Αβεβαιότητα στην Βόρεια Ιρλανδία ενώ πλησιάζει η επέτειος 25 χρόνων από την Συμφωνία του Μπέλφαστ

Ένας από τους πρωτοκλασάτους βουλευτές του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας είπε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία του Ρίσι Σούνακ για το Brexit

Δύο εβδομάδες πριν την επέτειο των 25 χρόνων από την Συμφωνία του Μπέλφαστ ο ηγέτης του του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) Σερ Τζέφρι Ντόναλντσον ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν ομόφωνα, κατά της συμφωνίας Brexit του Ρίσι Σούνακ.

«Κατά την άποψη του κόμματος μας, εξακολουθούν να υπάρχουν βασικοί τομείς ανησυχίας που απαιτούν περαιτέρω διευκρίνιση, επανεξέταση και αλλαγή, καθώς και περαιτέρω νομικό κείμενο», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εστάλη στους δημοσιογράφους.

Όπως είπε ο Ντόναλντσον, το Stormont Brake δεν ασχολείται με το «θεμελιώδες ζήτημα» της επιβολής του κοινοτικού δικαίου.

Λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση του κόμματος ένας από τους πρωτοκλασάτους βουλευτές του DUP και γιος του ιδρυτή το κόμματος Ian Paisley Jr υποστήριξε ότι το Πλαίσιο Ουίνδσορ που υπέγραψαν ο Ρίσι Σούνακ και η Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν δεν πληροί κανένα από τα βασικά τεστ του κόμματος.

Η νέα Συμφωνία έτυχε θερμής υποδοχής από Ευρωπαίους και τον Αμερικανό πρόεδρο αλλά η απόρριψη από το DUP θέτει σε αβεβαιότητα την αποκεντρωμένη κυβέρνηση.  Το DUP αρνείται να σχηματίσει κυβέρνηση -συνεργατικά με το Σιν Φέιν όπως προβλέπεται- έως ότου ικανοποιηθούν οι όροι του.

Η Βόρεια Ιρλανδία μένει χωρίς τοπική κυβέρνηση για περίπου ένα χρόνο και όπως ορίζει το σύνταγμα θα πρέπει να γίνουν επαναληπτικές εκλογές που θα κηρύξει το Ουεστμίνστερ. 

Αυτό θέτει το ευαίσθητο θέμα της ειρήνης στην Βόρεια Ιρλανδία σε κίνδυνο λίγο πριν συγκεντρωθούν στο Μπέλφαστ παγκόσμιοι ηγέτες για την 25ετή επέτειο από τη σύναψη της Συμφωνίας του Μπέλφαστ.

Στις 10 Απριλίου ολοκληρώνονται 25 χρόνια από την Συμφωνία Μπέλφαστ (Μεγάλης Παρασκευής) με σημαντικές εκδηλώσεις και την παρουσία ηγετών όπως ο Πρόεδρος Μπάιντεν, και πρώην πρωθυπουργών όπως ο Τόνι Μπλερ και ο Μπιλ Κλίντον που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της. 

Ο Τόνι Μπλερ, ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες της ειρηνευτικής συμφωνίας της Βόρειας Ιρλανδίας, προειδοποίησε ότι το Brexit έχει θέσει όλη τη διαδικασία σε κίνδυνο.

Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών σε μια αποκλειστική του συνέντευξη σε DPA, AFP και ANSA προειδοποίησε ότι τα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και αυτό «έθεσε τα πάντα σε κίνδυνο».

Ανταπόκριση – Βρετανία: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος