Δέκα χρόνια Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλ. Σβώλου

“Εμπνευστήκαμε από τα κινήματα των πλατειών και τα αστικά κινήματα και προσπαθήσαμε να εκφράσουμε συλλογικές ανάγκες και επιθυμίες, με στόχο η πόλη μας να γίνει καλύτερη” τόνισε μεταξύ άλλων το μέλος της Πρωτοβουλίας Γειτονιάς της Αλ.Σβώλου, Γιώργος Χατζηνάκος μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ3 “Μέρα με Χρώμα” για τα δέκα χρόνια των δράσεων της Πρωτοβουλίας.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα ξεκίνησε το 2013 και μεταξύ των δράσεων της μετρά το πρώτο Δείπνο της Άνοιξης και όλα τα δείπνα που ακολούθησαν, το Δίκτυο Αλληλοβοήθειας και τη Διαμπαλκονιακή συναυλία κατά την διάρκεια της καραντίνας, το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Τσέπης της Θεσσαλονίκης, τις βραδιές μνήμης, την αναβίωση του Καρναβαλιού στο Ιπποδρόμιο κ.α. Το δείπνο της Άνοιξης μάλιστα επιστρέφει ουσιαστικά μετά από τρία χρόνια , μετά την πανδημία (είχε διοργανωθεί και πέρυσι τον Ιούνιο με διαφορετική όμως μορφή ) σε μια μεγάλη γιορτή της γειτονιάς, όπως είπε ο ίδιος καλώντας τους περιοίκους αλλά και τους καλλιτέχνες της πόλης να δηλώσουν συμμετοχή.

Επίσης φιλοξένησαν θεατρικές παραστάσεις, οργάνωσανπροβολές ταινιών, επιστημονικά εργαστήρια, συζητήσεις για σημαντικά ζητήματα της πόλης (π.χ. ιδιωτικοποιήσεις, εξευγενισμός, εξώσεις, δημόσιος χώρος), λογοτεχνικές και μουσικές βραδιές, δράσεις αλληλεγγύης, συλλογικές κουζίνες, πικ-νικ για την παγκόσμια ημέρα αποανάπτυξης.

“Χρειαζόμαστε μια άλλη κουλτούρα, μια κουλτούρα αυτοοργάνωσης και συνευθύνης” επισήμανε ο κ.Χατζηνάκος, λέγοντας πως ετοιμάζουν και νέες δράσεις, συνεχίζοντας την προσπάθεια τους χωρίς καμία θεσμική στήριξη. Τα μέλη της Πρωτοβουλίας κάτοικοι, εργαζόμενοι και μικροί επαγγελματίες της περιοχής της Αλεξάνδρου Σβώλου και του ιστορικού κέντρου παραμένουν πιστά στην συμμετοχική κουλτούρα και τον εθελοντισμό, διαθέτοντας ο καθένας τους τον ελεύθερο του χρόνο για να βοηθήσει στις δράσεις.

Στο τέλος της συζήτησης η Κατερίνα Σιάμκουρη, μια κάτοικος της Άνω Τούμπας, μίλησε στην ίδια εκπομπή για κάτι που κατάφερε σχεδόν μόνη της! Η ίδια φύτεψε λουλούδια και προσπάθησε να ομορφύνει ένα μικρό κομμάτι γης, στο οποίο πριν βρισκόταν πάρα πολλά σκουπίδια και ογκώδη αντικείμενα.

Μετά από αρκετά τηλεφωνήματα στον δήμο Θεσσαλονίκης και ύστερα από μεγάλη προσπάθεια η κ. Σιαμκούρη κατάφερε να μετατρέψει το συγκεκριμένο σημείο πλησίον της οδού Διαγόρα σε… έναν μικρό παράδεισο, μόνο με την επιμονή της και το μεράκι της.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος