ertnews.gr

Σύμη, ο μεγαλύτερος διατηρητέος οικισμός στην Ελλάδα

20/07 13:11

Ο ξένος τύπος έχει χαρακτηρίζει τη Σύμη “μπουτίκ του Αιγαίου“. Είναι ο μεγαλύτερος διατηρητέος οικισμός στην Ελλάδα, «ένας πίνακας ζωγραφικής, από όποια πλευρά και να τη δεις» όπως ανέφερε ο δήμαρχος του νησιού, Ελευθέριος Παπακαλοδούκας, μιλώντας στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα διατηρητέα σπίτια, με τις κεραμοσκεπές και τα ξύλινα κουφώματα, που οι Συμιακοί φροντίζουν να συντηρούν παρά το μεγάλο κόστος. Αυτά τα σπίτια, που λειτουργούν ως ξενοδοχεία, παρέχουν ασφάλεια και προστασία στους φιλοξενούμενους. Μάλιστα είπε ότι πολλοί από τους ξένους επισκέπτες που αγάπησαν το νησί, αγόρασαν σπίτια και κάποιοι άλλοι νοίκιασαν και περνούν μεγάλο μέρος του έτους στη Σύμη.

Η Σύμη ξεχωρίζει για τις απάνεμες παραλίες της, τα 199 μοναστήρια της με σημαντικότερο τον Πανορμίτη, και το κυπαρισσόδασος, με δέντρα που θυμίζουν κάτι από έλατο και κυπαρίσσι μαζί. Το νησί, όπως είπε ο δήμαρχος, προσφέρεται για οικογενειακές διακοπές.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακαλοδούκα, η Σύμη πάει καλά τουριστικά με πληρότητες στο 70%-80% – παρότι δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση με το 2019.

Ωστόσο πρόβλημα καταγράφεται με τον πλωτό τουρισμό, καθώς τα 20.000 σκάφη που είναι αγκυροβολημένα στις μαρίνες των τουρκικών παραλίων δεν επιτρέπεται να προσεγγίσουν τα νησιά του Αιγαίου, παρά μόνο αν οι ιδιοκτήτες τους ταξιδέψουν αεροπορικώς, κάτι που κανείς δεν κάνει. «Χάνουν τα νησιά μας, η πολιτεία πρέπει να ανοίξει το yachting» επεσήμανε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version