ertnews.gr

Θεσσαλονίκη: Πρωτοποριακή μέθοδος ανιχνεύει τις μεταλλάξεις του κορονοϊού

12/03 18:44

Μέχρι σήμερα τα λύματα μας έδιναν πληροφορίες για το ιικό φορτίο και για το πόσο επιβαρυμένη ήταν κατά περιόδους μία συγκεκριμένη περιοχή. Στο εξής, χάρη σε μία παγκόσμια καινοτομία ανέπτυξε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ και το ΕΚΕΤΑ τα λύματα δίνουν πληροφορίες και για τις μεταλλάξεις που ανιχνεύονται στον πληθυσμό. Χάρη στη συνεργασία των τριών φορέων είναι πλέον δυνατή η παρακολούθηση των μεταλλάξεων του ιού.

Ο ερευνητής του ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ Νότης Αργυρίου μίλησε στο Ο3 για την πρωτοποριακή μεθοδολογία η οποία μπορεί να εξετάσει σε μεγάλη κλίμακα με μικρό κόστος ποιες μεταλλάξεις θα επικρατήσουν μέσα στους επόμενους μήνες γιατί φυσικά δεν επικρατούν όλες οι μεταλλάξεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Άγις Παπαδόπουλος τόνισε ότι η εταιρία από τον περασμένο Απρίλιο έχει αναλάβει τις δειγματοληψίες στα λύματα και φυσικά συμβάλλει με όλα της τα στην ανάπτυξη της μεθόδου ελέγχου των μεταλλάξεων.

Μάλιστα ο αν. καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας του τμήματος Κτηνιατρικής ΑΠΘ Χρυσόστομος Δόβας, τόνισε ότι μισό λίτρο λύματος μπορεί να μας δώσει τις πληροφορίες που θα μας έδιναν τα τεστ κορονοϊού 500 ανθρώπων! Εξηγώντας μάλιστα την αξία της νέας μεθόδου που αναπτύσσουν οι τρεις συνεργαζόμενοι φορείς υποστήριξε ότι οι πληροφορίες που μπορεί να δώσει στους επιστήμονες είναι σχετικές με την επικράτηση π.χ του βρετανικού ή του νοτιοαφρικανικού στελέχους έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσαρμόζουν κατά περίπτωση τα εμβόλια του μέλλοντος όπως ακριβώς συμβαίνει τώρα με τα εμβόλια της γρίπης.

Πάντως αυτή τη στιγμή το ιικό φορτίο είναι αυξημένο στην πόλη της Θεσσαλονίκης γιατί αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατούσε στον πληθυσμό πριν τις 4 Μαρτίου οπότε επιβλήθηκε στην πόλη πιο αυστηρό λοκντάουν. Αύξηση παρουσιάζει το βρετανικό στέλεχος του ιού και μικρότερη αύξηση το αφρικανικό. Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που μας δίνουν προς στιγμήν τα λύματα αφορούν το σύνολο της πόλης ενώ ενδέχεται στο μέλλον, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, να γίνεται δειγματοληψία και να προκύπτουν αποτελέσματα ανά περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version