Τα κλεμμένα σημειωματάρια του Δαρβίνου επιστράφηκαν μυστηριωδώς στο Κέιμπριτζ

Δύο από τα σημειωματάρια του Κάρολου Δαρβίνου που είχαν κλαπεί από τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ επιστράφηκαν δύο δεκαετίες μετά την εξαφάνισή τους.

Το βρετανικό πανεπιστήμιο ανακοίνωσε σήμερα (05/04) ότι τα σημειωματάρια βρέθηκαν στη βιβλιοθήκη μέσα σε μια ροζ σακούλα, μαζί με ένα σημείωμα που ευχόταν στον βιβλιοθηκάριο «Καλό Πάσχα».

Τα σημειωματάρια, στα οποία περιλαμβάνεται το περίφημο σκίτσο «Το δέντρο της ζωής» του επιστήμονα του 19ου αιώνα, εξαφανίστηκαν το 2001 μετά από φωτογράφηση, αν και τότε το προσωπικό πίστευε ότι μπορεί να είχαν χαθεί. Αφού οι έρευνες στη συλλογή των 10 εκατομμυρίων βιβλίων, χαρτών και χειρογράφων της βιβλιοθήκης αποδείχθηκαν άκαρπες, η κλοπή τους δηλώθηκε στην αστυνομία τον Οκτώβριο του 2020.

Οι τοπικοί ντετέκτιβ ενημέρωσαν την παγκόσμια αστυνομική οργάνωση Ιντερπόλ και ξεκίνησαν ένα διεθνές κυνήγι για τα σημειωματάρια, η αξία των οποίων ανέρχεται σε εκατομμύρια λίρες.

Στις 9 Μαρτίου τα βιβλία επανεμφανίστηκαν σε δημόσιο χώρο του κτιρίου, έξω από το γραφείο του βιβλιοθηκάριου, το οποίο δε διαθέτει κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Τα δύο σημειωματάρια ήταν τυλιγμένα σε μεμβράνη μέσα στο κουτί του αρχείου τους και φαίνονταν άθικτα.

«Τα σημειωματάρια μπορούν τώρα να ξαναπάρουν τη θέση που τους αρμόζει μαζί με το υπόλοιπο αρχείο του Δαρβίνου στο Κέιμπριτζ, στην καρδιά της πολιτιστικής και επιστημονικής κληρονομιάς του έθνους, μαζί με τα αρχεία του Ισαάκ Νεύτωνα και του Στίβεν Χόκινγκ», δήλωσε η διευθύντρια των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Τζέσικα Γκάρντνερ.

Τον Ιούλιο, τα σημειωματάρια θα εκτεθούν στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου στο πλαίσιο έκθεσης αφιερωμένη στον Δαρβίνο.

Ωστόσο, η αστυνομία του Cambridgeshire δήλωσε ότι η έρευνά της συνεχίζεται.

«Ανανεώνουμε επίσης την έκκλησή μας προς οποιονδήποτε έχει πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση να επικοινωνήσει μαζί μας», ανέφερε η αστυνομία, σύμφωνα με το Associated Press.

ΠΗΓΗ: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος