Την επίσπευση των διαδικασιών υλοποίησης τού Επιχειρησιακού προγράμματος «Κρήτη 2014-2020» ζήτησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας σε εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, θεσμικούς φορείς και υπηρεσίες.
Στην ενημερωτική συνάντηση για την πορεία του ΕΣΠΑ με παρούσα την Ειδική υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, έγινε ενημέρωση από την προϊσταμένη της υπηρεσίας Μαρία Κασσωτάκη και ακολούθησε συζήτηση για τον προγραμματισμό έργων προς υποβολή, καθώς και για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας για την προγραμματική περίοδο 2021-2027.
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στον άμεσο στόχο που είναι, να τρέξουν οι φορείς τις διαδικασίες τα περισσότερα έργα που εκτελούνται κυρίως από Δήμους, σε όσα έργα δεν έχει γίνει η δημοπράτησης τους να γίνει μέσα στο χρόνο ώστε μέχρι το 2023 να έχουμε την πλήρη απορρόφηση.
Αναφερόμενος στο μεγάλο έργο του ΒΟΑΚ, επισήμανε την πάγια θέση της Περιφέρειας για ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο από το Καστέλι Κισσάμου μέχρι την Σητεία. Επίσης τόνισε ότι, η Περιφέρεια, Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε αρμοδιότητες και πόρους, ενώ επέκρινε διαχρονικά τις πρακτικές τις κεντρικής διοίκησης να παίρνει αποφάσεις “για εμάς χωρίς εμάς”. Θέλουμε, πρόσθεσε “να έχουμε λόγο και ρόλο για ότι σχεδιάζεται στο νησί μας” Τα έργα που όπως ανέφρε εκτελούνται από τα υπουργεία στην Κρήτη, θα ήταν πολύ καλύτερα και αποτελεσματική η υλοποίηση τους αν είχε την ευθύνη η Περιφέρεια, ο ΟΑΚ.
Αναφερόμενος σε σημαντική έργα που θα πρέπει να προχωρήσουν σημείωσε την παράκαμψη Τοπολίων με επιπλέον 2 εκ. ευρώ, το βιολογικό στο Μαράθι και τα δίκτυα που εντάσσονται στο πρόγραμμα 2,5 εκ., την ολοκλήρωση του βιολογικού στη Γεωργιούπολη με 11 εκ. που υπογράφεται άμεσα. Αναφέρθηκε ακόμα στα δύο αρδευτικά σε Φουρνέ και Χρυσοσκαλίττισσα 4 εκ. ευρώ, που υπογράφηκαν, το Πλάτανος – Σφηνάρι με πάνω από 15 εκ. ευρώ που θα εγκριθεί την άνοιξη, αλλά και το εμβληματικό έργο στο Γυμνάσιο – Λύκειο Κισσάμου που θα ξεπεράσει τα 15 εκ. ευρώ. Επεσήμανε δε πως υπάρχουν και μια σειρά έργα αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων, τα έργα για χωρικές επενδύσεις των Δήμων και οι αναπλάσεις του Δήμου Χανίων.
Ανάλογες ενημερωτικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν και στις 4 Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης. Η Αρχή γίνεται από τα Χανιά, την Τετάρτη θα ακολουθήσει άλλη συνάντηση στην ΠΕ Ρεθύμνου ενώ τις επόμενες ημέρες θα καθοριστούν οι ημερομηνίες για τις συναντήσεις στις ΠΕ Ηρακλείου και Λασιθίου αντίστοιχα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος