Ένθετο Παραγωγή: Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Αττικός αμελώνας

Δεν ξεπερνούν τις 7,5 χιλιάδες οι αμπελουργοί της Αττικής όταν πριν από μια 20ετία ήταν τριπλάσιος ο αριθμός τους, ενώ τα καλλιεργήσιμα στρέμματα παρουσίασαν μείωση κατά 50%.

Οι αμπελουργοί φεύγουν από το επάγγελμα λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, της έλλειψης μέτρων ουσιαστικής στήριξής τους, αλλά και του αθέμιτου ανταγωνισμού με την παράτυπη οινοποίηση ποικιλιών, που οδήγησαν στην κάθετη πτώση των τιμών των σταφυλιών. Παραγωγοί, φορείς και Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη στήριξη, τη διατήρηση και την ανάπτυξη του εμβληματικού Αττικού Αμπελώνα.

Δείτε ακόμα στο Ένθετο για τους ΑΓΡΟΤΕΣ και την ΠΑΡΑΓΩΓΗ στο ΕΡΤNEWS:

Ασυγκόμιστες καλλιέργειες λόγω έλλειψης εργατικών χεριών: «Χρυσή» θα μπορούσε να πει κάνεις ότι είναι η σεζόν για τους ελαιοπαραγωγούς. Πλούσια η σοδειά, η ποιότητα εξαιρετική, οι τιμές διάθεσης του λαδιού υψηλές, όμως σε πολλές περιοχές τα δέντρα εξακολουθούν να είναι φορτωμένα με καρπό, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών. Ευτυχώς, ο καιρός μέχρι τώρα είναι με το μέρος των παραγωγών και κερδίζουν μέρες στο λιομάζωμα, είναι σαφές όμως, ότι κάποιοι δεν θα μπορέσουν να μαζέψουν το σύνολο της παραγωγής τους.

Δείτε ακόμα:

Στην Καλαμάτα το μοναδικό εργαστήριο γευσιγνωσίας επιτραπέζιας ελιάς: Ρεκόρ εξαγωγών καταγράφουν οι βρώσιμες ελιές της χώρας ενώ και η ύπαρξη εργαστηρίου γευσιγνωσίας στην Καλαμάτα, εδώ και λίγους μήνες, του μοναδικού στην Ελλάδα, προσδίδει στο προϊόν προστιθέμενη αξία. Οι καταναλωτές μπορούν να είναι σίγουροι για το τι τρώνε, αλλά και οι παραγωγοί να έχουν επιστημονική βοήθεια σε όλα τα στάδια παραγωγής, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια με το ελαιόλαδο.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος