Εμβολιασμός: Ανοιχτό παραμένει το θέμα της υποχρεωτικότητας – Στα ύψη οι εισαγωγές στα νοσοκομεία (video)

εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται όπως και οι διασωληνώσεις, την ώρα που στελέχη της κυβέρνησης αφήνουν ανοιχτό το θέμα της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κοινωνικές ομάδες, με τους εργαζόμενους στην εστίαση και την ψυχαγωγία να φαίνεται ότι θα είναι αυτοί που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των υγειονομικών.

Στο μεταξύ, από μεθαύριο έως και τις 6 Σεπτεμβρίου, θα διατίθενται δωρεάν δύο self tests από τα φαρμακεία σε μη εμβολιασμένους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, λόγω της επιστροφής των τελευταίων αδειούχων και της ισχυρής σύστασης για διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Παράλληλα, κινητά συνεργεία θα πραγματοποιούν από αύριο πιλοτικά εμβολιασμούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έξω από ιερούς ναούς και σε πλατείες.

Η αύξηση των κρουσμάτων προβληματίζει τους ειδικούς, την ώρα που οι ανεμβολίαστοι πολίτες διστάζουν να κλείσουν ραντεβού για εμβόλιο. Tο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου είχε παρατηρηθεί σημαντική μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών, που περιορίστηκαν στις 20-25 χιλιάδες εβδομαδιαίως. Την πρώτη εβδομάδα μετά τις 15 Αυγούστου οι εμβολιασμοί έφτασαν τις 80.000, ενώ την τρέχουσα εβδομάδα, έχουν γίνει περισσότεροι από 100.000.

«Ενώ άλλες χώρες βλέπουν κάμψη, εμείς βρισκόμαστε σε αύξηση»,  τόνισε η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα. «Ευτυχώς, επειδή υπάρχει ο εμβολιασμός, στα νοσοκομεία έχουμε 2.500 νοσηλευόμενους,  από 6.500 την περασμένη άνοιξη», πρόσθεσε.

«Η πανδημία θα μας δώσει μεγαλύτερους αριθμούς και νοσηλευομένων και διασωληνωμένων και απωλειών και κρουσμάτων. Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες ομάδες είναι για να προστατευτούν και να μπορούν να εκτελέσουν την αποστολή τους», τόνισε στην ΕΡΤ ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Η κυβέρνηση συζητά ανοικτά πλέον την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πέραν αυτών της υγείας και πρόνοιας, ενώ το ζήτημα ήδη βρίσκεται στο «τραπέζι» των ειδικών και της επιτροπής εμβολιασμών.

«Στο επόμενο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι 1ης γραμμής αυτοί που εξυπηρετούν κόσμο στα διάφορα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών. Μιλάμε για την εφορία, τα ΚΕΠ, τον ΕΦΚΑ, το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας και τις Ένοπλες δυνάμεις, αν χρειαστεί κι αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

«Αν δούμε ότι η κατάσταση δεν βαίνει βελτιούμενη, προφανώς θα αξιολογηθούν και μέτρα επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε από την πλευρά του ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«θα σας έλεγα ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της υποχρεωτικότητας παντού και η προτεραιοποίηση θα είναι ανάλογα με την ανάγκη που θα επισημανθεί ότι είναι πιο έντονη», τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Η απάντηση στην ξεκάθαρη αυτή αποτυχία της κυβέρνησης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού ούτε και η εκδικητικότητα των μέτρων απέναντι σε πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο», τόνισε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος .

3076 νέα κρούσματα, τα 677 στην Αττική και 323 στη Θεσσαλονίκη

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ο αριθμός τον κρουσμάτων τον τελευταίο ενάμιση μήνα στη χώρα μας είναι τετραψήφιος. Η Αττική χθες κατέγραψε 674 κρούσματα. Στο κόκκινο παραμένει και η Θεσσαλονίκη με 323 κρούσματα, ενώ τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων βρίσκουμε και στην Κρήτη με 197 νέες μολύνσεις και στην Αχαΐα 140.

Η θετικότητα στο σύνολο της χώρας είναι στο 3,5%.

Ανεξαρτήτως αν επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στην εστίαση, τα μέτρα για τον κορονοϊό θα παραμείνουν αυστηρά, με συχνούς καθαρισμούς, αντισηπτικά σε όλα τα τραπέζια, μάσκα για όλους τους υπαλλήλους και 2 rapid τεστ για το ανεμβολίαστο προσωπικό.

Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι υψηλότερος μεταξύ 2 ημερών πριν και 3 ημερών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων

Η ανάλυση των δεδομένων από τους 730 ασθενείς (μέση ηλικία 46 έτη, 51,2% άντρες) και τις 8.852 στενές επαφές τους (μέση ηλικία 41 έτη, 52,9% άντρες) κατέδειξε ότι ένα άτομο διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο για COVID-19 αν εκτεθεί σε ασθενή στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2 ημερών πριν και 3 ημερών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, με κορύφωση την ημέρα έναρξής τους. Χαμηλότερος κίνδυνος μετάδοσης παρατηρήθηκε σε έκθεση 6 και 5 ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων. Ενδιαφέρον, επίσης, έχει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης ήταν υψηλότερος μετά από επαφή με ασθενή που παρουσιάζει συμπτώματα σε σύγκριση με την επαφή με ασυμπτωματικό άτομο.

Σημαντικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη μελέτη αυτή είναι ότι πολλά άτομα είναι για κάποιες ημέρες ικανά να μολύνουν άλλους, πριν εμφανίσουν οποιοδήποτε σύμπτωμα της νόσου, επισημαίνει η επιστημονική ομάδα του ΕΚΠΑ που συνοψίζει τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine.

ΕΡΤ-Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, Δήμητρα Σέκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος