ertnews.gr

Ο… ψηφιακός ελαιώνας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη

28/05 21:09

Από την ψηφιοποίηση που έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας δεν θα μπορούσε να εξαιρείται ο αγροτικός τομέας. Η ψηφιακή γεωργία είναι εδώ, στηρίζεται στο πάντρεμα των παραδοσιακών πρακτικών με τη νέα τεχνολογία και έχει ζητούμενο τη βιώσιμη διαχείριση με σεβασμό στο περιβάλλον.

Όπως εξηγεί ο αν. καθηγητής Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θανάσης Κοράκης στο Ο3, η ψηφιακά ελεγχόμενη γεωργία, δηλαδή η γεωργία ακριβείας είναι μία επανάσταση για τον αγρότη και την αγροτική παραγωγή κι αυτό γιατί όλες οι συμβουλές που χρειάζεται ο παραγωγός δίνονται στο κινητό του με την βοήθεια της υψηλής τεχνολογίας σε πραγματικό χρόνο. Έτσι μπορεί με τον ελάχιστο κόπο και τη μικρότερη δυνατή δαπάνη να έχει την ίδια παραγωγή.

Τα δεδομένα του αγρού παρακολουθούνται από εξειδικευμένους αισθητήρες που ελέγχουν από την ηλιακή ακτινοβολία ως την πιθανότητα βροχόπτωσης καθώς και τον όγκο του νερού που θα πέσει χάρη στους αγρομετεωρολογικούς σταθμούς που τοποθετούνται στο χωράφι. Έτσι ο αγρότης γνωρίζει πότε και πόσο πρέπει να ποτίσει, πότε και πού χρειάζεται λίπανση.

Ένα τέτοιο παράδειγμα γεωργίας ακριβείας λειτουργεί ήδη για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς λόγους στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Πρόκειται για έναν ελαιώνα τον DOG (Digital Olive Grow) o οποίος ελέγχεται πλήρως με ψηφιακό τρόπο. Σύμφωνα με τον δρ. Αθανάσιο Γκέρτση του τμήματος Αειφορικής γεωργίας και Διαχείρισης της ΑΓΣ, ο σκοπός του «συνωστισμού» τεχνολογίας αιχμής στο χωράφι είναι η αειφορία αφού υψηλή παραγωγή και διατήρηση της παραγωγικότητας του εδάφους σημαίνει τελικά αειφορία.

Τέλος, όπως υπογράμμισε και ο κ. Κοράκης το ζητούμενο για τις σύγχρονες καλλιέργειες είναι η βέλτιστη παραγωγή και η αναβάθμισή της ποιότητάς της από αγρότες που θα αξιοποιούν στο έπακρο αυτές τις πληροφορίες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version