ertnews.gr

Αναχώρησαν από το Λονδίνο Ρώσοι διπλωμάτες – «Πρόγραμμα χημικών όπλων το Novitchok»

20/03 15:53
Αναχώρησαν από το Λονδίνο Ρώσοι διπλωμάτες – «Πρόγραμμα χημικών όπλων το Novitchok»

AP Photo/Frank Augstein

Αναχώρησαν την Τρίτη από τη ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο Ρώσοι διπλωμάτες με προορισμό τη Μόσχα, πολλοί εκ των οποίων με τις βαλίτσες στο χέρι, καθώς εξέπνευσε η διορία που τους είχε δώσει η βρετανική κυβέρνηση για να φύγουν από τη χώρα. Σε συνάντηση καλεί το ρωσικό ΥΠΕΞ τους ξένους πρεσβευτές στη Μόσχα. Την ίδια ώρα, Ρώσος επιστήμονας, ο οποίος συμμετείχε  στο πρόγραμμα παρασκευής χημικών όπλων Novitchok, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Sputnik πως «το Novitchok δεν είναι μια ουσία, είναι ένα πρόγραμμα χημικών όπλων».

Επιστρέφουν στη Μόσχα

Πολλές δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών παιδιά, κρατώντας τα αγαπημένα τους κατοικίδια, επιβιβάστηκαν σε τρία λεωφορεία που έφεραν πινακίδες του διπλωματικού σώματος, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Ήδη ταξιδεύουν προς τη ρωσική πρωτεύουσα με αεροσκάφος Ιλιούσιν-96. Το κρατικό αεροσκάφος, όπου αναγράφεται η λέξη «Ρωσία» και φέρει τη ρωσική σημαία, εκτέλεσε εδικό δρομολόγιο από τη Μόσχα στο Λονδίνο προκειμένου να μεταφέρει πίσω στη χώρα τους τούς Ρώσους διπλωμάτες.

Στο μεταξύ, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως η Βρετανία δεν ζήτησε από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης την επίταση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Στο ρωσικό ΥΠΕΞ την Τετάρτη οι ξένοι πρεσβευτές στη Μόσχα

Σε συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κλήθηκαν αύριο Τετάρτη οι πρεσβευτές όλων των ξένων χωρών στη Μόσχα, με βασικό θέμα «την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με αφορμή τη δήλωση της Μεγάλης Βρετανίας για την χρήση δηλητηριωδών ουσιών στο έδαφος της», όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Σκοπός της συνάντησης είναι «να φθάσει η ρωσική άποψη στους επίσημους εκπροσώπους των ξένων χωρών, να δοθούν απαντήσεις σε ενδεχόμενα ερωτήματα, καθώς και να κοινοποιηθούν ζητήματα εκ μέρους της ρωσικής πλευράς», πρόσθεσε η Μαρία Ζαχάροβα.

«Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ότι στον Τύπο παρουσιάζεται ένας μεγάλος αριθμός απόψεων, εκτιμήσεων και “απομνημονευμάτων” ειδημόνων του θέματος αυτού», είπε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι η επίσημη ρωσική άποψη στο θέμα αυτό παρουσιάσθηκε στο ΣΑ του ΟΗΕ, στον ΟΑΣΕ, στον ΟΑΧΟ και άλλου. «Δυστυχώς», συνέχισε, «μέχρι σήμερα, παρά τις πολυάριθμες εκκλήσεις μας προς το Λονδίνο, κανείς δεν γνωρίζει, ποια συγκεκριμένη ουσία χρησιμοποιήθηκε στο Σάλσμπερι».

«Επομένως, όλες οι υποθέσεις που γίνονται, το μόνο που κάνουν είναι να στρέφουν την προσοχή μακριά από το κύριο θέμα που είναι η άρνηση της Μεγάλης Βρετανίας να παρουσιάσει στη Ρωσία τα οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία, ενώ εκστομίζει κατηγορίες με αναιδή τρόπο», κατέληξε η Ζαχάροβα.

«Πρόγραμμα χημικών όπλων το Novitchok»

«Μια μεγάλη ομάδα από ειδικούς παρασκεύαζαν το Novitchok στη Μόσχα και στο Σιχάνι: τεχνικοί, ειδικοί στην τοξικολογία και βιοχημικοί (…) Φτάσαμε σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα», αναφέρει στο Sputnik ο Λέονιντ Ρινκ.

Σύμφωνα με τον Ρινκ, το πρόγραμμα ονομάστηκε στη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου «Novitchok-5», ενώ η τεχνολογία του προγράμματος είναι προσβάσιμη «σε μια ανεπτυγμένη χώρα για να την εισαγάγει» ή σε μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία: «Η ανάπτυξη ενός τέτοιου όπλου δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα».

Ο Σκριπάλ και η κόρη του βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι έξω από ένα εμπορικό κέντρο στην πόλη Σάλσμπερι της Βρετανίας, στις 4 Μαρτίου. Η βρετανική πλευρά ισχυρίζεται ότι εκτέθηκαν στην ουσία A234, η οποία όπως λένε είναι ίδια με τους νευροτοξικούς παράγοντες τύπου Novitchok. Το Λονδίνο κατηγορεί τη Μόσχα για ανάμειξη στο περιστατικό, αλλά Ρώσοι αξιωματούχοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Η δηλητηρίαση των Σκριπάλ ήταν πολύ ερασιτεχνική για να έχει πραγματοποιηθεί από φερόμενους Ρώσους κατασκόπους, είπε ο Ρινκ.

Ο Ρινκ είπε ακόμη ότι η Μόσχα δεν είχε κίνητρο να σκοτώσει τον Σκριπάλ, καθώς είχε πάρει μέρος σε αμερικανο-ρωσική ανταλλαγή κατασκόπων το 2010 και δεν διέθετε πλέον σημαντικές πληροφορίες για να δώσει στη Ρωσία ή στη Βρετανία: «Δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για τη Μόσχα. Κατά δεύτερο λόγο, η συγκυρία είναι εξαιρετικά κακή για τη Ρωσία. Λίγες μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές (της Κυριακής) και λίγο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κόρη του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ, η οποία τον επισκέφθηκε στη Βρετανία από τη Μόσχα, δεν θα μπορούσε εν αγνοία της να μεταφέρει αντικείμενα που είχαν εκτεθεί σε νευροτοξικούς παράγοντες καθώς θα είχε βιώσει πολύ σύντομα τις επιπτώσεις.

Η ρωσική πλευρά έχει ζητήσει πρόσβαση σε δείγματα της ουσίας, αλλά το αίτημά της έχει απορριφθεί. Σύμφωνα με τον Ρινκ, η άρνηση λέει πολλά καθώς η ανάλυση της ουσίας θα βοηθούσε στο να διακριβωθεί η προέλευσή της.

Έρευνα μηνών 

Την ίδια ώρα ο Νιλ Μπάσου, ο νέος επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής μονάδας της βρετανικής αστυνομίας, δήλωσε ότι η έρευνα θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες.

«Έχουμε συλλέξει περίπου 400 καταθέσεις. Έχουμε και άλλες να καταγράψουμε. Έχουμε συγκεντρώσει σχεδόν 800 στοιχεία και έχουμε παρακολουθήσει βίντεο διάρκειας 4.000 ωρών» συμπλήρωσε μιλώντας στο BBC ο Μπάσου.

Περίπου 250 ντετέκτιβ συμμετέχουν στην έρευνα.

Οι ΗΠΑ

Η υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην πράκορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία δείχνει ότι η Ρωσία “επέλεξε να είναι στρατηγικός αντίπαλος”, εκτίμησε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις.

“Ανέκαθεν επιθυμούσαμε να συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία όταν αυτό ήταν δυνατό” είπε ο Μάτις όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την πιθανότητα βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, μετά την επανεκλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν στη ρωσική προεδρία.

“Δυστυχώς, (οι Ρώσοι) επέλεξαν τελευταία να είναι στρατηγικοί αντίπαλοι, από αυτό που συνέβη στη Βρετανία, μέχρι αυτά που είδαμε στην Ουκρανία και την Κριμαία” πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας, υποδεχόμενος στο Πεντάγωνο τον Νορβηγό ομόλογό του Φρανκ Μπάκε-Γιένσεν.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στον Πούτιν για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του αλλά απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα της δηλητηρίασης του Σκριπάλ.

Ο Μάτις τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι “ανοιχτές” στο ενδεχόμενο συνεργασίας και ότι επιθυμούν “την ειρήνη και τη σταθερότητα” αλλά ταυτόχρονα “υπερασπίζονται τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας”.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Sputnik, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version