ertnews.gr

Ο επίτροπος περιβάλλοντος της Ε.Ε. στην ΕΡΤ

24/02 22:26

O Eπίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ, Βιργκίνιους Σινκεβίτσους, μίλησε στην ΕΡΤ για τις φτωχές περιβαλλοντικές επιδόσεις της Ελλάδας, τις παραπομπές στο Ευρωδικαστήριο αλλά και για τις ευκαιρίες που ανοίγονται και τις χρηματοδοτήσεις που πρόκειται να λάβει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την υλοποίηση πράσινων πολιτικών και επενδύσεων.

Αδύναμο σημείο της χώρας μας όπως προκύπτει είναι η διαχείριση αποβλήτων και εκεί θα πρέπει η Ελλάδα να επενδύσει,, αξιοποιώντας τις χρηματοδοτήσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.
ΠΑΝΔΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο Βιργκίνιους Σινκεβίτσους, Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλασσών και Αλείας της Ευρώπης συνδέει άρρηκτα τη Δημόσια Υγεία με την καταστροφή του περιβάλλοντος.
‘Όπως επισημαίνει στην ΕΡΤ, η εντατικοποίηση της ανθρώπινης δραστηριότητας μέσα σε φυσικές περιοχές και η εγγύτητα με την άγρια ζωή φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο έξαρσης πανδημιών.

–Με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία η Ευρώπη επιχειρεί να αλλάξει άρδην το οικονομικό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, επιβάλλοντας νέα «πράσινα» πρότυπα σε όλους του τομείς της οικονομίας. Πώς νέα ευρωπαϊκή στρατηγική συνδέεται με προστασία της ανθρώπινης υγείας;

«Βλέπουμε μία ξεκάθαρη διασύνδεση επιδημιών που προέρχονται από την άγρια ζωή και της ανθρώπινης δραστηριότητας που προσεγγίζει τις φυσικές περιοχές, καταπατώντας αυτά τα όρια τα οποία διασφαλίζουν την προστασία και την ομαλή συμβίωση μεταξύ φύσης και ανθρώπου. 7 στους 10 ιούς, οι οποίοι, βέβαια, δεν είναι όλοι εξίσου επικίνδυνοι όπως ο covid, έχουν περιβαλλοντικό υπόβαθρο. Η Επιτροπή θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο να οδηγήσει την κοινωνία και την οικονομία μας σε ένα πιο βιώσιμο δρόμο.
Η στρατηγική για τη βιοποικιλότητα, η στρατηγική «Farm to Fork» για την αγροτική παραγωγή το σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους. Το Ταμείο Ανάκαμψης από την Πανδημία, επίσης, θα διασφαλίσει πως οι επενδύσεις θα είναι πράσινες και θα εξυπηρετήσουν αυτό το στόχο.

19 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
-Αν και η Ελλαδα έχει θέσει σε καθεστώς προστασίας το ¼ της εκτασής της, οι πολιτικές της δεν κρίνονται αποτελεσματικές στην πράξη, αφού υπάρχουν πολλές ανοιχτές περιβαλλοντικές υποθέσεις στο Ευρωδικαστήριο. Πώς η Ελλάδα θα «συναγωνιστεί» τους ετέρους της που έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή;

«Η Ελλάδα έχει αυξήσει σημαντικά τις προστατευόμενες περιοχές, ιδιαίτερα τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές. Βέβαια μόνο η αριθμητική αύξηση των προστατευόμενων περιοχών δεν σημαίνει ότι επιτυγχάνεται ο στόχος της πραγματικής προστασίας των περιοχών. Ο νόμος και η εθνική στρατηγική για την βιοποικιλότητα της Ελλάδας είναι ως κείμενα αρκετά ολοκληρωμένα και συμπεριληπτικά, δυστυχώς, κανένα από τα δύο δεν έχει εφαρμοστεί σωστά. Για την περίοδο 2021-2027 η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί λαμβάνοντας 19 δις από Ευρωπαϊκούς Πόρους για να αντιμετωπίσει αυτές τις κρίσιμες περιβαλλοντικές προτεραιότητες.

«ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΠΤΕΡΝΑ» Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει άλματα, επίσης, για ικανοποιήσει τις νέες ευρωπαϊκές απαιτήσεις στη διαχείριση των αποβλητέων, την ωρα που άλλες χώρες αξιοποιούν τα απόβλητα για παραγωγή νέων υλικών η Ελλάδα τα θάβει και πληρώνει πρόστιμα.

«Κάθε κράτος-μέλος, ξεκινά από διαφορετική θέση. Το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό και ως Επιτροπή είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε.
Η Επιτροπή είναι εδώ για να βοηθά τα κράτη μέλη. Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης αποβλήτων, τόσο στα στερεά απόβλητα όσο και στη διαχείριση υγρών αποβλήτων, τα τελευταία χρόνια. Η Επιτροπή αναγκάστηκε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο για τις παράνομες χωματερές, για τα επικίνδυνα απόβλητα και τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων.
Ο στόχος του 2020, για ανακύκλωση του 50% των αποβλήτων, δεν επιτεύχθηκε από την Ελλάδα, καθώς η Ελλάδα θάβει το 80% των αποβλήτων της. Σχετικά με τα υγρά απόβλητα, το 10% συλλέγεται από ιδιώτες σε βόθρους και δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ορθή διαχείριση τους, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις.
Αυτό που είναι σημαντικό τώρα για την Ελλάδα είναι να ενισχύσει τις διοικητικές και τεχνικές δυνατότητες σε αυτούς τους τομείς, θέτοντας την κυκλική οικονομία ως βασική προτεραιότητα της ελληνικής οικονομίας.
Να μειωθεί η παραγωγή αποβλήτων εξ αρχής, και να μεγιστοποιηθούν τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη από την κυκλική οικονομία. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορεί να χρηματοδοτήσει αυτές τις πολιτικές»

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ
Η εφαρμογή της οδηγίας για απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης μπαίνει σε εφαρμογή σε όλη την Ευρώπη τους επόμενους μήνες . Τι προσδοκά η Επιτροπή;

Μέχρι το 2040 η πλαστική ρύπανση θα τριπλασιαστεί προσεγγίζοντας 29 εκατομμύρια τόνους το χρόνο. Η Ευρωπαϊκή Οδηγία για απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά από το καλοκαίρι σε όλα τα κράτη μέλη. Με αυτές τις πρωτοβουλίες, εφόσον υλοποιηθούν με επιτυχία, μπορούμε να μειώσουμε κατά 70% την πλαστική ρύπανση στις θάλασσες.

Στο άμεσο μέλλον θα αντιμετωπίσουμε και τη ρύπανση από μικροπλαστικό που προέρχεται είτε από συστατικά, τα οποία υπάρχουν μέσα στα καλλυντικά είτε απελευθερώνονται στο περιβάλλον από προιόντα όπως τα ελαστικά και τα συνθετικά ρούχα. Η Ευρωπαϊκή Οδηγία πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη μέλη και στην Ελλάδα, από φέτος το καλοκαίρι. Εμείς, ως Επιτροπή θα παρακολουθούμε στενά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version