ertnews.gr

Σταδιακή βελτίωση της πανδημικής εικόνας

13/05 13:29

«Τα self-test και τα μοριακά test επιτρέπουν στους επιστήμονες την ορθή επιδημιολογική παρατήρηση. Δυο έως τρία self-test εβδομαδιαίως μπορούν να μειώσουν το κόστος και να συμβάλλουν στον περιορισμό της μετάδοσης τη νόσου», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος Ελληνικής πνευμονολογικής εταιρίας – καθηγητής ΕΚΠΑ.

Η αποκλιμάκωση των εισαγωγών στις ΜΕΘ θα αρχίσει μετά τα μέσα Ιουνίου. Το περιβάλλον στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι πολυπαραγοντικό και εξ αυτού του λόγου δεν μπορεί να καθοριστεί εκ των προτέρων ο ακριβής χρόνος νοσηλείας ενός εκάστου ασθενούς. Στόχος της επιστημονικής κοινότητος είναι να αποφευχθεί η εισαγωγή νοσούντων στις ΜΕΘ. «Από τα υπάρχοντα στοιχεία διαπιστώνεται μια αλλαγή του ηλικιακού εύρους, μεταξύ 45- 48 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι οι εισερχόμενοι είναι βιολογικά πιο δυνατοί, οπότε θα υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση, καθώς θα υπάρχουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, και αναχαίτιση της πορείας της πανδημίας».

Εκείνο που χρειάζεται είναι ένα πρωτόκολλο τρίμηνης παρακολούθησης μετά από την σοβαρή λοίμωξη. Κάποια συμπτώματα παραμένουν μετά την θεραπεία έως και έξι μήνες, με κύριο την κόπωση. Ευτυχώς, όπως τονίζει ο κ. Λουκίδης, δεν διαπιστώνονται επιπτώσεις στο πνευμονολογικό σύστημα της πλειοψηφίας των πρώην ασθενών. «Όλοι όσοι έχουν αναρρώσει, μετά την αποδρομή της νόσου θα πρέπει να επανεξεταστούν ακόμη και αν έχουν νοσήσει με ήπια συμπτώματα, στο σπίτι. Το τείχος της ανοσίας θα επιτευχθεί μόνο με τους εμβολιασμούς, καθώς η πανδημία δεν πρόκειται να εξαφανιστεί μόνη της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version