Podcast: Ο κυβερνοπόλεμος, η απάντηση της ΕΕ, η εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και ο κίνδυνος για τις εκλογές

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε συλλογικά, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στην ΕΕ, απέναντι στον κίνδυνο ενός κυβερνοπολέμου; Για τη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρώπη, συνομίλησαν ο Χρήστος Μιχαηλίδης και η Βάλια Καϊμάκη στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης». Μια πολιτική της ευρωπαϊκής άμυνας για την άμυνα στον κυβερνοχώρο, για την επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας στο διαδίκτυο.

Προς το παρόν υπάρχει προστασία από το κάθε κράτος ξεχωριστά και τώρα συζητάμε αν θα είναι πανευρωπαϊκά. Υπάρχει βέβαια ένα θέμα, καθώς η προστασία κάθε κράτους αποτελεί κομμάτι της εθνικής κυριαρχίας. Για να μπορέσουμε, λοιπόν, να προστατευτούμε καλύτερα ως μονάδες, ο καθένας μέσα στην ΕΕ, θα πρέπει να εκχωρήσουμε κι ένα κομμάτι της τεχνογνωσίας μας και της εθνικής μας κυριαρχίας. Αλλά δεν γίνεται διαφορετικά, γιατί έχουμε αναπτύξει τη συνεργασία σε πάρα πολλούς τομείς. Και η κυβερνοασφάλεια, είναι ένας τομέας που πρέπει να συμπεριληφθεί, με κάποιο τρόπο, στις κοινές μας δράσεις, καθώς μόνος του δεν μπορεί κανένας να τα καταφέρει.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν δυο τεράστιες συνιστώσες. Η μια είναι η συνιστώσα της κυβερνοάμυνας, δηλαδή το πώς θα θωρακιστεί η Ευρώπη από εξωτερικές επιθέσεις. Το δεύτερο είναι το αν έχει την τεχνολογία για είναι δική της αυτή η θωράκιση, καθώς οι  μεγαλύτεροι κατασκευαστές αυτή τη στιγμή, βρίσκονται εκτός Ευρώπης. Άρα αυτό το θέμα υποκρύπτει ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερη τεχνολογική αυτάρκεια. Θα θωρακιστούμε καλύτερα αν έχουμε τη δική μας τεχνολογία, σε περίπτωση κυβερνοπολέμου. Ταυτόχρονα, υπάρχουν βασικά ερωτήματα για το τι θα κάνουμε ότι δεν είναι «δικά» μας τα εργαλεία και εξαρτώνται από server που βρίσκονται κάπου μακριά, ειδικά όταν ο πόλεμος αφορά την αμυντική βιομηχανία. Τι θα κάνουμε με την παραγωγή αεροπλάνου, η οποία είναι μη στρατιωτική τεχνολογία, αλλά εξαρτάται από ξένους προμηθευτές, ξένα υλικά και ξένες τεχνολογίες; Πώς θα τα διαχειριστούμε όλα αυτά;

Τον Φεβρουάριο του 2021 βγήκε μια πολυσέλιδη έκθεση, ένα σχέδιο δράσης της επιτροπής για τις ενέργειες μεταξύ της μη στρατιωτικής, της αμυντικής και της διαστημικής βιομηχανίας. Ο κυβερνοπόλεμος, μπορεί να εκδηλωθεί σε χιλιάδες τομείς. Από το να σου καταστρέψουν το λογισμικό με ιούς, ή να σε παρακολουθούν, μέχρι να σου κλέψουν τεχνογνωσία, σε κρατικό και ιδιωτικό επίπεδο, δηλαδή να προβούν σε βιομηχανική κατασκοπεία. Φανταστείτε ένα «χτύπημα» με ιό στο λογισμικό που διαχειρίζεται τους εκλογικούς καταλόγους και να βρεθούν για παράδειγμα την ημέρα των εκλογών οι μισοί πολίτες, να μην μπορούν να ψηφίσουν. Το ζήτημα είναι τεράστιο και η απειλή βρίσκεται παντού, επειδή η τεχνολογία βρίσκεται παντού σήμερα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος