνεται ανακύκλωση καθώς μόνον το 20% των σκουπιδιών που πάει στους κάδους ανακυκλώνεται λόγω αδυναμίας των εταιριών που έχουν αναλάβει το έργο. Αντ’ αυτού η κα Κέκη πρότεινε ανακύκλωση στην πηγή με διαλογή. Ακόμη πρόσθεσε ότι υπάρχουν επίσης τεράστιες ελλείψεις στα αμαξοστάσια για την επισκευή των απορριμματοφόρων.

Για το δικαίωμα στη στέγη που πρεσβεύει η “Πόλη Ανάποδα” η κα Κέκη πρότεινε την προστασία των ενοικιαστών και τον έλεγχος των ενοικίων, το δικαίωμα όλων των κατοίκων να εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή στέγη με ένα κόστος λογικό σε σχέση με το εισόδημά τους. Ταυτόχρονα, τόνισε σεβόμαστε το δικαίωμα των πραγματικά μικρών ιδιοκτητών να αποκομίζουν μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης από την ιδιοκτησία τους ένα εισόδημα που θα τους βοηθήσει να επιβιώσουν και να μην ξεπουλήσουν την ιδιοκτησία τους στο μεγάλο κεφάλαιο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ