Alzheimer – Η σύγχρονη πανδημία

Όταν η λήθη δεν είναι επιλογή καταλήγει σε προσωπική και οικογενειακή τραγωδία. Υπάρχουν πολλοί τύποι άνοιας, και το Alzheimer είναι η γνωστότερη. Σύμφωνα με τις έρευνες συνήθως ένας στους τρεις άνω της ηλικίας των 65 ετών παρουσιάζει συμπτώματα της νόσου η οποία εξελίσσεται σε παγκόσμια πανδημία και  ο αριθμός των νοσούντων αναμένεται να υπερ-τριπλασιαστεί στις επόμενες δεκαετίες. Η άνοια είναι μόνο μια ασθένεια που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ορίου ζωής ή είναι πολυ-παραγοντική νόσος; Το ερώτημα δεν έχει απαντηθεί και ο εκφυλισμός των εγκεφαλικών κυττάρων δεν είναι πάντα ανάλογος με τον βαθμό γήρανσης του οργανισμού στον οποίο εκδηλώνεται.

Η φετινή έρευνα της Παγκόσμιας Ένωσης για την άνοια αφορά εκείνους που είναι φροντιστές, φίλοι και συγγενείς, οι οποίοι φέρουν το βάρος της φροντίδας των πασχόντων, επισημαίνει η Αρτεμισία- Φίδη Νιφλή, βιολόγος, επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται από φαρμακευτικές εταιρείες για την παρασκευή ενός φαρμάκου δεν έχουν δώσει αποτελέσματα μέχρι στιγμής αναφέρει η κ. Νιφλή. Είναι ένας συνδυασμός φαρμάκων, διατροφής, άσκησης και περιβάλλοντος, που μπορούν να καθυστερήσουν τα συμπτώματα στα πρώιμα στάδια της νόσου Άλτσχάιμερ.

Οι προσπάθειες των ειδικών επικεντρώνονται στην πρώιμη διάγνωση, για την ανακοπή της ταχείας εξέλιξης των συμπτωμάτων και την παροχή ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης, που θα προσφέρει όσο είναι δυνατόν μεγαλύτερη αυτάρκεια και αυτοεξυπηρέτηση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος