Σκυλακάκης σε συνέδριο του Economist: Η χώρα θα αποφύγει την τροχιά ύφεσης

Array

Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας φέτος, αλλά και ότι η χώρα θα αποφύγει την ύφεση, εμφανίστηκε ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist με «Energy crisis and inflation: rewriting the rules of the game».

Όπως σημείωσε η Ελληνική οικονομία θα κρατηθεί μακριά από την ύφεση λόγω του υψηλού ποσοστού των επενδύσεων και των εισροών από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ αναφερόμενος στο 2022 τόνισε ότι το τελικό αποτέλεσμα ίσως είναι καλύτερο των εκτιμήσεων.

Πάντως σημείωσε τις μεγάλες αβεβαιότητες που υπάρχουν στη σύνταξη του προϋπολογισμού. Όπως χαρακτηριστικά είπε, μέσα σε ένα μήνα η τιμή του φυσικού αερίου έχει βρεθεί από τα 380 ευρώ στα 170. Αυτή η διαφορά αντιστοιχεί σε ένα προϋπολογισμό για την Ελλάδα που έχει διαφορά 4 έως 5 ποσοστιαίες μονάδες. «Μόνον μια μεταβλητή έχει τόσο σημαντικές επιπτώσεις στην δημοσιονομική πολιτική.

Παρόλα αυτά ανέφερε ότι η κυβέρνηση κινείται με βάση το πρόγραμμά της και τόνισε ότι υπάρχει μερική αισιοδοξία η οποία εστιάζεται σε τρεις βασικούς παράγοντες:

• Συνεχίζεται το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων,

Προωθείται ταχύτατα ο σχεδιασμός για την υποβολή προγραμμάτων, μέσα από το Ελλάδα 2.0,

• Η ικανότητα της χώρας να προσελκύσει άμεσες επενδύσεις.

Επίσης σημείωσε ότι είναι καθοριστικό να υπάρχει πολιτική σταθερότητα.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Τσακίρης – Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναφέρθηκε διεξοδικά στην στόχευση που έχει η κυβέρνηση αναφορικά με την προσέλκυση επενδύσεων που τόσο ανάγκη έχει η χώρα.

Ειδική αναφορά έγινε και στην ανάγκη για πράσινες επενδύσεις, όπως και στην συνεργασία της κυβέρνησης με τις επενδυτικές τράπεζες.

Από την πλευρά του ο Ιωάννης Καλτσάς, επικεφαλής του τμήματος δανειοδοτικών εργασιών, Ελλάδα & Κύπρος, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανέφερε ότι η κρίση μας έφερε μπροστά μας πράγματα που δεν είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Σημείωσε επίσης ότι όπως όλες οι κρίσεις έχουν νικητές και χαμένους και στους τελευταίους πιθανότατα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για τον λόγο αυτό εκεί δίνεται μεγαλύτερη έμφαση, αφού χρειάζονται περισσότερη στήριξη.

Στην τοποθέτησή του αναφορικά με τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ο Peter Sanfey, αναπληρωτής διευθυντής οικονομίας, στρατηγικής και πολιτικής χωρών, EBRD, ενώ σημείωσε ότι μεθαύριο Τετάρτη θα γίνουν γνωστή η αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη, που μεταξύ των άλλων θα προβλέπει σημαντική βελτίωση για την Ελλάδα σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση.

Στην τοποθέτησή της η Αθηνά Χατζηπέτρου, Διευθύνουσα Σύμβουλος στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, αναφέρθηκε στον ρόλο της Αναπτυξιακής Τράπεζας, όπως επίσης και στα βήματα που απαιτούνται για να αυξηθούν οι επενδύσεις.

Τέλος, ο Χάρης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, τόνισε ότι στόχος είναι η προσέλκυση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, που θα στηρίζουν την οικονομία και σημείωσε ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνει διαχείριση 80 δις ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος