Πώς σχολιάζει αυτιστικός φοιτητής τις αλλαγές στις πανελλήνιες για όσους πάσχουν από σοβαρά νοσήματα

Array

Ο Γιώργος Τριανταφύλλου, αυτιστικός φοιτητής που πρωτοστάτησε στον αγώνα των ατόμων με ειδικές ικανότητες να εισάγονται στις πανεπιστημιακές σχολές άνευ εξετάσεων μίλησε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ για τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας για όσους πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και περιέγραψε τις δυσκολίες που πέρασε ο ίδιος για να περάσει στο Πανεπιστήμιο.

«Όταν έχεις μια τέτοια πάθηση, η οποία σημαίνει ότι έχεις υπερευαισθησία του αισθητηριακού σου κέντρου, λαμβάνεις τα ερεθίσματα με περισσότερο στρες και αυτό καμιά φορά μπορεί να σε κάνει μη λειτουργικό» εξήγησε ο κ. Τριανταφύλλου.

Σύμφωνα με το νεαρό φοιτητή, «το να διαβάζεις 8 ώρες τη μέρα επειδή δεν μπορείς να συγκεντρωθείς  καλά γιατί έχεις και διάσπαση προσοχής προκαλεί τεράστιο άγχος. Όλα τα παιδιά έχουν (άγχος), αλλά είναι γεγονός ότι στις περιπτώσεις των αυτιστικών ατόμων είναι υπερδιπλάσιο».

Είναι δικαίωση για τα άτομα με αυτισμό

Ο ίδιος είναι αυτιστικός υψηλής λειτουργικότητας και όπως περιέγραψε τη διαδικασία που βιώνει ως μια υπερευαισθησία, μη μπορώντας πολλές φορές να εστιάσει.

Ο ίδιος μίλησε για τις ενέργειες που έκανε ο ίδιος μαζί με άλλους συνομήλικούς του το 2020 που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού για να αλλάξει το καθεστώς εισαγωγής στις ανώτερες και ανώτατες σχολές.

Το αίτημα όπως είπε πρωτοκολλήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και στο γραφείο του Πρωθυπουργού. «Θεωρήσαμε ότι ήταν μια πολύ μεγάλη νίκη ότι τα άτομα με ασθένειες δεν θα μπαίνουν στο πανεπιστήμιο με Πανελλαδικές εξετάσεις, γιατί δεν ήμασταν οι μόνοι οι οποίοι αγωνιστήκαμε γι’ αυτό», πρόσθεσε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η αλλαγή αυτή που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας κάνει τους αυτιστικούς να νιώθουν ικανοποιημένοι καθώς σταματούν να αισθάνονται ότι είναι στο περιθώριο. «Νιώθουν δικαιωμένοι. Δε γίνεται να έχεις μια αναπηρία και να είσαι εκτός από αυτά που δικαιούσαι. Όλοι οι ανάπηροι στη χώρα έχουν κάποια δικαιώματα», τόνισε ο νεαρός φοιτητής που έκανε το όνειρό του πραγματικότητα και σπουδάζει σε ΑΕΙ.

Δείτε επίσης:

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος