Περισσότερους από 135 ομιλητές και 35 ομιλίες περιλάμβανε το πρόγραμμα του διήμερου συνεδρίου «Η κατάσταση της Ε.Ε» (State of the Union) για το ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο, που παρακολούθησαν πάνω από 900 συμμετέχοντες.
Οι προκλήσεις για τη σύγχρονη δημοκρατία, οι προτεραιότητες στην ευρωπαϊκή γεωπολιτική, η μετάβαση σε πράσινες πολιτικές, τα διδάγματα που προέκυψαν ύστερα από τα δύο χρόνια της πανδημίας του COVID-19, οι συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι προοπτικές της οικονομίας και η ψηφιακή μετάβαση ήταν μερικά από τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Η μετανάστευση και η έλλειψη κοινής αμυντικής πολιτικής της ΕΕ παραμένουν κρίσιμα ζητήματα στην πολιτική ατζέντα και προκαλούν διχογνωμία μεταξύ των κρατών μελών.
Το 13ο Διεθνές Συνέδριο «Η κατάσταση της Ένωσης» (The State of Union) πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 5 Μαΐου 2023 στη Φλωρεντία. Διακεκριμένοι ομιλητές, πολιτικοί και επιστήμονες από όλο τον κόσμο συνέρρευσαν στην πόλη για να συζητήσουν για την οικοδόμηση της Ευρώπης σε αβέβαιους καιρούς και για τον αντίκτυπο των προσφάτων κρίσεων στον παγκόσμιο ρόλο της Ε.Ε.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει παγκόσμιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η πανδημία, οι δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, την αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία και τις καταστροφικές ανθρωπιστικές, γεωπολιτικές και οικονομικές της συνέπειες. Όλα αυτά απαιτούν ενότητα, αλληλεγγύη και κοινή προσπάθεια για την υπεράσπιση των αξιών, χωρίς τις οποίες η Ένωση δεν θα είχε λόγο ύπαρξης: το κράτος δικαίου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τη δημοκρατία» τόνισε σε μήνυμα που απέστειλε στο διεθνές συνέδριο ο Πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα.
«Μερικές φορές η Ευρώπη εστιάζει σε μικρά προβλήματα και επομένως δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μεγαλύτερες προκλήσεις» δήλωσε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, αναφερόμενος στο θέμα της μετανάστευσης. Ο ίδιος τόνισε πως «η Ιταλία έχει ανάγκη να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές ροές και πως είναι ένα θέμα που τους αφορά όλους και δεν αποτελεί μόνο ιταλικό πρόβλημα». Επίσης τόνισε πως η Ιταλία είναι μία πατρική φιγούρα για τα ευρωπαϊκά κράτη και όχι μόνο και αυτόν τον ρόλο της οφείλει η πολιτική ηγεσία της να ενδυναμώσει.
“Ενωμένοι οι Ευρωπαίοι είναι ισχυρότεροι και αυτό είναι το σημαντικότερο μάθημα που μάθαμε τα τελευταία χρόνια. Πρέπει μεν να είμαστε ενωμένοι, αλλά εάν πρέπει να είστε ομόφωνοι, για παράδειγμα, σε οποιοδήποτε σχέδιο δράσης, τότε στην καλύτερη περίπτωση η ευρωπαϊκή απάντηση δεν θα είναι τόσο γρήγορη» τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ρενό Ντεχάους.
Η πρώτη μέρα του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στους φιλόξενους χώρους του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου, σε ένα λόφο στα προάστια της πόλης. Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με Ευρωπαίους συναδέλφους τους για τα διδάγματα από τις κρίσεις του παρελθόντος και του παρόντος. Το συνέδριο μεταδόθηκε και διαδικτυακά, ενώ η δεύτερη ημέρα της διάσκεψης πραγματοποιήθηκε στο εμβληματικό Palazzo Vechio, που στεγάζει το δημαρχείο της Φλωρεντίας.
Τέλος, οι ομιλητές απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τον παγκόσμιο ρόλο της Ευρώπης, πώς έχει αλλάξει ως αποτέλεσμα των πρόσφατων κρίσεων, την ευρωπαϊκή ενότητα αλλά και τις εκλογές του επόμενου έτους για τις οποίες οφείλουν να ενημερώσουν τους πολίτες.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος