Θρηνεί η Ρωμιοσύνη για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη συμβόλου του αντιδικτατορικού αγώνα

Array

Κλαίει η Ρωμιοσύνη, καθώς έχασε έναν άντρα με πυκνό και επιδραστικό πολιτικό βίο. Ο Μίκης Θεοδωράκης εξορίστηκε, φυλακίστηκε, εξελέγη τέσσερις φορές βουλευτής, διετέλεσε υπουργός, ενώ τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν. Το 2000 υπήρξε υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Μάχιμος, αγωνιστής και παρεμβατικός μέχρι τέλους. Η μουσική φωνή και τα λόγια του αντηχούν από το Πολυτεχνείο, μέχρι τους Κούρδους αντάρτες στη Συρία. Αιώνιο σύμβολο ελευθερίας και ανεξαρτησίας.

Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης ίδρυσε το Πανελλήνιο Αντιδικτατορικό Μέτωπο, λίγο μετά την επιβολή του καθεστώτος, είχε ήδη πίσω του 20 χρόνια πολιτικής δράσης.
Από τα Δεκεμβριανά και τη δίωξή του από τις αστυνομικές αρχές στην σύλληψη και τη μεταφορά του στην Ικαρία, την εξορία και τα βασανιστήρια στη Μακρόνησο, έως την ίδρυση της Νεολαίας Λαμπράκη, μετά τη δολοφονία του βουλευτή της Αριστεράς.
Το καλοκαίρι του 67, ο Μεγάλος Έλληνας φυλακίζεται στη Μπουμπουλίνας, στο κτήριο της Ασφάλειας, για να καταλήξει στο στρατόπεδο Ωρωπού. Η υγεία του επιδεινώνεται και διεθνείς προσωπικότητες, ζητούν την απελευθέρωσή του. Το 1970 βρίσκεται πια στο Παρίσι απ΄όπου συνεχίζει τον αντιδικτατορικό του αγώνα.
Μετά την κατάρρευση της Χούντας, επιστρέφει στην  Ελλάδα ως κορυφαία προσωπικότητα του αγώνα κατά των Συνταγματαρχών. Έχει κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση και στηρίζει τη λύση Κωνσταντίνου Καραμανλή ως αναγκαία για την ομαλή μετάβαση στη Δημοκρατία.
Το 1981 εκλέγεται βουλευτής με το Κομμουνιστικό Κόμμα στη Β΄Πειραιά και το ’85 εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας. Από το 1986, οπότε και παρατείται, προεδρεύει των επιτροπών ελληνοτουρκικής φιλίας, δίνει συναυλίες στην Τουρκία, και μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά του αναλφαβητισμού και των ναρκωτικών με τη μουσική του σε όλη την Ευρώπη.
Η επιλογή του να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία το 1989, δημιουργεί αίσθηση και συζητήσεις. Το 1993 παραιτείται από βουλευτής και 17 χρόνια μετά ιδρύει το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών.
Στις εκλογές του 2015 τάσσεται ανοιχτά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνηση του οποίου ασκεί αργότερα έντονη κριτική.
Ο ελληνικός λαός θα δει για τελευταία φορά τον Μίκη Θεοδωράκη σε πολιτική δράση, τον Ιανουάριο του 2018. Στο συλλαλητήριο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η παρουσία του εκεί δημιουργεί ποικίλες αντιδράσεις από όλα τα κόμματα.
Ο πολιτικός του βίος υπήρξε παράλληλος και ταυτόσημος με τη μουσική του, ενέπνευσε τα πλήθη και κατήργησε τα σύνορα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΑΒΕΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος