Π. Πετράκης στο Πρώτο: Τυπική εικόνα στασιμοπληθωρισμού στην Ευρωζώνη το α’ τρίμηνο του έτους (audio)

Ο στασιμοπληθωρισμός είναι το φαινόμενο του συνδυασμού υψηλού πληθωρισμού και χαμηλής ανάπτυξης. Είχε γίνει την δεκαετία του 1970, όταν λόγω του αραβοισραηλινού πολέμου είχαν αυξηθεί οι τιμές της ενέργειας, του πετρελαίου συγκεκριμένα, που έπαιζε μεγάλο ρόλο στην παραγωγή προϊόντων. «Το πρώτο τρίμηνο του έτους, η Ευρωζώνη είχε ακριβώς αυτά τα τυπικά χαρακτηριστικά, μια πολύ μικρή ανάπτυξη 0,3% και έναν αρκετό υψηλό πληθωρισμό μεγέθους 5%, που είναι μια τυπική εικόνα στασιμοπληθωρισμού» εξήγησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Πετράκης.

«Αυτό ισχύει όμως μόνο για το πρώτο τρίμηνο του έτους, που ξέρουμε ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο», προσέθεσε ο κ. Πετράκης, εκτιμώντας πως γενικά όλο τον χρόνο για την Ευρωζώνη περιμένουμε έναν πληθωρισμό ο οποίος θα είναι γύρω στο 5% και με μια ψαλιδισμένη ανάπτυξη, χαμηλότερη.

«Το δύσκολο κομμάτι μιας τέτοιας κατάστασης όπου συνδυάζεται ένας υψηλός πληθωρισμός και χαμηλή ανάπτυξη είναι ότι η οικονομική πολιτική δεν έχει τα μέσα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Το μόνο μέσο που έχεις στην διάθεσή σου είναι να περιορίσεις τον πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια, που οδηγεί σε ύφεση και δημιουργείται μια κατάσταση όπου κανείς δεν μπορεί να δανειστεί εύκολα. Πραγματικά έχεις δύσκολες εξισώσεις να λύσεις, πλέον η οικονομική πολιτική περνά σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση. Δυστυχώς η φάση αυτή τροφοδοτεί λαϊκιστικές πιέσεις που κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το πολιτικό περιβάλλον. Με το να βάζεις το κράτος να ξοδεύει, αυξάνεις τους φόρους τους τωρινούς ή τους αυριανούς, το οποίο είναι πρόβλημα» επισήμανε ο κ. Πετράκης.

Ο κίνδυνος της ύφεσης, σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχει στο βαθμό που οι κεντρικές τράπεζες, η κεντρική οικονομική πολιτική αυξήσει τα επιτόκια, προτιμώντας να οδηγήσει σε ύφεση προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. «Ο πόλεμος μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση αλλά και αν σταματήσει δεν θα βελτιώσει το φαινόμενο. Τώρα σε έναν σημαντικό βαθμό ο στασιμοπληθωρισμός εξαρτάται από τον covid στην Κίνα. Αυτές οι διακοπές τροφοδοσίας της Δύσης από προϊόντα τα οποία παράγονται στην Κίνα και κινδυνεύουν ουσιαστικά να εμπλακούν σε αυτό τον φαύλο κύκλο των lockdown και των δυνατοτήτων εξαγωγών, μας επηρεάζουν» σημείωσε ο κ. Πετράκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος