Ν. Δαναλάτος: Η καλλιέργεια του βαμβακιού απαιτεί πολύ λιγότερο νερό από άλλες καλλιέργειες (ήχος)

Υπέρ της συνέχισης της καλλιέργειας του βαμβακιού που -όπως υποστηρίζει- «θέλει το λιγότερο νερό από άλλες καλλιέργειες για να αναπτυχθεί προσθέτοντας μεγάλη προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ της Θεσσαλίας και στο κέρδος του παραγωγού», τάχθηκε ο Νίκος Δαναλάτος, καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Συγχρόνως επισημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν τα μεγάλα έργα ώστε να έλθει νερό στο Θεσσαλικό κάμπο, ενώ στηρίζει το έργο της κατασκευής σήραγγας και ενός δεύτερου ταμιευτήρα δίπλα στην Κάρλα, τόσο για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων στο μέλλον αλλά και για την άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου ο κ. Δαναλάτος επισήμανε χαρακτηριστικά ότι “το ποια καλλιέργεια θα πάει που στον δυτικό κόσμο, το καθορίζει το ακκαθάριστο κέρδος του παραγωγού, αυτό είναι το πιο σίγουρο. Μόνο στα κολχόζ λέει ο Δαναλάτος ποιος θα βάλει τι και που. Ο κόσμος που βάζει βαμβάκι 40 χρόνια τώρα και έχει στηρίξει το βαμβάκι τη θεσσαλική γεωργία και την τεράστια θεσσαλική ανάπτυξη, δεν γίνεται χωρίς λόγο. Είναι το φυτό που θέλει το λιγότερο νερό από όλα τα άλλα και αυτό είναι κάτι που δεν το αναφέρει κανείς... Ήδη 540.000 στρέμματα βαμβακιού και αρδευόμενη καλλιέργειας έχουν φύγει από τη δυτική Θεσσαλία με μεγάλη ζημιά για τον παραγωγό και το ΑΕΠ όμως παρά τις εξαγγελίες των κυβερνήσεων δεν έχει γίνει κανένα από τα μεγάλα έργα και διαφεύγουν 2,5 δις κυβικά μέσα από τα Τέμπη και χύνονται το Αιγαίο. Με τη μισή από αυτή την ποσότητα θα πότιζε κάποιος 2,5 εκ. Στρέμματα. Δεν μπορείς να λες ατεκμηρίωτα να φύγει το ένα και να μπει το άλλο, να μπει σουσάμι, switchgrass. Αυτά τα αναφέρουν οι Ολλανδοί. Το σουσάμι που έχει καλλιεργηθεί και στο παρελθόν δεν αποδίδει οικονομικά...”, εξήγησε.

Τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν τα μεγάλα έργα που έχει υιοθετήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. “… η Σκοπιά, η Πύλη, το Μουζάκι, τα έργα αυτά πρέπει να τελειώνουν. Και ο ταμιευτήρας της Κάρλας ο νέος, θα πρέπει να γίνει γρήγορα και να δώσει προοπτικές και ταμίευσης νερού αλλά και σε κάποια δύσκολη περίπτωση στο μέλλον ότι δεν θα ξαναπλημμυρίσει η Κάρλα”.

Σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, σταδιακά είπε ότι πρέπει να υιοθετηθούν ακριβότερες καλλιέργειες. “Οι δενδρώδεις και τα κηπευτικά που λένε οι Ολλανδοί, αυτά είναι αλλαγές που θα γίνουν σε κάποια χρόνια, τουλάχιστον επτά χρόνια, άρα θέλει know how, νέες ανταγωνιστικές ποικιλίες στην κλιματική αλλαγή και πολύ οικονομική στήριξη. Το βαμβάκι ήδη περιορίστηκε και δεν χρειάζεται να φύγει. Στηρίζει το 20% των εξαγωγών της Θεσσαλίας, η Ευρώπη το στηρίζει και θέλει το λιγότερο αρδευτικό νερό σύμφωνα με στοιχεία επιστημονικά”.

Εκτίμησε, ότι ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δ. Κουρέτας, αντιμετωπίζει το θέμα ολιστικά το θέμα του βαμβακιού και μιλά και για δευτερογενή παραγωγή. “Πολλά έφυγαν από τη χώρα όπως ο καπνός και τα τεύτλα και τώρα θέλουν να διώξουν το βαμβάκι. Λάθη, μεγάλα λάθη”.Τέλος σχολίασε ότι στα τέσσερα δις έργα που προτείνουν οι Ολλανδοί το να δοθούν άλλα 150 εκ. ευρώ να γίνει η σήραγγα για την προοπτική που δίνει είναι ελάχιστο ποσό.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Δαναλάτου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος