ertnews.gr

Podcast: Η «μητέρα των μαχών» με την Google για τα πνευματικά δικαιώματα, τα ΜΜΕ και το γαλλικό πρόστιμο του μισού δισ.

14/07 15:11
Podcast: Η «μητέρα των μαχών» με την Google για τα πνευματικά δικαιώματα, τα ΜΜΕ και το γαλλικό πρόστιμο του μισού δισ.

AP Photo/Ng Han Guan, File

Μπορεί η Google και όλες οι άλλες μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο να εμφανίζουν άρθρα και να εισπράττει χρήματα από διαφημίσεις, χωρίς να πληρώνει κάτι στα μεγάλη Μέσα Ενημέρωσης; Μπορεί μια χώρα ή η ΕΕ να υποχρεώσει τον διαδικτυακό κολοσσό να βάλει το “χέρι στην τσέπη”, από τη στιγμή που η Google λειτουργεί ως διαμεσολαβητής παρουσιάζοντας τη δουλειά άλλων; Και πόσο συνάσει αυτή η νοοτροπία με τις ΗΠΑ και τον αμερικάνικο καπιταλισμό ο οποίος θεωρεί ως «ιεροσυλία» να πληρώσει κάποιος για κάτι που το θεωρεί δικό του, αλλά στην ουσία δεν είναι;

Για την απόφαση της Γαλλίας να επιβάλει πρόστιμο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ στην Google για το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, συνομίλησαν στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στον εκπομπή «Στο Πρώτο αλλιώς», η Μαρία Γεωργίου και ο Γιώργος Πίκουλας με τη Βάλια Καϊμάκη.

Μεγάλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θεωρούν πως η Google θα πρέπει να πληρώνει για τα άρθρα που αναζητεί ένας χρήστης της πλατφόρμας, προκειμένου να προωθηθεί η ποιοτική δημοσιογραφία. Σε αυτό συμφωνεί και η Google, αλλά η διαφορά παραμένει «αγεφύρωτη», μέχρι στιγμής, αναφορικά με το ύψος της αποζημίωσης για τα πνευματικά δικαιώματα.

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση γίνεται για έναν τεράστιο κύκλο εργασιών, ακόμη και το πρόστιμο των 500 εκατομμυρίων, δεν είναι τίποτα μπροστά στα έσοδα της Google συνολικότερα.  Η Ρυθμιστική Αρχή της Γαλλίας επέβαλε το πρόστιμο των 500 εκατομμυρίων ευρώ, γιατί θεώρησε ότι η Google δεν κάθισε να συζητήσει με τους εκδότες. Έδωσε, μάλιστα, και μια προθεσμία 2 μηνών να καταλήξουν οι διαδικασίες, διαφορετικά το πρόστιμο θα είναι ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα.

Η συζήτηση γίνεται για όλες τις μηχανές αναζήτησης, η «μητέρα των μαχών» θα δοθεί με την Google που είναι η πιο δημοφιλής. Φαίνεται τελικά ότι ένα κράτος – ιδιαίτερα αν είναι ισχυρό, όπως η Γαλλία – μπορεί να ζορίσει έναν «πλανητικό γίγαντα» και να επιβάλει τους δικούς του όρους. Αν μάλιστα οι πιέσεις αυτές ασκηθούν συνολικά σε επίπεδο ΕΕ, τότε τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά για τις πλατφόρμες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version