Βρετανία: Με μοριοδότηση η βίζα στη μετά Brexit εποχή (video)

Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το νέο μεταναστευτικό σχέδιό της για την μετά το Brexit περίοδο, δίνοντας ειδική βαρύτητα στην υποδοχή εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού από ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να τερματίσει την εξάρτησή της «από το φθηνό εργατικό δυναμικό της Ευρώπης».

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως έχει σχέδια για να μειώσει τον συνολικό αριθμό των μεταναστών υιοθετώντας ένα σύστημα, το οποίο θα στηρίζεται στη μοριοδότηση.

Το νέο σύστημα, θα λειτουργεί με την συλλογή μονάδων για ειδικές δεξιότητες και προσόντα για τον καθορισμό των μισθών και την ανάθεση εργασίας, με την έκδοση βίζας να είναι δυνατή μόνο για αυτούς που συγκεντρώνουν τις απαραίτητες μονάδες.

Η κυβέρνηση ενθαρρύνει τους εργοδότες επενδύσουν στη διατήρηση του προσωπικού και στην ανάπτυξη τεχνολογίας αυτοματισμού.

Η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ σημείωσε πως η κυβέρνηση στοχεύει να “ενθαρρύνει τους ανθρώπους με το σωστό ταλέντο” και “να μειώσει τα επίπεδα των ανθρώπων που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο με χαμηλές δεξιότητες”, και υπογράμμισε πως το σύστημα θα “διασφαλίσει ότι θα έχουμε μια υψηλής εξειδίκευσης, υψηλής κατάρτισης και υψηλής παραγωγικής οικονομίας στο μέλλον”.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης Τζόνσον όσοι επιθυμούν να εργαστούν στη Βρετανία οι εργάτες που θα πρέπει να μιλούν αγγλικά και να έχουν ήδη πρόταση για εξειδικευμένη εργασία από έναν «εγκεκριμένο εργοδότη». Αυτά τα δυο κριτήρια θα τους εξασφαλίζουν τους πρώτους 50 πόντους. Ωστόσο θα πρέπει να συγκεντρώσουν συνολικά 70 πόντους από τα προσόντα τους, το ύψος του προσφερόμενου μισθού και το κατά πόσο ο τομέας που επιθυμούν να εργαστούν παρουσιάζει ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους με χαμηλή ειδίκευση, η υπουργός είπε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για εναλλακτικούς διαύλους εισόδου και κάλεσε τις επιχειρήσεις «να προσαρμοστούν» μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα ανέφερε πως τα 3,2 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ που ζήτησαν να συνεχίσουν να διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, επισημαίνοντας ότι οι εποχιακοί εργαζόμενοι στη γεωργία έχουν τετραπλασιαστεί, ενώ η διατάξεις για την «κινητικότητα των νέων» επιτρέπουν την περί τους 20.000 νέους να έρχονται κάθε χρόνο στη χώρα.

Η υποδοχή των κυβερνητικών προτάσεων έγινε με επιφυλακτικότητα αλλά και αρκετές επικρίσεις.

“Οι επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι η πρόσληψη από το εξωτερικό και η επένδυση στις δεξιότητες του εργατικού τους δυναμικού και των νέων τεχνολογιών δεν αποτελεί επιλογή, είτε το ένα είτε το άλλο. Και οι δύο είναι απαραίτητες για την προώθηση της οικονομίας” δήλωσε η επικεφαλής επιχειρηματικού λόμπι Carolyn Fairbairn.

Η Madeleine Sumption, διευθύντρια του Παρατηρητηρίου της Μετανάστευσης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τόνισε ότι η μετάβαση στο νέο σύστημα θα μπορούσε να είναι δύσκολη για τους εργοδότες που εξαρτώνται από χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

“Κάποιοι εργοδότες θα είναι σε θέση να προσαρμοστούν ίσως με την εισαγωγή περισσότερων τεχνικών εξοικονόμησης εργασίας, όπως μηχανές. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό δεν θα είναι εφικτό και γι ‘αυτούς τα ερωτήματα είναι: μπορούν να βρουν άλλες πηγές εργαζομένων, θα παράγουν λιγότερα, ή θα βγουν από την αγορά;”, αναρωτήθηκε

Οι Εργατικοί κατηγόρησαν την κυβέρνηση Τζόνσον ότι δημιουργεί «εχθρικό περιβάλλον»  που θα δυσκολέψει την προσέλκυση εργαζομένων.

Το Βασιλικό Κολλέγιο Νοσηλευτικής ανέφερε ότι οι προτάσεις «δεν θα καλύψουν τις ανάγκες υγείας και φροντίδας του πληθυσμού»

Η Βρετανική Ομοσπονδία Φροντίδας Ηλικιωμένων περιέγραψε την έλλειψη πρόβλεψης για χαμηλόμισθους εργαζομένους ως «ανεύθυνη».

Πηγή ΕΡΤ, BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος