Υπ. Δικαιοσύνης Πολωνίας: Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διεφθαρμένο

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας επιτέθηκε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκαλώντας το «διεφθαρμένο», μετά την καταδικαστική απόφαση που εξέδωσε για τη χώρα του, με αφορμή τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

«Το βασικό Δικαστήριο της ΕΕ είναι διεφθαρμένο» και η απόφαση για την Πολωνία «δεν γράφτηκε από τους δικαστές αλλά από πολιτικούς», κατά «παράβαση των συνθηκών», δήλωσε ο Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο, ο επικεφαλής του ανοιχτά αντιευρωπαϊκού, εθνικο-καθολικού κόμματος «Κυρίαρχη Πολωνία», όπως μετέδωσε το πρακτορείο PAP.

«Το κυριότερο Δικαστήριο της ΕΕ είναι διεφθαρμένο, εμπλέκεται σε πολιτικές υποθέσεις με πολιτικούς του κόμματος του Ντόναλντ Τουσκ (του Πολωνού, πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όπου κυριαρχούν οι Γερμανοί πολιτικοί και οι ετυμηγορίες του γράφονται σε κυνηγετικές εξορμήσεις και σε συμπόσια όπου ρέει άφθονο αλκοόλ», είπε ο Ζιόμπρο.

Ο υπουργός δεν έδωσε καμία διευκρίνιση για τα λεγόμενά του, παρά μόνο ότι «τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ένα τεράστιο σκάνδαλο» διαφθοράς, πριν από μερικά χρόνια.

Το 2021 το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέβαλε στην Πολωνία πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ την ημέρα ώστε να παύσει τις δραστηριότητες του πειθαρχικού τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Το συνολικό ύψος των προστίμων ξεπερνά σήμερα τα 550 εκατομμύρια ευρώ.

Η Πολωνία αρνείται να πληρώσει τα πρόστιμα αυτά, όμως οι Βρυξέλλες έχουν παρακρατήσει ένα μέρος των κεφαλαίων που προορίζονται για την Πολωνία.

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αίρει από τις 5 Ιουνίου, τις οικονομικές κυρώσεις, όμως η Πολωνία εξακολουθεί να πρέπει να καταβάλει τα ποσά που οφείλει από το παρελθόν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος